POUČAK MINISTRA ĆORIĆA?! AKO NE ZAPOŠLJAVAŠ HDZ-ovce i NE JAVLJAŠ SE NA TELEFONE DOBIT ĆEŠ VEĆE MINISTARSTVO!!

Plenkovićev omiljeni ministar Ćorić poznat po tome što ne odgovara na telefone i koji je očito shvatio da ne treba cijeniti angažman članstva u kampanjama, što je pokazao prilikom odabira članova Uprave Ine kada u upravu nije zaposlio niti jednog člana HDZ-a, za nagradu je napredovao i dobio još jedno ministarstvo na upravljanje, a članstvo […]

Plenkovićev omiljeni ministar Ćorić poznat po tome što ne odgovara na telefone i koji je očito shvatio da ne treba cijeniti angažman članstva u kampanjama, što je pokazao prilikom odabira članova Uprave Ine kada u upravu nije zaposlio niti jednog člana HDZ-a, za nagradu je napredovao i dobio još jedno ministarstvo na upravljanje, a članstvo se pita do kada će to njegovo ponašanje premjer Plenković trpjeti.
Vrijeme će pokazati…

U tišini je imenovana nova uprava INA-e, a očito, u ovoj drami oko korone, izbor novih članova prošao je ispod radara. Šok kod HDZ-ovaca izazvala je informacija da je ministar Ćorić u upravu INA-e ubacio osobe koji nemaju veze sa HDZ-om, a Barbare Dorić se odrekao i HNS jer je okrenula leđa Vrdoljaku čim se skompala sa Ćorićem pa teza da je ona HNS-ov kadar, ne drži vodu. HDZ-ovci komentiraju da se Plenković pogubio u vezi s imenovanima jer članstvo komentira da nije tako, ne bi dozvolio da se između 200.000 članova HDZ-a ne može način jedan kandidat koji bi imao znanja da uđe u upravu INA-e, a to govori o njegovom mišljenju prema članovima stranke.

DA SE NE ZABORAVI

Šefica LNG Hrvatska Barbara Dorić, osim što je meta brojnih optužbi za katastrofalno vođenje strateškog energetskog projekta ove Vlade, postaje i glavni poticaj razdora u krhkoj koalaciji HDZ i HNS i to prvenstveno zbog njezinog nevještog političkog balansiranja u kojem optužuje svoj ”matični” HNS za davanje ”pogrešnih instrukcija”, a istovremeno se ”gura pod kišobran” i traži zaštitu HDZ-ovog ministra energetike Tomislava Ćorića , a ujedno i njegovu potporu kod zasad neupitnog šefa – premijera Andreja Plenkovića.

Spoji li se to s optužbama za mobing, šikaniranje  i davanje otkaza ”neposlušnim” djelatnicima LNG terminala, Barbara Dorić se pokazuje kao najveći problem u održavanju iznimno krhke stranačke koalicije, a ujedno i stabilnosti ove vlade – barem do parlamentarnih izbora. Stoga je za očekivati brzo rješavanje, kako mnogi u HDZ-u tvrde, Barbare Dorić kao sve većeg problema nastalog podmirivanjem kadrovskih apetita HNS-a u ovladavanju i nadzorom nad energetskim sektorom  što je i višegodišnji glavni motiv političkog djelovanja šefa ”narodnjaka” Ivana Vrdoljaka.

No, krenimo redom. Iako Barbara Dorić formalno nije članica nijedne stranke, što i sama voli često isticati, ipak je javna tajna da je na mjesto direktorice LNG Hrvatska, baš kao i na prethodnu poziciju šefice Agencije za ugljikovodike kojoj je na čelu bila od lipnja 2014. do travnja 2018., stigla uz političku podršku HNS.  Osim toga, javna su tajna – a što je i bilo potvrđeno Nacionalu, njezini prošlogodišnji redovni sastanci s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom u Zagreb Toweru, poslovnom sjedištu tvrtke LNG Hrvatska u Radničkoj cesti u Zagrebu.

