Otvorenje izložbe “Tin Jakopec – makete” u Centru za kulturu Trešnjevka

Centar za kulturu Trešnjevka / Galerija Modulor otvara u utorak, 24. rujna 2019. u 19 sati izložbu pod nazivom Tin Jakopec – makete. Izložba traje do 11. listopada 2019. Ulaz na izložbu je slobodan. Izložba Tin Jakopec – makete preispituje odnos današnje arhitektonske scene i vremenskog konteksta prema maketi – jednom od najstarijih projektantskih alata. […]

Centar za kulturu Trešnjevka / Galerija Modulor otvara u utorak, 24. rujna 2019. u 19 sati izložbu pod nazivom Tin Jakopec – makete. Izložba traje do 11. listopada 2019. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba Tin Jakopec – makete preispituje odnos današnje arhitektonske scene i vremenskog konteksta prema maketi – jednom od najstarijih projektantskih alata. Izložba demonstrira kako maketa potpunim ogoljavanjem arhitekture, do njene same esencije, najbolje prikazuje konceptualno i ambijentalno promišljanje prostora. Na taj način maketa i dalje zadržava snažnu ulogu u stvaranju kvalitetnih arhitektonskih rješenja.

Izrada makete nije posao za svakoga, kao što to i sami iz iskustva mahom znamo. Naprotiv, to je posao koji iziskuje veliko znanje, sposobnost, preciznost i ponajviše strpljenje. No neke makete su ipak i više od toga. Intencija i težnja za nečim višim upravo su ono što odvaja arhitekturu od građenja, a isto tako i razdvajaju dobre makete od onih koje se uzdižu do razine umjetničkog djela. A makete Tina Jakopca zasigurno pripadaju toj posebnoj grupi. Ne radi se ovdje samo o savladavanju zanata, već o dugom i napornom razvojnom putu i radu na upoznavanju materijala, metoda i alata. Radi se o pronicanju u istinu svakog materijala i svake tehnike i traženje pravog mjesta i načina korištenja za iste. Radi se o manipuliranju strojevima i tehnologijama kako bi oni učini baš ono što želiš. Urednost i preciznost su conditio sine qua non, ali inovacija, kreativno promišljanje tehnologija i metoda su ono što uzdiže ove makete do razine umjetnosti.

Kontinuiranim radom, preispitivanjem i razvojem, autor daje vlastiti doprinos konceptualnom promišljanju izrade maketa. Izložba odgovara na pitanje odnosa suvremene tehnologija i alata te konvencionalnih načina izrade maketa. Kreativnim interpretiranjem, kombiniranjem i instrumentalizacijom različitih tehnologija i metoda rada, krajnji produkt – maketa, postaje djelo samo za sebe. Izložbom se na taj način prikazuje odgovor senzibilnog pojedinca na neka opća pitanja prakticiranja arhitekture.

O autoru:

Tin Jakopec rođen je u Zagrebu 1990. godine gdje od 2005. do 2009. pohađa i završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna – smjer unutrašnja arhitektura. Arhitektonski fakultet u Zagrebu upisuje 2011. godine gdje diplomira u klasi prof. arh. Tončija Žarnića 2019. godine. Od 2014. godine sudjeluje u nastavi kao demonstrator na nizu kolegija, te demonstrator u studijskoj maketarnici arhitektonskog fakulteta. Tokom čitavog studiranja, maketama i projektima sudjeluje na nizu natječaja i izložbi. Neke od izložbi su: 2015. 3LHD interakcije te Arhitekt Gustav Bohutinsky i Bauhaus u MSU; 2017. godine izložba Brela: modernizam i kontekstualnost, turistička arhitektura Ante Rožića objektivom Aleksandra Karolyia u galeriji Dessa u Ljubljani; izložba Ivane Franke: Strujanje percepcije (svemiri misli), Tommi Grönlund i Petteri Nisunen: Siva zona u MSU. Osim izrade maketa radio je u nekoliko arhitektonskih ureda od kojih možemo istaknuti studio Aries 2017./18. i studio Plazma 2018. godine te u skupini rekonstrukciju i restauraciju skulpture Vjenceslava Richtera: Centra za izložbu u MSU 2017. godine. Samostalno ili u grupi autora sudjeluje na brojnim arhitektonskim natječajima.  Od 2019. godine živi i radi u Zadru.

Izvor: Centar za kulturu Trešnjevka

POPULARNE KATEGORIJE