KONTROVERZNI SUDAC MISLAV KOLAKUŠIĆ: Usvaja se 121 zakon, ugovori s Vijetnamom, Saudijskom Arabijom, Ciprom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a novi ovršni zakon odgođen za 2019. godinu!?

Donošenje novog Ovršnog zakona odgođeno je do 2019. godine. Iz Ministarstva pravosuđa kao razlog za odgodu, navode kompliciranost procesa. Nije malo onih koji sumnjaju da su motivi ipak ponešto drugačiji. Dok vladajući kalkuliraju, jer političke elite žive svoj život daleko od stvarnog života, brojke pokazuju sve depresivniju sliku društva, ali sve snažniju neizvjesnost propasti čak […]

Donošenje novog Ovršnog zakona odgođeno je do 2019. godine. Iz Ministarstva pravosuđa kao razlog za odgodu, navode kompliciranost procesa. Nije malo onih koji sumnjaju da su motivi ipak ponešto drugačiji.

Dok vladajući kalkuliraju, jer političke elite žive svoj život daleko od stvarnog života, brojke pokazuju sve depresivniju sliku društva, ali sve snažniju neizvjesnost propasti čak 13 posto stanovništva. I dok je 2010. u Hrvatskoj bilo blokirano 77.911 građana s dugom od 6,019 milijarda kuna, u sedam godina, praktički u dužničkom ropstvu završilo je 322.783 građana čiji dug raste na 42,8 milijardi kuna.

Sve to unatoč činjenici da je FINA od građana već naplatila 33 milijarde kuna. Unatoč tome, dug neprestance raste i ne postoje nikakve naznake da bi trend mogao stati i barem stagnirati. Očigledan je znak da sa sustavom nešto nije u redu.

Usvajanje čudnih zakona

“Imamo 121 zakon koji će se usvojiti u ovoj državi, među kojima se našlo vremena i za Zakon o potvrđivanju ugovora s Vijetnamom, Saudijskom Arabijom, Ciprom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, dakle, u kojem će trenutku ti ugovori doći na snagu. A pitanje sudbine hrvatskih građana potpuno je pomaknuto”, kaže sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

“Želi se zadržati postojeće stanje, a ono znači enorman izvor prihoda za nekoliko odvjetnika, za nekoliko javno-bilježničkih ureda i, naravno, za Financijsku agenciju”, dodaje. Za neke je to vrlo lukurativan posao, a ti neki uopće nisu ni vjerovnici.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković se pohvalio ‘najboljim ovršnim zakonom na svijetu’, a kroz neaktivnost Ministarstva (radna skupina ne radi već tri mjeseca) poručio je zapravo, da nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenje krize blokiranih. Ovršne zakone imaju europske države, ali koliko nam je poznato, nijedna nema ovakav kakav je hrvatski. Valjda je zato, što ga nigdje nema, najbolji na svijetu!

Neusklađenost s EU

Hrvatsko ovršno pravosuđe trebalo bi uskladiti s pravnim i socijalnim normama Europske unije, odavno a ne da bi to hitno trebalo učiniti. Ali, razmetačima velikih fraza, političarima, nije to u interesu, jer oni tu nisu zbog građana nego radi sebe.

Uz to, da javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova postupaju temeljem računa koje je jednostavno sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik nije tražbinu izričito prihvatio, smatraju se ‘’sudom’’ i postupaju kao da jesu ‘’sud’, pravna diskriminacija nastavlja se u tome da je tvrtkama obrisano, jednim potezom – predstečajnim nagodbama – najmanje 80, a prema neformalnim procjenama i 120 milijardi, a briše se i dalje, dok blokiranim kućanstvima od 6 uzmete već 30 milijardi i još su više 40 miijardi duga ostale. Za ovakvu situaciju velikim su dijelom odgovorne kamate i naknade koje uvelike povećavaju glavnicu duga. U tom krugu tko se nađe, teško će iz njega izaći, uskoro samo postaje građanin trećeg reda, nepostojeći. Rješenje je, kažu mnogi pravni stručnjaci, vrlo jednostavno i za njega nije potrebna radna skupina koja okuplja gotovo 30 stručnjaka i interesnih udruženja, a koja će rješenje tražiti dulje od godinu dana.Potrebno je izmijeniti samo dvije odredbe: Prvo, svaka stranka snosi svoj trošak i više nećemo imati uvećanje ovrha za 700 ili 1000 posto.

Ništa od obustave postupka

Drugo, obustavljaju se postupci ovrhe – ako u tri godine nisu namireni – obustavlja se postupak. A, ta je odredba oduvijek postojala u Ovršnom zakonu”, objašnjava sudac Mislav Kolakušić.

Dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu i o posljedicama njegova nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

Ono što doslovce, u vrlo kratkom vremenu, uništava živote može se naznačiti u pet materijalnih situacija. Vječite blokade koje ne postoe ni u jednoj državi EU, a iz Ovršnog je zakona samo nestao članak koji je regulirao da se ovrhe koje se ne naplate u roku od tri godine, automatski obustave.

Bolje “prekasno – nego ikad”

Neopravdani i golemi troškovi postupka zatrpaju glavnicu duga, za dug prema istom vjerovniku, pokreću se ponovni ovršni prijedlozi, a za svakoga se zaračunavaju svi troškovi iznova, odvjetnički i javnobilježnički. Nema nikakvih sankcija za neopravdane ovrhe – koje su pokrenute greškom ili bez uredne dostave rješenja o ovrsi, a ni čekanja na pravorijek u slučajevima kad dužnik prema kreditu vodi spor s bankom za preplaćene kamate, nema ni odgovornosti niti sankcija.

Nije osiguran socijalni minimum – nema utvrđenog socijalnog minimalnog iznosa, ispod kojega se ne bi smjelopokrenuti ovrhu pa se tako ovršuju minimalne mirovine i primanja, a isto tako, oni koji ne rade i nemaju ih. Nekretnina se može ovršiti za mali iznos duga od 20 tisuća kuna – zbog popratnih troškova postupka, oni gotovo neznatni dugovi, vrlo brzo dođu do tog iznosa, to granicu bi trebalo povećati i više nego dvostruko.

Vremena za čekanje odavno nema, a ne bude li se ništa učinilo, bit će prema onoj narodnoj misli: Bolje nikad nego prekasno.

POPULARNE KATEGORIJE