KRIZA VLADE: Sve je isto kao i lani

Kaže se da je povijest učiteljica života. Kad je Hrvatska u pitanju, i je i nije tako. Ono što se ponavlja, prema istom scenariju i tajmingu, ne čini se uvijek kao rad naprednih učenika, nego kao onaj popravljača. Politički potres kojeg je smjenom MOST-ovih ministara izazvao premijer Andrej Plenković, ima domino efekt i problemima ne […]

Kaže se da je povijest učiteljica života. Kad je Hrvatska u pitanju, i je i nije tako. Ono što se ponavlja, prema istom scenariju i tajmingu, ne čini se uvijek kao rad naprednih učenika, nego kao onaj popravljača.

Politički potres kojeg je smjenom MOST-ovih ministara izazvao premijer Andrej Plenković, ima domino efekt i problemima ne nazire se kraj. Nakon što je u samo jednom danu razriješio Vlahu Orepića, Antu Šprlju i Slavena Dobrovića, a dan kasnije i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića, Plenković je nastavio svoju operaciju uklanjanja MOST-a iz izvršne vlasti, najavljujući slaganje nove parlamentarne većine te izbacivanje Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora.

Snažan otpor i nepriznavanje Plenkovićevih odluka koje su iskazivali MOST-ovci već pretvorili su u odlazak iz Vlade, i to zato, kako je kazao, “jer Plenković i Marić štite kriminal u Agrokoru”.

Ostavke MOST-ovaca premijeru Plenkoviću su, prema svemu sudeći, malo značile. On tvrdi kako, pravno gledajući, MOST-ovci još od trenutka kad je tražio njihovo razrješenje, nisu ministri. Štoviše, Plenković je sve popratio i razrješenjima 10-ak MOST-ovih državnih tajnika i MOST-ovog ministra uprave Ivana Kovačića, dan kasnije. Nakon što se riješio MOST-ovih ministara i državnih tajnika, premijer je sljedeću metu postavio na mjesto Bože Petrova. Pa, je tako već na kraju tjedna, prije praznika, Gordan Jandroković rekao kako je HDZ skupio 79 potpisa za smjenu Bože Petrova s mjesta predsjednika Sabora.

“Sada nam je glavna zadaća bila da skupimo dovoljan broj potpisa da bismo dokazali da Petrov ne uživa većinu u Saboru”, rekao je Jandroković, jasno naznačujući kako HDZ želi da se glasanje o zbacivanju Petrova održi prije saborske rasprave o Zdravku Mariću.
U međuvremenu, ostaje nejasno ima li HDZ u ovome trenutku zaista većinu u Saboru, ili tek ima 79 ruku, za rušenje Petrova.

Iako Plenković bez prestanka, čak i iz Bruxellesa, tvrdi kako je apsolutno siguran u to da HDZ ima većinu u Saboru, današnji “dokaz” koji je Jandroković predočio – potpisi 79 zastupnika koji žele rušiti Božu Petrova – daleko su od većine koju šef HDZ-a priziva, jer se među njima nalaze i potpisi onih koji su protiv Petrova, ali su i izričito protiv HDZ-a. Naime, HNS i IDS do sada su jasno naglasili kako nemaju namjeru biti dio bilo kakve HDZ-ove većine, izvan postupka uklanjanja predsjednika Sabora.

Iako je u hrvatskim političkim prilikama uvijek pametno sve računice, i kad izgledaju sasvim realno, uzeti s dozom opreza, Plenkoviću je u ovome trenutku većina – ukoliko i postoji – veoma nategnuta. U skoro identičnoj situaciji prošle godine nalazio Tomislav Karamarko, koji je također na sva zvona razglasio o tome kako ima saborsku većinu. Bila je to već gotova stvar, prema pričama iz HDZ-a, samo je trebalo dobiti vjerodostojnu potvrdu. Na kraju se pokazalo da to nije istina.
Uzimajući navedeno u obzir, 61 HDZ-ov (što je okvirna procjena, s obzirom na previranja radikalnije struje u stranci, koja traju već neko vrijeme) 2 Bandićeva, 1 HDSSB-ov, 3 Lovrinovićeva, 8 manjinaca i 1 reformist, ukupno Plenkoviću daju 76 ruku.

Budući da malo tko zna što se događa i kako se sve odvija, ostaje pitanje, ”ponavlja li Plenković Karamarkove kombinacije”. Iako mnogo toga nije jasno, predstoji, ili rekonstrukcija Vlade u tko zna kakvoj koalicijskoj vezi, ili pad Vlade i novi izbori. Dakle, skoro sve je isto kao i lani, samo Ivice Todorića više nema…

POPULARNE KATEGORIJE