Connect with us

Upišite traženi pojam

Bled, 28.8.2023.- Panel čelnika jugoistočne Europe u sklopu Strateškog foruma na Bledu. Na slici Andrej Plenković. foto HINA/ STA/ Daniel Novakovič

Top Tema

Premijer Plenković radi Milanovićevih nebuloznih komentara ne očekuje ništa po pitanju imenovanja veleposlanika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na 18. Strateškom forumu na Bledu nakon čega se obratio medijima.

Na početku je premijer kazao kako je s Robertom Golobom, slovenskim premijerom, razgovarao o velikom nevremenu koje je poharalo Sloveniju, navodeći da Hrvatska pomaže susjednoj zemlji. Razgovarali su i o gospodarskoj i energetskoj suradnji.

– Razmotrili smo situaciju nakon poplava koje su pogodile Sloveniju, izrazio sam spremnost Hrvatske da dâ potporu za oporavak Slovenije. Idućeg tjedna inženjerija Hrvatske vojske izgradit će i jedan lansirni most, tako Hrvatska pomaže Sloveniji nakon poplava. Razgovarali smo i o gospodarskoj suradnji, energetskoj, turističkoj… – rekao je Plenković te je komentirao panele na kojima je sudjelovao:

Glavni panel danas je bio posvećen procesu proširenja. Hrvatska je spremna pomoći zemljama u tom procesu, ključno je predstojeće izvješće Europske komisije. Mi želimo prije svega dati potporu BiH – kazao je.

Upitan je o inicijativi predsjednika Zorana Milanovića da se ponovno pokrene pitanje imenovanja veleposlanika.

“Diplomatska mreža je popunjena, imao tri do četiri mjesta gdje su ljudi preminuli ili napustili sustav, sve ostalo funkcionira”, kazao je Plenković.

“Prošle su tri godine otkad je na prijedlog ministarstva upućen predsjedniku popis za mjesta potencijalnih veleposlanika, mi nikada nismo dobili odgovor na taj popis”, dodao je Plenković, javlja N1.

Kaže da nikakvi razgovori nisu krenuli. “Nismo uopće razgovarali o tome. Vidjeli smo da je predsjednik rekao da bi on opet razgovarao, valjda se nakon tri godine sjetio te teme. S obzirom da smo slušali nebulozne komentare fifti-fifti, ne očekujem ništa. Mi smo ostvarili sve što nam je bilo bitno i radimo ono što je naša vanjska politika, a koja je predsjednikova, to ne znam…”

Osvrnuo se i na VSOA-u kazavši da “je i to ležalo kod njega šest mjeseci”.

Na Bledu se sastao i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić koju je samo pozdravio na Bledu te, kako kaže, nisu stigli razgovarati.

“Sa Srbijom je niz otvorenih pitanja koja želimo rješavati.”

Novinari su ga pitali i o Vladinu paketu pomoći koji istječe 30. rujna.

– Toliko toga se netočnoga spekulira kroz medije, ja ne gledam više ništa, niti čitam. Kao što smo dosad učinili, imali smo pet paketa pomoći, svi su bili snažni. Hrvati energetsku krizu nisu ni osjetili. Više je to pitanje onima koji su usprkos tome dizali cijene i umjetno generirali inflaciju do koje nije ni trebalo doći – rekao je premijer.

Povezane vijesti

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...