NEPROCJENJIVA ŠTETA: ZAŠTO CESTA ZA PELJEŠKI MOST IDE KROZ JEDNU OD NAJBOLJIH VINOGRADARSKIH LOKACIJA NA PELJEŠCU?!

Prošlog tjedna teška mehanizacija grčke tvrtke Avax, nadležne za izgradnju pristupne ceste za Pelješki most, ušla je u vinograd Miha Rozića temeljem rješenja o izvlaštenju koji su potpisale nadležne institucije. Prilikom ulaska u vinograd došlo je do incidenta gdje je Rozić, želeći zaustaviti bagere, vikao policiji da pucaju, jer se on, kao hrvatski branitelj, ne […]

Prošlog tjedna teška mehanizacija grčke tvrtke Avax, nadležne za izgradnju pristupne ceste za Pelješki most, ušla je u vinograd Miha Rozića temeljem rješenja o izvlaštenju koji su potpisale nadležne institucije. Prilikom ulaska u vinograd došlo je do incidenta gdje je Rozić, želeći zaustaviti bagere, vikao policiji da pucaju, jer se on, kao hrvatski branitelj, ne boji metka. Dubrovački dnevnik istražio je cijelu kronologiju slučaja kako bi rasvijetlio prošlotjednu priču koja je obišla Hrvatsku.

Zbog potreba izgradnje pristupnih cesta za Pelješki most, Mihu Roziću i njegovoj obitelji izvlašteno je sveukupno 12 parcela. Na deset zemljišta nije bilo nikakvih poljoprivrednih aktivnosti, pa Roziću to nije bilo sporno. Čak se nije puno bunio ni oko jedanaeste parcele na kojoj je također bio vinograd, ali ova posljednja je bila kap koja je prelila čašu. Riječ je o položaju Mili, poviše skretanja za uvalu Prapratno, jednom od najboljih za sadnju vinove loze na Pelješcu odmah uz bok lokacijama Dingač i Postup. Ovaj sud nije donio autor teksta, već stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Oni su u svom vještačenju objasnili zašto je riječ o vrhunskoj lokaciji na kojoj nastaju svjetski cijenjena vina za koja je Rozić dobivao brojne nagrade.

-Narav geo-pedološke podloge, nagib i ekspozicija terena položaja Mili, uz osnovne klimatske značajke ovog područja, već stoljećima osiguravaju iznimno povoljne proizvodne uvjete za uzgoj Plavca malog, kao dominantne sorte vinove loze na Pelješcu – stoji među ostalim u vještačenju Agronomskog fakulteta.

Postavlja se pitanje kako je moguće da je pristupna cesta ucrtana u prostorne planove preko položaja koji je jedan od najboljih za sadnju vinove loze u Hrvatskoj. Nije li to atak na hrvatske tradicijske vrijednosti? To je kao da se uništavaju lokacije Dingač i Postup ili Chianti u Toskani. Pitali smo Hrvatske ceste zašto je pristupna cesta ucrtana preko položaja Mili, a ne nekom drugom rutom.

Više o ovoj temi pročitajte na Dubrovačkom dnevniku.

POPULARNE KATEGORIJE