MUP: PUTOVNICA ZA TRI DANA S DOSTAVOM, ALI CIJENA… I ZAŠTO?

Od početka studenog omogućeno je ishođenje putovnica u žurnom postupku, s dostavom u roku tri radna dana, u svim policijskim upravama Ministarstva unutarnjih poslova. Do sada se zahtjev za izdavanje putovnice u hitnim slučajevima podnosio isključivo u Policijskoj upravi zagrebačkoj i putovnica se preuzimala u toj Policijskoj upravi u roku od 48 sati. Od sada […]

Od početka studenog omogućeno je ishođenje putovnica u žurnom postupku, s dostavom u roku tri radna dana, u svim policijskim upravama Ministarstva unutarnjih poslova. Do sada se zahtjev za izdavanje putovnice u hitnim slučajevima podnosio isključivo u Policijskoj upravi zagrebačkoj i putovnica se preuzimala u toj Policijskoj upravi u roku od 48 sati.

Od sada građani kojima je putovnica potrebna u kratkom roku zahtjev mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili u policijskim postajama koje su u sastavu policijske uprave a imaju referadu za upravne poslove.

Izrađenu putovnicu moći će preuzeti u policijskoj upravi u kojoj su podnijeli zahtjev, odnosno u čijem je sastavu policijska postaja u kojoj su podnijeli zahtjev, u roku od tri radna dana od dana podnošenja zahtjeva (Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska – Bjelovar, Policijska uprava brodsko-posavska – Slavonski Brod, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska – Dubrovnik, Policijska uprava istarska – Pula, Policijska uprava karlovačka – Karlovac, Policijska uprava koprivničko-križevačka – Koprivnica, Policijska uprava krapinsko-zagorska – Zabok, Policijska uprava ličko-senjska – Gospić, Policijska uprava međimurska – Čakovec, Policijska uprava osječko-baranjska – Osijek, Policijska uprava požeško-slavonska – Požega, Policijska uprava primorsko-goranska – Rijeka, Policijska uprava sisačko-moslavačka – Sisak, Policijska uprava splitsko-dalmatinska – Split, Policijska uprava šibensko-kninska – Šibenik, Policijska uprava varaždinska – Varaždin, Policijska uprava virovitičko-podravska – Virovitica, Policijska uprava vukovarsko-srijemska – Vinkovci, Policijska uprava zadarska – Zadar, Policijska uprava zagrebačka – Zagreb).
Cijena putovnice koja se izdaje u žurnom postupku u ostalim policijskim upravama je 465 kuna i zbog troškova dostave je viša u odnosu na cijenu putovnice koja se u žurnom postupku izdaje u Policijskoj upravi zagrebačkoj i koja iznosi 410 kuna. Na navedene cijene dodaje se i upravna pristojba koja iznosi 220 kuna.
Nije poznato zašto je cijena viša od redovne, kada se po zaprimanju zahtjeva za putovnice odmah šalju na izradu u AKD. AKD nakon što napravi putovnice u roku od jednog do dva dana, šalje u MUP, koji ih “drži” još neko vrijeme, umjesto da odmah pošalje stranki obavijest. Isto se događa i s izradom osobnih iskaznica koje se po zaprimanju odmah izrađuju, ali ih stranka “čeka” i više od tjedan dana. MUP će od sada svoj redoviti posao “zaprimanja” i “otpreme” naplaćivati, a koja je i inače u AKD-u gotova u najkraćem mogućem roku, ali putovnice i osobne iskaznice iz nekog razloga “stoje” u MUP-u. Znači, za svoj redoviti posao, MUP će naplaćivati dodatno.

POPULARNE KATEGORIJE