„Zabraniti (Zakonom o trgovini) hlađenje i „usluživanje” pića i napitaka u trgovini i „usluživanje” prigotovljene hrane u trgovini“, sedmi je usvojeni zaključak zadnjeg Foruma zagrebačkih ugostitelja u organizaciji njihove strukovne organizacije Udruženja ugostitelja Zagreb.
Središnje teme Foruma bile su nadolazeća porezna reforma, reprezentacija te nelojalna konkurencija s čime se ugostitelji već godinama bore.
„Čini se kako za ovu državu mi ugostitelji nismo ni obrtnici, ni poduzetnici, niti ljudi – mi smo ovom poreznom reformom samo gubitnici“, prokomentirao je poreznu reformu koja donosi povećanje PDV-a s 13 na 25% predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec dodao je kako su problemi ugostitelja ujedno i problemi svih drugih obrtnika te kako HOK planira zatražiti ocjenu ustavnosti nove porezne reforme od Ustavnog suda. Za kraj, voditelj Koordinacije ugostitelja Republike Hrvatske Kristijan Gržetić pozvao je sve ugostitelje na zajedništvo i poručio im da dignu glas, jer svojim radom stvaraju čak 18% hrvatskoga BDP-a.
Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Zlatko Puntijar naglasdio je kako se pitanje prodaje pića i napitaka na kioscima mora regulirati, smatra kako se na kiosku može prodavati piće, ali ne rashlađeno. „Kiosci i trgovine su nama ugostiteljima postali direktna konkurencija i to je običan bezobrazluk, u drugim zemljama nezamisliv. Borimo se protiv još jednog trenda, a to je prodaja kave u kioscima. U redu je ako kraj kioska bude aparat za kavu pa vi ubacite par kune i sami se poslužite. Međutim, ako trgovcu date novac a on vam doda kavu, žlicu i šećer e to je već usluga“, rekao je za Poslovni dnevnik Puntijar koji smatra da su kiosci postali svojevrsni ugostiteljski objekti koji nisu ugostiteljski. „Većinu te materije regulira Zakon o trgovini, no kod nas se zakoni ne usklađuju međusobno, jedan nešto dozvoljava a drugi to isto sprječava. Po Zakonu o ugostiteljstvu pomični ugostiteljski kiosk mora biti udaljen barem 100 metara od čvrstog ugostiteljskog objekta. Međutim, takva zabrana ne vrijedi za novinski kiosk, kojem se dozvoljava da bude odmah pokraj nekog kafića i radi mu konkurenciju“, istakao je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba dodajući i kako im nelojalnu konkurenciju prave pekare prodaju male obroke kao što su salate i slične proizvode iz ugostiteljske branše.
„Također, imamo problem i s gastro pultovima u trgovačkim centrima. Nešto se zakonom regulira, a onda se podzakonskim aktima odvede u kontra smjer od onoga što je bilo planirano prilikom donošenja zakona“, upozorio je Puntijar.