LAKO JE TAKO!? MINISTAR ĆORIĆ HVALI VJETROELEKTRANE, SUPRUGA LOBIRA, A TU JE I HEP S FRANOM BARBARIĆEM!?

Ćorić nadzire HEP koji gradi VE Korlat, a supruga mu lobira za vjetroelektrane! ”VE Korlat bit će prva vjetroelektrana u našem proizvodnom portfelju, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja će proizvoditi električnu energiju bez poticaja”, gromoglasno se pohvalio predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u lipnju nakon što je to državno poduzeće od inozemne tvrtke […]

Ćorić nadzire HEP koji gradi VE Korlat, a supruga mu lobira za vjetroelektrane!

”VE Korlat bit će prva vjetroelektrana u našem proizvodnom portfelju, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja će proizvoditi električnu energiju bez poticaja”, gromoglasno se pohvalio predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u lipnju nakon što je to državno poduzeće od inozemne tvrtke Nordex dogovorilo isporuku turbina za tu vjetroelektranu ukupne vrijednosti oko pola milijarde proračunskih kuna.

Na slici premijer Andrej Plenković i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

No, neposredno prije toga – HDZ-ov ministar energetike Tomislav Ćorić je na jednom sponzoriranom skupu lobista i dobavljača opreme, u organizaciji udruge OIE povezane s Hrvatskim društvom lobista (HDL) kojem je potpredsjednica upravo ministrova supruga Dubravka Sinčić Ćorić, hvalio vjetar i govorio hvalospjeve organizatorima te konferencije kojoj je glavni, zlatni sponzor bio, vjerovali ili ne, upravo Nordex, glavni dobavljač za HEP-ovu vjetroelektranu.

Moto te konferencije bio je ”Dani dobroga vjetra”, sudionici su nosili majice ”Vjetar u leđa”, no kako su cinici primijetili, majicu ”Vjetar u leđa” trebao je nositi sam ministar Ćorić, a možda i njegova supruga zbog prilično suspektnog angažmana lobista za vjetroelektrane, ali i za izvjesne dobavljače.

”Konferencija Dani dobroga vjetra definitivno pozitivan iskorak, posebice u kontekstu organiziranog promišljanja vjetrosektora, pa u konačnici i promocije njegovih ciljeva na energetskoj karti Republike Hrvatske. Hrvatska je u 2019. ušla s velikim ambicijama, a jedna od naših ključnih ambicija bila je izrada Strategije energetskog razvoja RH. Ona prije svega pokazuje vrlo jasnu orijentaciju na OIE (održive izvore enegije – op.a) i na izgradnju infrastrukture. Dosadašnja praksa pokazala je da se sektor proizvodnje energije iz vjetra nekako najbolje snašao što dokazuje i brojem megavata, a u konačnici i projektima koji su trenutno u razvoju. Ja sam siguran da će buduće razdoblje donijeti afirmaciju prije svega ovog sektora”, rekao je Ćorić na skupu koji je organizirala udruga OIE Hrvatska kojoj je na čelu Maja Pokrovac, ujedno i šefica Hrvatskog društva lobista gdje joj je potpredsjednica Dubravka Sinčić Ćorić, ministrova supruga.

Mnogima bi trebalo biti prilično jasno – ministar energetike koji odlučuje o promjeni tarifnog modela za obnovljive izvore energije, ili pojednostavljeno – o tome hoće li se u Hrvatskoj lakše i jednostavnije razvijati posao s vjetroelektranama te tko će ubirati veći profit ne bi trebao, niti smio, preko supruge biti povezan s lobistima za vjetroelektrane.

Naime, šefica gospodarskog udruženja OIE Maja Pokrovac i Ćorićeva supruga Dubravka Sinčić Ćorić povezane su kao bliske suradnice u ”krovnoj” hrvatskoj lobističkoj udruzi HDL-u.

Kako su na net.hr istaknuli, dovoljno je izlistati javne objave da se dođe do jasne linije njihova dugogodišnjeg ‘druženja’.

Naime, dok je Maja Pokrovac radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a Dubravka Sinčić Ćorić, ekonomistica, profesorica s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, bila je tajnica Hrvatskog društva lobista, te su obje sudjelovale na okruglim stolovima i konferencijama o lobiranju. Posebno je zanimljivo, kako se u medijima isticalo, da su se bavile – transparentnošću tog procesa. Dubravka Sinčić Ćorić, potpredsjednica Hrvatskog društva lobista, bila je i šefica radne skupine u Uredu predsjednice koja se bavila brendiranjem i koja je isporučila preporuke Vladi RH i najavila očekivanja da se pri Vladi osnuje poseban ured za brendiranje. O tome se, naravno, padom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović više ne govori i ta je ideja, prema svemu sudeći, nestala u bespućima lobističke zbiljnosti.

Naravno, kako bi nepopravljivi formalisti isticali, Hrvatska nema reguliranu lobističku djelatnost, pa sve može i ne mora biti prihvatljivo.

No, zlobni jezici podsjećaju na granice koje bi trebalo poštovati u legalnom lobiranju i njihovu zloporabu s katastrofalnim političkim posljedicama.

Prisjetimo se i jednog drugog odnosa suprug-političar i supruga konzultantica koji je završio odlukom Povjerenstva za sukob interesa. Tomislav Karamarko, bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, podnio je i ostavku zbog afere Konzultantica, odnosno činjenice da je njegova supruga, Ana Karamarko, radila za tvrtku konzultanta/lobiste MOL-a, Joze Petrovića, istovremeno dok se on bavio arbitražnim sporom MOL-a i hrvatske strane u Ini.

U ovom slučaju nazvanom “lobistica” linija nipošto nije tako jednostavna, no postoje li uopće mehanizmi da se rasvijetli je li i u ovom slučaju možda moguće neprimjereno pogodovanje, zaključili su u net.hr-u.

S druge strane, ministar Ćorić tvrdi da je u ovom slučaju sve u redu i da je u ovom spornom slučaju lobiranja za vjetroelektrane, povezanim s njegovom suprugom, prošao neokrznut i ”čist kao vjetar”.

“Moja je supruga znanstvenica, članica je HDL-a od njegova osnutka do danas. Svi oni koji iole znaju o temi, znaju da se HDL ne bavi lobiranjem, već se prije svega bavi inicijativom da se lobiranje u Hrvatskoj kao aktivnost zakonski uredi”, kazao je Ćorić dodavši kako ni on niti njegova supruga nisu prijatelji direktorice Pokrovac.

”Pokrovac predstavlja obnovljive izvore. OIE u Hrvatskoj žele promovirati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, i ja tu inicijativu pozdravljam kao ministar energetike. Cijeli svijet ide u tom smjeru, hrvatski potencijali su ogromni”, zaključio je Ćorić.

Nedostajalo je samo, primjećuju zlobnici, da pred premijerom Plenkovićem i dobavljačima opreme za VE Korlat to ponovi odjeven u sponzorsku majicu s natpisom ”Vjetar u leđa”.

POPULARNE KATEGORIJE