NOVI SKANDAL VESNE PUSIĆ I MVEP-a

Zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova, tajnica ministarstva Vesna Cvjetković, Ivica Maričić, veleposlanik u Portugalu  i Ivan Mašina, šef protokola premijera Milanovića, izbjegavaju dolaske na hrvatski sud i tako bahato troše novac hrvatskih obveznika, a svi mi to plaćamo. Sada je jasno zašto država nema novaca, između ostalog, jer se zaposlenici MVEP-a na čelu s Vesnom Pusić […]

Zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova, tajnica ministarstva Vesna Cvjetković, Ivica Maričić, veleposlanik u Portugalu  i Ivan Mašina, šef protokola premijera Milanovića, izbjegavaju dolaske na hrvatski sud i tako bahato troše novac hrvatskih obveznika, a svi mi to plaćamo.

Sada je jasno zašto država nema novaca, između ostalog, jer se zaposlenici MVEP-a na čelu s Vesnom Pusić ponašaju kao „capo di tutti capi“ šefovi svih šefova, pa po toj logici mogu ignorirati hrvatsko pravosuđe, ionako u kolapsu, a koje izazivaju upravo državne službe, a plaćaju porezni obveznici.

Građanin M.D. tuživši Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije, tražeći odštetu u visini od 50.000 kuna te suglasnost da je podoban kandidat za počasnog konzula Republike San Marino, niti na ročištu 16. listopada ove godine nije dobio pravnu zadovoljštinu. Njegova pravna bitka s Republikom Hrvatskom započela je u srpnju prošle godine, kada ga je Republika San Marino, odnosno, njen Kongres imenovao za počasnog konzula, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbilo njegovo imenovanje bez obrazloženja, te ga na taj način diskriminiralo.

„Tražim samo da mi Država, odnosno MVEP odgovori koji je moj „krimen“, za nepostavljanje za počasnog konzula. Ovo nigdje u svijetu ne postoji; da strana država potvrdi moje imenovanje, a Hrvatska ga odbije“, istovremeno mi ne dajući na uvid što je moj „nedostatak“. Iako sam tražio obrazloženje i razlog od MVEP-a – nisam ga dobio“.

Na ročištu održanom 2. lipnja ove godine, u 13 sati, odnosno, raspravi, bila su prisutna četiri čovjeka; M. D. kao tužitelj, njegov odvjetnik, državni odvjetnik i sudac, koje nije donijelo ništa novoga, neodazivanjem pozvanih, te je slijedeća parnica u postupku protiv diskriminacije, održana 16. listopada u 8.30 na Općinskom sudu u Zagrebu. I opet, sada već po ustaljenom obrascu – nije ništa novo donijela, jer su se pozvani na raspravu iz državnih službi opravdali izostancima. Svjedok Ivan Mašina ispričao se nedolaskom službenim putem u Milano od 15. do 17. listopada, Vesna Cvjetković bolešću, a Ivica Maričić naveo je da je isti veleposlanik u RH u Portugalu, Lisabonu.

Svjedok Ivica Maričić, veleposlanik RH u Portugalu, Lisabon, „ispričao“ se nedolaskom jer je u Portugalu, misleć valjda, geografski gledano, da je Portugal na kraju svijeta, ili da mora ići pješice do Hrvatske, te da se može praviti od hrvatskog pravosuđa cirkus i šteta, a na čiji neodaziv, i ostalih neodaziv je polučio još jednu parnicu. Slijedećeg puta pokrenuti će se postupak njegovog opoziva, zbog štete načinjene hrvatskoj državi i poreznim obveznicima koji zbog neodazivanja pravosuđu plaćaju građani koji još rade. Šef Milanovićevog protokola Ivan Mašina, opravdao se nedolaskom na ročište putem u Milano, očito zaboravivši u svoj itinerer upisati ročište, a na sud je otišao točno prije i vraća se dan nakon ročišta, a potvrđena veleposlanica RH u Beču Vesna Cvjetković se pravdala vjerojatno iznenadnom  bolešću.

