MINISTRE VARGA: Online naručivanje – znači doći u bolnicu!

Ministar zdravlja Siniša Varga, jedan je od najistaknutijih članova vlade Zorana Milanovića, ali – po aferama. Resor o kome je u posljednje vrijeme govorio u medijima u reformsko-revolucionarnim duhu, nije ništa bolji niti je nešto napredovao. Čim izađete na teren, suočite se s time na svojoj koži. I prije nego dođemo do osobnog iskustva, obično […]

Ministar zdravlja Siniša Varga, jedan je od najistaknutijih članova vlade Zorana Milanovića, ali – po aferama. Resor o kome je u posljednje vrijeme govorio u medijima u reformsko-revolucionarnim duhu, nije ništa bolji niti je nešto napredovao. Čim izađete na teren, suočite se s time na svojoj koži.

I prije nego dođemo do osobnog iskustva, obično promatranje reći će nam mnogo o stanju našeg zdravstva. U KBC Rebro, Klinika za radiologiju, na šalteru piše naručivanje osobno samo od 11 do 13 sati i sa svim nalazima. I nema, ali… U istom KBC-u sama sam se online pokušala naručiti za gastroskopiju, ali nije bilo moguće. Pošaljete zahtjev da vas naruče i to kod doktora kojeg želite biti, ali prolaze dani i ništa od tog. Kad nazovete u gastroentrološku ambulantu, kažu da bi to liječnici trebali sami činiti ali oni to ne rade! Pa, kad ne ide tako, naručila je obiteljska liječnica. Daleko od toga, da sam jedina s tim iskustvom. A, liste čekanja su i dalje, uglavnom liste čekanja.

Jedno obično podizanje nalaza za gospođu koja to sama ne može učiniti, pretvorilo se u ambulanti ultrazvuka Klinike za radiologiju KBC-a Rebro u bezobraznu avanturu. Na pristojan upit, bi li mogla pogledati za nalaz i dati ga, liječnica najblaže rečeno neraspoloženo – da ne kažemo nešto ”ljepše” – i vrlo odbojno kaže da treba čekati da što bismo htjeli jer oni šalju poštom. I ostavlja čekati 45 minuta, dok čekajući ne poludi, digne galamu, i ona ustvrđuje da treba otići u drugu sobu!? Tamo nakon ukupno sat i deset minuta nalaz dolazi u ruke tražitelja. Neobjašnjivi dio našeg zdravstva, zašto su liječnici nepristojni i neljubazni? Odgovor je već odavno šabloniziran: nema dovoljno ljudi. Znamo da ih nema, ali kome od liječnika ili sestara to daje za pravo da budu nepristojni. Isto tako znamo da u KBC Rebro dolazi ‘pola Hrvatske’, no unatoč mnogobrojnim problemima i teškoćama, opet nikome to ne daje za pravo da se ponaša kao da su ljudi stvari.

Možda bi trebalo neko pitanje uputiti i na to, kako je moguće da se bolesnom čovjeku dijagnoza ne može postaviti, u gradu Zagrebu, više od šest mjeseci. A, onda je definitivno u terminalnom stanju i kažu da će živjeti onoliko koliko života još ima. Na pitanje supruge bolesnog: ”Kako je to moguće?”, liječnik lakonski odgovara: ”Gospođo, nisam ja Bog”. Najbolje još da je Bog. Nikome ne bi bilo kraja.

Pa, da se ne bi pomislilo kako ne dobijemo ljudskosti kad smo u nevolji i najviše nam treba, opet od vlastitog iskustva. Lani sam doživjela nesreću u autobusu i završila na cjelodnevnom boravku u Hitnoj KBC-a Rebro. Za sve one tada koji su se bavili sa mnom i mnogim drugima, uz veliku ljubaznost i često s osmijehom, a pacijenti dolaze gotovo kao na tekućoj traci, imam samo najljepše riječi. To su liječnici i sestre za ugled.

 

POPULARNE KATEGORIJE