PRIČA O HRANI KOJU JEDEMO: Nema panike, a pretjerivanja je mnogo

Bez problema s vjerodostojnošću mogli bismo zaključiti kako je riječ o bespotrebnom zastrašivanju i bezrazložnim upozorenjima, i toliko promjena unutar primjerice dvadesetak godina, da se teško i snaći u svemu tome. S druge strane, tržište tzv. zdrave hrane razvilo se do neslućenih razmjera i pri tome postalo toliko agresivno ponekad, da bismo se mogli pitati, […]

Bez problema s vjerodostojnošću mogli bismo zaključiti kako je riječ o bespotrebnom zastrašivanju i bezrazložnim upozorenjima, i toliko promjena unutar primjerice dvadesetak godina, da se teško i snaći u svemu tome. S druge strane, tržište tzv. zdrave hrane razvilo se do neslućenih razmjera i pri tome postalo toliko agresivno ponekad, da bismo se mogli pitati, kako smo uopće ostali živi do sada, ne jedući bio i eko proizvode. Ne samo da je okoliš zagađen, nego i mi sami izgleda, jer nas se većina ne hrani prema tim standardima.

Prema najnovijim znanstvenim saznanjima, brojne namirnice koje često jedemo je bolje izbjegavati. A tu su i one koje medicinari danas slave kao čudotvorna sredstva protiv raznih bolesti, a do jučer nisu. Te kategorije se često mijenjaju.

Mnogo je onih koji dan-danas izbegavaju zamrznuto povrće. Razlog je pretpostavka, da ono ima manje vitamina nego svježe povrće. Istina je, međutim, sasvim drugačija – zamrznuto povrće ima daleko više hranjivih i zdravih materija, u slučaju da se pravilno zamrzne odmah nakon branja. isti je slučaj s ulovljenom, odmah očišćenom i potom zmrznutom ribom.

Donedavno se vjerovalo da omega-3-masne kiseline mogu zaštiti ljude od gotovo svih bolesti: raka, oboljenja srca i bolesti povezanih sa cirkulacijom, čak i od poremećaja koncentracije i depresije. Medicinski stručnjaci su nam savjetovali da svaki dan gutamo po jednu kapsulu s tim čudesnim eliksirom za zdravlje. Sada znamo da su ove zasićene masne kiseline važne za neke funkcije metabolizma, ali da nisu nikakva čudotvorna sredstva. Isto nas se tako, gotovo iz dana u dan u javnosti, bombardiralo sojom. Gotovo da onaj ili oni od nas koji je nisu koristili, nisu bili vrijedni ljudi jer ne znaju što je doista dobro. Danas, nešto kasnije, znamo, odnosno javno je poznato da je soja jedan od najvećih GMO (genetski modificirani organizam) proizvoda, a time i njene prerađevine.

Kad je u našoj hrani previše kemikalija, onda izgleda da su organski uzgajani proizvodi prava alternativa, jer ne sadrže pesticide i umjetne dodatke. Ili ih, makar, ima u njima manje. Ali, studije pokazuju da organske ili ekološki uzgajane namirnice ne moraju biti zato bogatije zdravim sastojcima ili bolje za naše zdravlje, a niti ukusnije. Sigurno je samo da su mnogo skuplje. Oznake eko i bio hrane, s time da je teško znati čak i kad dobro pročitate sve što piše na proizvodima, je li to doista tako, upućuju da je sve to bolje za nas. No, neke su toliko skupe namirnice, da onoga koji primjerice radi bolesti i stanja organizma, mora imati bezglutensku prehranu, može samo užasavati. Da biste je mogli konzumirati, trebate biti više nego dobro situirani i jako dobro plaćeni. Što je svega manje, to je nešto toliko skuplje. Ali, skupo, ne znači i dobro, ne znači ni bolje, samo je često jedino skupo.

Unatoč mnoštvu mitova i predrasuda, ishrana i način života igraju veliku ulogu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja. Jasno se pokazalo da su pušenje, alkohol, debljina, manjak kretanja i nedovoljno vode, najveći neprijatelji zdravlja. Sigurno nije dobro svaki dan jesti nešto iz restorana brze hrane. Istovremeno, preporuke koje  sataniziraju određene namirnice, dok druge dižu u nebesa, treba uvijek uzimati s rezervom. Ali, svakako je, što recimo preporučuju gotovo sve religije, vrlo korisno, uzeti dan posta.

Nije nikakva novost, a time ni mudrost, da onoga čega se odreknete u prehrani, organizam osjeti kao manjak. Do tada je to imao, a onda odjednom nema. I to baš nije tako zdravo. Ne jedite previše mesa, kaže se da je dobro smanjiti unos s 90 na 70 grama, a ako uz to jedete vlakna, voće i povrće, rizik će se još više smanjiti. Dakle, ne se odricati u potpunosti ničega, jer to je bespotrebni stres organizmu. Jedite voće i povrće uz meso i neće biti većih problema. Da, još od antičkih vremena, najvažnija životna mudrost su, mjera i ravnoteža.

POPULARNE KATEGORIJE