Na slijedećem ročištu, kako je tužitelj ostao kod dokaznog postupka, predložio je sudu i sucu Hrvoju Vučiću da se sasluša i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Lančana reakcija, jer dobije li M.D., sud, zbog diskriminacije i „neznanja“ zašto nije imenovan na mjesto počasnog konzula u San Marinu, Vesna Cvjetković također će biti „preispitana“, zbog diskriminacije, odnosno zašto ona može, a drugi ne, te slijedi zahtjev za opoziv njenog mandata konzulice u Beču. To je hrvatski Ustav, „svi smo jednaki, neki su „jednakiji“.

Punomoćnik tužitelja izložio je kao što stoji i u tužbi i tužbenom zahtjevu, da tužitelj ostaje kod svih dosadašnjih navoda, iznijetih u dosadašnjem tijeku postupka.

Zanimljiva je činjenica kako se država „busa u prsa“ pravosuđem, ubrzanjem postupaka, no sama čini nedolaskom svjedoka, upravo suprotno – otaljava i oteže sudske postupke, te sama sebi čini dodatni trošak, odnosno ne poštuje svoje regule.

Opunomoćenik tužitelja izjavio je, da u ovom slučaju Republika Hrvatska opstruira samu sebe, te smatra da je nedolazak pozvanih na ročište svjedoka, kao i nedostavljanje relevantne dokumentacije opstrukcija sudskog postupka u državi od strane njenih djelatnika MVEP-a iste države što se smatra krajnje neprihvatljivim po postupak.

Tužiteljev opunomoćenik zatražio je od svjedoka dr. Vesne Cvjetković medicinsku dokumentaciju na okolnost osnovanosti razloga njenog nepojavljivanja na ročištu, te medicinsko vještačenje na njeno opravdanje bolešću. Vezano uz nedolazak svjedoka Ivice Maričića, veleposlanika RH u Portugalu, Lisabon, naveo je da taj razlog njegovog „veleposlaništva“ nije nikakav opravdan razlog za nedolazak, te je zatražio od suda osiguranje njegovog pristupa sudu na slijedećem ročištu. Nadalje tuženik je ostao kod dokaznog prijedloga da se u ovom postupku sasluša i ministrica Vesna Pusić.

„Ovo je opstrukcija pravosuđa od same države i nema nikakvih argumenata da pozvani nisu došli na raspravu“, rekao je opunomoćenik tuženika.

Ustav Republike Hrvatske kaže da smo svi jednaki pred zakonom, pa bi se prema tome upravo državni službenici trebali pridržavati Ustava svoje zemlje i odazivati se na sudske pozive. Ako država sama ne čini ništa po pitanju odaziva na sud, to se isti princip može primijeniti na svakog građanina u Hrvatskoj.

Sudac Hrvoje Vučić nije mogao ništa drugo doli zakazati slijedeću raspravu za 2. prosinca, ove godine, o čemu će poslati pozive svjedocima, no ne odazovu li se, slijedeći je korak, koji itekako vrijedi za ostale građane – privođenje na sud.

Vesna Cvjetković trebala bi otići na funkciju veleposlanice u Beču, a od 2003. do 2008. bila je veleposlanica Hrvatske u Njemačkoj, a od 2008. do 2013. veleposlanica Hrvatske u Grčkoj, gdje je istodobno pokrivala veleposlanstvo Gruzije i Armenije, pa je ovo imenovanje nastavak njezine diplomatske karijere ali do onda postoji njeno moguće preispitivanje  i diskriminacija drugih imenovanih konzula,  diskreciono provjeravanje zašto je netko „podoban“, ili „nepodoban“ bez obrazloženja, ali će biti sada interesantno vidjeti hoće li predsjednik Josipović zbog ovog slučaja povući suglasnost na njeno imenovanje a njeno postupanje u ovom slučaju će sigurno zanimati i Austrijance gdje bi trebala otići pa možda ako se oni zainteresiraju Beč bi za nju mogao ostati nedosanjani san.

No, čini se da je trend nastojanja da se pobjegne u diplomaciju sve češći, odnosno, sve je više onih koji se nadaju da bi se uskoro mogla organizirati još jedna Diplomatska akademija, kako bi se oni koji ju još nisu završili pripremili za diplomaciju na vrijeme da ih stigne imenovati još ova vlast dok Karamarkovi kadrovi ne počnu preispitivanje tih expresnih imenovanja. Diplomacija je i inače vrlo zanimljiv teren da se preživi nekoliko godina između dvaju izbora, odnosno imenovanja službenika po veleposlanstvima najčešća su upravo uoči parlamentarnih izbora.

