Nakon Osijeka, trovanje životinja zabilježeno je i u Dubrovniku

Prema navodima T-portala, trovanje životinja, o kojima se govori posljednjih tjedana, proširilo se i na područje Dubrovnika. Dubrovačko Društvo za zaštitu životinja zaprimilo je dojavu ogorčenih stanovnika Osojnika o masovnom trovanju njihovih pasa i mačaka. “Ugibali su u najgorim mukama oko 15 minuta što je pokazatelj da se radi o jakom otrovu”, tvrde vlasnici. Dubrovačko Društvo za […]

Prema navodima T-portala, trovanje životinja, o kojima se govori posljednjih tjedana, proširilo se i na područje Dubrovnika. Dubrovačko Društvo za zaštitu životinja zaprimilo je dojavu ogorčenih stanovnika Osojnika o masovnom trovanju njihovih pasa i mačaka.

“Ugibali su u najgorim mukama oko 15 minuta što je pokazatelj da se radi o jakom otrovu”, tvrde vlasnici.

Dubrovačko Društvo za zaštitu životinja poduzelo je potrebne korake izvijestivši PU Dubrovačko-neretvansku te Veterinarsku inspekciju, a vlasnike životinja su pozvali da budu oprezni i da prijave sumnjive supstance ukoliko ih uoče.

U slučaju trovanja potrebno je pomiješati sol i toplu vodu kako bi životinju natjerali da povrati sadržaj pa hitno krenuti u veterinarsku ambulantu, napominju.

Slučajevi u Osijeku, Zagrebu i Zadru

Zbog nedavnih slučajeva trovanja pasa i golubova u Osijeku, za koje se u javnosti pojavila sumnja da su namjerno otrovani, te nezadovoljstva radom nadležnih institucija u tom slučaju, 300-tinjak Osječana prosvjedovalo je 18. ožujka na Trgu Ante Starčevića te pred zgradom osječko-baranjske Policijske uprave. Nakon analize ustanovljeno je je sumnjiva suptanca koju su građani uočili kuhinjska sol, dok uzrok uginuća životinja nije otkriven.

U Zagrebu je Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba “Dr. Andrija Štampar” analizirao uzorke “nepoznate bijele tvari”, koji su pronađeni na više lokacija u Zagrebu i utvrdio da u njima nema otrova za životinje, izvijestio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

U Zadru je pak ustanovljeno da se radi o nervnom organofosfornom otrovu.

Izvor: t-portal/ Hina

POPULARNE KATEGORIJE