Petrova gora prvi međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj

Petrova gora proglašena je prvim međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, područjem s iznimno tamnim nebom prepunim zvijezda, izvijestio je Hrvatski astronomski savez. Oznaka međunarodnog parka tamnog neba dodjeljuje se zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te promociju i program očuvanja noćnog neba za […]

Petrova gora proglašena je prvim međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, područjem s iznimno tamnim nebom prepunim zvijezda, izvijestio je Hrvatski astronomski savez.

Oznaka međunarodnog parka tamnog neba dodjeljuje se zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje.

Prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo, Petrova gora je postala prvi i jedini takav park u Hrvatskoj i 16. u takvih parkova u Europi.

Riječ je o jedinstvenom načinu promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi.

Međunarodni park tamnog neba na području značajnog krajobraza Petrova gora i Biljeg prostire se kroz Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju i kroz općine Vojnić, Gvozd i Topusko.

Značajnim krajobrazom upravljaju Javna ustanova “Natura Viva” za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije te Hrvatske šume kao pravna osoba koja gospodari šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu RH na tom području.

Pokretač i nositelj procesa prijave značajnog krajobraza Međunarodnim parkom tamnog neba je Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba u kojemu se nadaju da će proglašenje parka tamnog neba osvijestiti važnost očuvanja tamnog neba ne samo kao turističkog potencijala, već i zbog zaštite ljudskog zdravlja i cijelog ekosustava koji je tijekom stotina milijuna godina evoluirao uz prirodnu izmjenu dana i noći.

Od 15 međunarodnih parkova tamnog neba koji se nalaze u Europi tri ih je u Mađarskoj, po dva se nalaze u Engleskoj, Nizozemska, Njemačkoj i Škotskoj dok se u Danskoj, Španjolskoj, Irskoj i Walsu nalazi po jedan park.

Procjenjuje se da više od 80 posto stanovništva Europe više ne može vidjeti Mliječni put iz svog mjesta boravišta, a Hrvatska je po znanstvenom časopisu Nature jedna od država s najvećim rastom svjetlosnog onečišćenja u Europi.

Izvor: Hina

POPULARNE KATEGORIJE