Kako država u slučaju M.D.-a radi i opstruira samu sebe Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, to nisu odgovorili niti na upite poslane im u svezi opstrukcije same države, na štetu građana. Kada tužitelj dobije sud, račun otaljavanja i neodazivanja – ništa novoga – platiti će, kao uostalom sve do sada, hrvatski porezni obveznici. Tko zna kada, ali se troškovi zbog neodazivanja spomenutih penju svakom parnicom više, ali bit će zanimljivo da li će država onda račune za sudske troškove ispostaviti upravo svojim zaposlenicima.

 

from: Vedrana Milas
to: press@vlada.rh,
date: Fri, Oct 17, 2014 at 2:21 PM
subject: UPIT ZA PREMIJERA

Poštovani

Molimo Vas da nam odgovorite na slijedeći upit o opstrukciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na čelu s ministricom Vesnom Pusić i MVP-om, a koji se ne odaziva na sudske rasprave, te tako produžuje rok donošenja presude, a samim time i država sama sebe opstruira u sudskim postupcima u državi od strane djelatnika navedenog ministarstva.

Na prvo i drugo ročište tužitelja M.D.-a, koji je tužio RH za diskriminaciju, u svezi glede postupka ne odobravanja njega kao počasnog konzula Republike San Marino, navedeni nije dobio objašnjenje zašto nije potvrđen za počasnog konzula.

Tužeći RH za diskriminaciju, jer ne može doći do podatka koji mu je važan, (zašto nije potvrđen) tužio je RH za diskriminaciju, no niti na drugom ročištu nije se pojavio nitko od strane pozvanih, opravdavajući izostanak razlozima koji nisu relevantni po postupak.

Molimo Vas da nam odgovorite na upit i prokomentirate kako to da državni službenici ne poštuju sudbenu vlast, neodazivanjem na sudska ročišta, izostancima, te stvaranjem nepotrebnih sudskih troškova, gubljenjem vremena sudaca i tužitelja, te od kada je takva praksa uvedena u RH, kojom se produžuje proces u pravosuđu?

 

 

Oct 20 (6 days ago)
to kabinet.ministrice@mvep.hr,
glavno.tajnistvo@mvep.hr

Poštovani

Molimo Vas da nam odgovorite na slijedeći upit o opstrukciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na čelu s ministricom Vesnom Pusić i MVP-om, a koji se ne odaziva na sudske rasprave, te tako produžuje rok donošenja presude, a samim time i država sama sebe opstruira u sudskim postupcima u državi od strane djelatnika navedenog ministarstva.

Na prvo i drugo ročište tuženika M.D.-a, koji je tužio RH za diskriminaciju, u svezi glede postupka ne odobravanja njega kao počasnog konzula Republike San Marino, navedeni nije dobio objašnjenje zašto nije potvrđen za počasnog konzula.

Tužeći RH za diskriminaciju, jer ne može doći do podatka koji mu je važan, (zašto nije potvrđen) tužio je RH za diskriminaciju, no niti na drugom ročištu nije se pojavio nitko od strane pozvanih; Ivan Mašina ispričao se nedolaskom zbog puta u Milano, što nije relevantan niti opravdavajući izostanak u postupku; Vesna Cvjetković zbog bolesti, te Ivica Maričić navodeći da je isti veleposlanik RH u Portugalu, Lisabonu. Upravo bi imenovane osobe trebale i morale prisustvovati tužbi od državnog i javnog interesa, a ovakovim načinom izruguju se pravosuđu svoje države. U njihovom itinereru mora biti zabilježen odlazak na sud.

Molimo Vas da nam odgovorite na upit i prokomentirate kako to da MVEP službenici ne poštuju sudbenu vlast, neodazivanjem na sudska ročišta, izostancima, te stvaranjem nepotrebnih sudskih troškova, gubljenjem vremena sudaca i tužitelja, te od kada je takva praksa uvedena u RH, kojom se produžuje proces u pravosuđu?

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close