IZBOR EUROPSKE PRIJESTOLNICE: Ima li koji hrvatski grad šanse to postati?

Hrvatski gradovi veći od 25 tisuća stanovnika imaju priliku postati Europska prijestolnica kulture 2020. Hrvatski gradovi veći od 25 tisuća stanovnika imaju priliku postati Europska prijestolnica kulture 2020. Za početak, moraju se prijaviti na nacionalni natječaj koji će biti raspisan idući tjedan. Što treba sadržavati prijava predstavnici Europske komisije, detaljno će se objasniti 4. srpnja […]

Hrvatski gradovi veći od 25 tisuća stanovnika imaju priliku postati Europska prijestolnica kulture 2020.

Hrvatski gradovi veći od 25 tisuća stanovnika imaju priliku postati Europska prijestolnica kulture 2020. Za početak, moraju se prijaviti na nacionalni natječaj koji će biti raspisan idući tjedan. Što treba sadržavati prijava predstavnici Europske komisije, detaljno će se objasniti 4. srpnja u Zagrebu na Informativnom danu za zainteresirane gradove.

Interes iz dana u dan raste, a do sada su ga iskazali Zagreb, Pula, Rijeka, Split, Dubrovnik, Varaždin, Osijek, Đakovo, Slavonski Brod, Zadar… Riječ je o dugoročnom projektu s dvije faze odabira, a nije ideja samo pokazati najljepše, već imati razvojnu strategiju grada temeljenu na kulturi, dok se eventualni planovi gradnje infrastrukture moraju odnositi samo na razvojnu i održivu infrastrukturu koja gradu ionako nedostaje. Krajem 2014. bit će imenovano Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka u kojem će biti deset europskih i dva hrvatska, a koji je grad izabran znat će se početkom 2016. U svakom slučaju, korist je višestruka i dugoročna, ne samo za izabrane, već i kandidirane. Nekima nositeljima te titule, svaki uloženi euro vratio se dvostruko, nekima deseterostruko.

„Gradovima su na raspolaganju svi postojeći europski fondovi, a izabrani automatski dobiva i inicijalni fond koji iznosi 2,5 posto proračuna” – pojasnila je, između ostaloga, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić govoreći o načinima financiranja. Iznimno je važno, poručuje Zlatar Violić, da lokalna i regionalna zajednica te država budu spremne u kontinuitetu tijekom četiri godine podržati grad koji bude nominiran 2016. Bez obzira na političke promjene koje su u međuvremenu moguće. Uz jedan hrvatski grad, Europskom kulturnom prijestolnicom 2020. bit će proglašen i jedan Irski.

 

POPULARNE KATEGORIJE