Connect with us

Upišite traženi pojam

Na slici: Mato Palić, foto: HTV/HRT

Politika

Palić: Milanovićeva ostavka ne može popraviti prethodne neustavnosti. U Ustavu postoji jasno tumačenje koje ga priječi da postane mandatar čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike

Ustavni sud upozorio je predsjednika Milanovića da ne može biti mandatar za sastavljanje nove vlade ni premijer, čak i ako podnese ostavku. Smatraju da je predsjednik, unatoč upozorenjima Suda, svojim izjavama aktivno sudjelovao u kampanji i tako kršio Ustav. 

U slučaju da se okupi politička opcija sa 76 potpisa koja želi Zorana Milanovića za mandatara, Ustavni sud takvu bi odluku mogao poništiti.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić u emisiji “Studio 4” naglasio je kako treba uzeti u obzir nekoliko činjenica koje su prethodile donošenju jučerašnjeg upozorenja Ustavnog suda. Naglasio je kako je Ustavni sud još ranije upozorio Milanovića i SDP da aktualni predsjednik Republike ne može biti njihov premijerski kandidat na izborima niti smije sudjelovati u kampanji.


– Kandidat nije bio, to smo vidjeli iz sadržaja kandidacijskih lista koje su predane u Državno izborno povjerenstvo. Međutim, za razliku od SDP-a koji se pridržavao toga upozorenja, predsjednik Zoran Milanović je postupao na drugačiji način. On je u više različitih situacija navodio kako će biti premijer. Čak je u jednoj situaciji navodio tko bi mogli biti ministri u njegovoj vladi, iz čega je bilo jasno da on nastavlja kršiti Ustav unatoč upozorenju Ustavnog suda, podsjetio je Palić, ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Ustavni sud se ne upliće u izborne procese

Naglasio je da je jučerašnja odluka samo posljedica Milanovićeva ponašanja koja nema veze s uplitanjem Ustavnog suda u izborne procese nego je zapravo onemogućila njegovu kandidaturu i njegovo imenovanje za predsjednika vlade u Hrvatskom saboru.

– Ova odluka, odnosno upozorenje i priopćenje Ustavnog suda neće poremetiti ništa oko formiranja vlasti u Republici Hrvatskoj i ako bi se izrazili nogometnim rječnikom prvo upozorenje je bilo žuti karton, a ovo što se dogodilo jučer je bio crveni karton za Zorana Milanovića. Dakle, političke stranke iz lijevog političkog spektra koje međusobno komuniciraju nisu onemogućene u prikupljanju potpore od najmanje 76 zastupnika bez koje nije moguće formiranje vlade, naglasio je Palić.

Podnošenje ostavke ne može popraviti posljedice ustavno neprihvatljivog ponašanja

Palić tvrdi da u Ustavu postoji jasno tumačenje koje priječi Zoranu Milanoviću da postane mandatar čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike, te da je to jučer rekao i predsjednik Ustavnog suda.

– Jedan od pravnih temelja je odredba Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u kojoj stoji da akteri koji se tijekom izbornog procesa ponašaju suprotno Ustavu i zakonu, u takvoj situaciji Ustavni sud može poništiti bilo koju izbornu radnju i odluku, a izbornom radnjom se smatra i odluka o povjeravanju mandata za sastav vlade. Ustavni sud je utvrdio kršenje Ustava i zakona od strane predsjednika Republike Hrvatske i sama činjenica da bi on sada, nakon svega što se izdogađalo, podnio ostavku, njega više ne abolira, odnosno ona ne može popraviti neustavnosti koje su se dogodile u prethodnom razdoblju. Podnošenje ostavke, temeljem čega bi on postao Zoran Milanović kao građanin, ne može popraviti posljedice ustavno neprihvatljivog ponašanja i kršenja Ustava koje su se događale u ovom razdoblju, pojasnio je Palić.

Nema nikakve šanse da Zoran Milanović postane premijer

Palić ističe kako Ustavni sud ima uporište da izriče sankcije Zoranu Milanoviću. Naglasio je kako je sada odgovornost na političkim strankama i zastupnicima u Hrvatskom saboru da ozbiljno shvate upozorenje Ustavnog suda.

– Ako bi se dogodilo da se zatraži od predsjednika države donošenje odluke o povjeravanju mandata za sastav nove vlade tako da bi to bio predsjednik Republike Hrvatske, to ne bi u tom trenutku mogao biti on, nego druga osoba, odnosno predsjednik Sabora koji u takvom slučaju preuzima privremenu dužnost predsjednika Republike, Ustavni sud bi se pozvao na odredbu Ustavnog zakona i neke druge odredbe Ustava, poništio bi takvu odluku i o tome se u Hrvatskom saboru uopće ne bi moglo glasati, rekao je Palić.

Naglasio je kako više nema nikakve šanse, nakon što su provedeni izbori, da Zoran Milanović postane budući premijer, što ne znači da političke stranke ne mogu odrediti neku drugu osobu da bude mandatar za sastavljanje vlade ako prikupe dovoljan broj glasova.

“Nije nikakva izvanredna situacija, nema nikakvog državnog udara niti Ustavni sud priprema državni udar. Imamo neodgovornu osobu na mjestu predsjednika Republike koja je ignorirala upozorenje Ustavnog suda, ponašala se po svom i sada kad je Ustavni sud reagirao na jedini mogući način.”

Suci nisu obrazložili zbog čega su zaključili da Milanović nije sudjelovao u kampanji

Troje ustavnih sudaca, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec, bilo je protiv upozorenja predsjedniku Republike. 

