POČETAK SUĐENJA Georg Gavrilović: Optuženik za ratno profiterstvo

U srijedu 17.svibnja u 9 sati na Županijskom sudu u Zagrebu Georg Gavrilović će pred sutkinjom Renatom Miličević stati kao prvi optuženik za ratno profiterstvo u Hrvatskoj. Optužnicom ga tereti USKOK za period od 11.studenog 1991. kada je potpisao ugovor o kupnji pet poduzeća Mesne industrije „Gavrilović“ do kraja listopada 1992.godine da je „za vrijeme […]

U srijedu 17.svibnja u 9 sati na Županijskom sudu u Zagrebu Georg Gavrilović će pred sutkinjom Renatom Miličević stati kao prvi optuženik za ratno profiterstvo u Hrvatskoj. Optužnicom ga tereti USKOK za period od 11.studenog 1991. kada je potpisao ugovor o kupnji pet poduzeća Mesne industrije „Gavrilović“ do kraja listopada 1992.godine da je „za vrijeme Domovinskog rata i stanja opasnosti za održivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske, koristeći takve ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane Republike Hrvatske, u nakani da se značajno nepripadno materijalno okoristi neosnovanim iskorištavanjem imovine Republike Hrvatske…“.

Optužnica Gavrilović

Ugovor o kupnji

Optuženik s diplomatskom putovnicom

Bez ikakvih namjera da na bilo koji način svojim objavama utječemo na rad suda, što je i zakonom regulirano, svakako ipak želimo skrenuti pozornost na činjenice koje pred sam sud, Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova postavljaju nezaobilazna pitanja od kojih je najveće upravo ono koje se dotiče diplomatskog statusa Georga Gavrilovića.

IMG_8673Naime, iako je optuženik za ratno profiterstvo, Georg Gavrilović, kao državljanin Republike Austrije i Sjedinjenih Država, i danas uživa status Trgovačkog atašea za Grad Rijeku. Po izjavi Mate Granića, koji mu je i potpisao dodjelu tog statusa 1994.godine, taj mu je status trebao biti ukinut. „Koliko ja znam, kada se vodi bilo kakav postupak, taj status se treba ukinuti ali s obzirom na to kako je Georg austrijski državljanin, za tu je proceduru nadležno Ministarstvo vanjskih poslova matične mu zemlje, dakle – Austrije“, uputio nas je nekadašnji ministar vanjskih poslova RH. Obratili smo se, tako, ‘Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres‘ ali još iščekujemo njihov odgovor.

Na naša tri upita, što putem elektroničke pošte i osobno odlaskom u MVEP, nitko od nadležnih u Hrvatskoj nije nam nikada odgovorio o pitanju diplomatskog statusa optuženika Georga Gavrilovića a nimalo srdačniji nisu bili niti predstavnici Republike Austrije u Veleposlanstvu u Radničkoj cesti.

Ne ulazeći u traženje razloga šutnje ovih dviju institucija, ističemo kako je neosporna nezakonitost, i to međunarodna, već u samom početku zasjenila ovo suđenje, prvo za ratno profiterstvo.

POPULARNE KATEGORIJE