No, s druge strane, krajem prošle godine dobre poznavatelje odnosa snaga u energetskom sektoru, ali i u poslovanju LNG-a Hrvatska ipak je iznenadila vijest, koju nitko nije službeno demantirao, da se upravo Barbara Dorić na jednom od sastanaka užeg vodstva  HNS-a žestoko okomila na stranačko vodstvo, optužujući ih za krive instrukcije i nametnute odluke kojima je, kako je prenio Nacional, ”bila prisiljena rukovoditi pri vođenju projekta LNG.”

Razlog takvom navodnom postupanju Barbare Dorić možda bi ipak trebalo potražiti u nepotpisanom pismu koje su krajem listopada primili članovi Nadzornog odbora  LNG Hrvatska i članovi uprava HEP-a i Plinacroa kao suvlasnika spomenute tvrtke, koje je ekskluzivno prenio  Nacional, a u kojem se upozorava na niz pogrešnih odluka i loših poslovnih poteza vezanih uz izgradnju LNG terminala na Krku. To je, očekivano, izazvalo veliku buru unutar  LNG Hrvatska, ali i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a posljedično je i utjecalo na odnose HDZ-a i HNS-a.

Ukratko, ne ulazeći dublje tehničke pojedinosti projekta LNG terminala, Barbari Dorić se u tom pismu zamjera da je svojim postupcima unatrag godinu dana, koliko je na čelu tvrtke, načinila golemu štetu projektu LNG terminala na Krku i da će pogrešnim odlukama i neobjašnjivim poslovnim potezima, prije svega onima vezanima uz odabir izvođača građevinskih radova i odabir broda – FSRU jedinice, ugroziti čitav projekt. U pismu, koje je iscurilo u medijima, tvrdi se i da će zbog pogrešnih odluka direktorice Barbare Dorić projekt trpjeti višemjesečna kašnjenja, zbog čega prijeti plaćanje visokih penala isporučitelju broda koji LNG Hrvatska zbog nedovršenog pristana neće moći preuzeti u dogovoreno vrijeme te da će, između ostaloga, ”radovi na izgradnji pristana kasniti dijelom i zbog neriješenih vlasničkih odnosa nad zemljištem potrebnim za izgradnju kopnenog dijela terminala jer je tvrtka Trans LNG sudskim putem osporila lokacijsku dozvolu za LNG terminal”.

Sve to, a uz očito ”traženje krivca” u HNS-u, stavlja Barbaru Dorić u nezavidan položaj kod resornog HDZ-ova ministra Tomislava Ćorića koji je, umjesto očekivane funkcije zaštitnika,  sve nezadovoljniji Barbarom Dorićom da bi se sada već sasvim otvoreno u resornom Ministarstvu spekuliralo njezinom smjenom.

No, kako ističu stručnjaci, Dorić je kao direktorica iza koje stoji HNS dosad bila zaštićena u političkom smislu. S druge strane, sve otvoreniji sukob HDZ-a i HNS-a daje naznake kako premijer Plenković u energetskim tvrtkama polako nastoji izgurati HNS-ov kadar i umjesto njih postaviti svoje ljude. Taj proces već je vidljiv u HEP-u i još nekim tvrtkama iz energetskog sektora, pa je očekivano da će slabljenje koalicije i HNS-ovo ”poigravanje” s neadekvatnim kadrovima  u energetskom sektoru dovesti do određenih promjena na vodećim položajima tih tvrtki.

Ukratko, Plenković je spreman za novu metlu – a jedna od prvih žrtva mogla bi biti upravo Barbara Dorić kojoj, osim nezadovoljstva provođenjem LNG projekta, zamjeraju  i mobing i neprimjereno ponašanje prema zaposlenicima, zbog čega je, kako je naveo Nacional, samo u zadnjih godinu dana od 10 zaposlenika, koliko ih broji tvrtka LNG Hrvatska, njih čak petero dobilo otkaze ili je svojom voljom otišlo iz tvrtke.

Možda je vrijeme sada da Barbara Dorić svojom voljom ode iz te tvrtke, no to će se, kako zlobni jezici primjećuju,  najvjerojatnije ipak dogoditi voljom HDZ-a.

POPULARNE KATEGORIJE