U svojem su obrazloženju, među ostalim, napisali i da “ono što većina u Ustavnom sudu zapravo govori je sljedeće: rezultate izbora priznat ćemo ako premijer bude netko drugi, a ako to bude Zoran Milanović, onda ih nećemo priznati. To je prijetnja i novom Saboru da paze što rade, i koga podržavaju, što je duboko protuustavno”. Dodali su i da ne postoje uvjerljivi temelji za takvu odluku.

– Podsjetio bih javnost da ti suci, kad se donosilo prvo upozorenje, su jasno stali uz stav iako su i tamo imali izdvojeno mišljenje, da predsjednik Republike Hrvatske ne može sudjelovati u kampanji. Međutim, nisu obrazložili zbog čega su oni zaključili da on nije sudjelovao u kampanji, kad je cijela javnost, i to je provjerljivo u svim medijima, vidjela više puta situacije u kojima on govori o sebi kao budućem premijeru, u kojem poziva hrvatski narod neposredno prije izbora da glasaju protiv jedne političke stranke za sve druge političke stranke i u kojem on navodi činjenice tko bi bili ministri u vladi u kojoj bi on bio predsjednik vlade. Bilo bi dobro i transparentno da je to troje Ustavnih sudaca objasnilo jesu li ti postupci predsjednika Republike predstavljali sudjelovanje u kampanji ili se on malo zanio, pa se onda trebamo praviti kao da se ništa nije dogodilo, rekao je Palić.

Nema državnog udara

Predsjednik Milanović jučer je spomenuo termin državnog udara kojeg Ustavni sud, kako on kaže, Ustavni sud nije još izveo, ali priprema se kako bi zadržao Plenkovića i HDZ na vlasti.

– Mi smo sad zapravo u jednom politički gledano vrlo osjetljivom trenutku. Tek je počeo taj proces stranačkog dogovaranja. Tenzije su visoke. Nitko još ne može znati točno na koji način će se odigrati rasplet u smislu tko će s kim koalirati i tko će uspjeti doći do tog magičnog broja od 76 zastupnika kao potpore za uspješan postupak konstituiranja Sabora i formiranja vlade. Ta napeta politička situacija je razlog da se pribjegava retorici koja je apsolutno neprimjerena javnom prostoru, rekao je Palić.

Ističe kako nema nikakvog državnog udara, niti Ustavni sud prijeti Hrvatskom saboru. Dodaje kako bi za sve bilo dobro da “stanu na loptu” i da se smire tenzije.

– Nije nikakva izvanredna situacija, nema nikakvog državnog udara niti Ustavni sud priprema državni udar. Imamo neodgovornu osobu na mjestu predsjednika Republike koja je ignorirala upozorenje Ustavnog suda, ponašala se po svom i sada kad je Ustavni sud reagirao na jedini mogući način. Sad je problem Ustavni sud, sad su problem Ustavni suci i svi su drugi krivi. Treba se ponašati odgovorno, treba poštivati Ustav, a to vrijedi za sve u Republici Hrvatskoj, pogotovo za osobu koja je prilikom preuzimanja dužnosti prisegnula na vrijednost Ustavu, poručio je Palić.

“ Ne treba mijenjati Ustav zbog neodgovornih pojedinaca, nego neodgovorni pojedinci svoje ponašanje trebaju prilagoditi Ustavu i ostalim propisima u Republici Hrvatskoj.”

Ustavni sud je tijelo koje osigurava provedbu Ustava. Ustav je i iznad predsjednika, i iznad sabora, i iznad vlade, i iznad sudbene vlasti, i iznad građana koji su sudjelovali na izborima, ustvrdio je Palić.

– Ustav ograničava i obvezuje sve i svakoga u državi koja je utemeljena na načelu vladavine prava, a to Republika Hrvatska je, koliko god to nekome politički ne odgovara, istaknuo je ustavnipravni stručnjak.

Ustav se donosi u osnovi dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika u Hrvatskom saboru, a to  nije moguće postići bez suradnje i vladajućih i opozicije.

Palić ističe kako nje problem u Ustavu, niti u Ustavnom sudu. Dodaje kako ne treba mijenjati Ustav zato što se nekom ne sviđa kako Ustavni sud tumači pojedinu odredbu Ustava.

– Ne treba mijenjati Ustav zbog neodgovornih pojedinaca, nego neodgovorni pojedinci svoje ponašanje trebaju prilagoditi Ustavu i ostalim propisima u Republici Hrvatskoj, poručio je.

Palić smatra kako Hrvatska nije u ustavnoj krizi.

– Nije došlo do situacije u kojoj nema rješenja u Ustavu za ovo što sad postoji. Izbori su tek održani. Još nisu objavljeni konačni i službeni rezultati. Proces formiranja vlasti predstoji. Mislim da bi bilo preuranjeno govoriti da je Hrvatska došla u ustavnu krizu. Nadam se i vjerujem da će se postupak formiranja vlasti dovršiti sukladno Ustavu Republike Hrvatske, jer u krajnjoj liniji to je bio i cilj izbora, zaključio je.

izvor: hrt.hr

Povezane vijesti

Politika

Nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, premijer Plenković se u razgovoru s novinarima osvrnuo na najvažnije naglaske, istaknuvši raspravu o izvješću o jedinstvenom tržištu...

Politika

Zamjetan uspjeh iz redova HDZ-a ostvario je na parlamentarnim izborima gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji se popeo na drugo mjesto u I. izbornoj...

Politika

Posebno je tijekom skupa u više navrata iskazana podrška Olegu Butkoviću nakon njegove polemike s Milanovićem, a uz premijera Plenkovića uvjerljivo najveće ovacije publike...

Intervju

Aktualni ministar gospodarstva i održivog razvoja te kandidat HDZ-a u 3. izbornoj jedinici za Objektivno.hr u finišu kampanje donosi retrospektivu proteklog mandata te na...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori