KALIFAT BEZ KALIFA: Abu Bakar al-Baghdadi mrtav

Iračka televizija Al Sumarija, koja se pozvala na neimenovani izvor, objavila je, da je samoprozvana Islamska država Iraka i Levanta objavila smrt svoga vođe Abua Bakra al-Baghdadija. Kako izvještava ruska tiskovna agencija Tass, Al Sumarija se poziva na izvor iz iračke provincije Ninive, a prema tim navodima radi se o pripadniku ove džihadističke skupine. Uz […]

Iračka televizija Al Sumarija, koja se pozvala na neimenovani izvor, objavila je, da je samoprozvana Islamska država Iraka i Levanta objavila smrt svoga vođe Abua Bakra al-Baghdadija.

Kako izvještava ruska tiskovna agencija Tass, Al Sumarija se poziva na izvor iz iračke provincije Ninive, a prema tim navodima radi se o pripadniku ove džihadističke skupine. Uz to Rusi, koji su još u lipnju objavili da su najvjerojatnije u jednom od zračnih udara u blizini Raqqe ubili samoproglašenog kalifa, neki su mediji objavili fotografije, koje potvrđuju smrt al-Baghdadija. Mediji u Iranu i Iraku izvještavaju, da ISIL drugih podrobnosti o tome nije dao.

Sirijski observatorij za ljudska prava objavio je, da je dobio potvrdu informacije o Al-Bagdadijevoj smrti. “Podatak smo dobili od zapovjednika ISIL-a, jedan od njih je zapovjednik prvog stupnja, na istoku pokrajine Deir Al Zor,” rekao je direktor Observatorija Rami Abdulrahman.

Više puta prije toga izvještavalo se o velikim napadima, u kojima je Abu Bakr al-Bagdadi – njegovo pravo ime je Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri – ozlijeđen, a više puta se govorilo i da je ubijen.

Abu Bakr al-Baghdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu – koji je upravo oslobođen – prije tri godine, na videosnimci na kojoj je obučen u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne džamije Grand al-Nuri proglasio svoj kalifat. Rođen Baghdadi je 46-godišnji Iračanin koji je napustio Al Kaidu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin-Ladena.

Al-Baghdadija su smatrali jednim od najopasnijiih ljudi današnjice. Rođen je 1971. u Samai, a koji se nalazi 50 kilometara sjeverno od Bagdada. Odrastao je u religioznoj obitelji, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003. godine, kad je započela invazija SAD i saveznika na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Tvrdio je da njegova loza vuče podrijetlo od poslanika Muhammeda, pa mu to daje legitimitet da bude vjerski vođa.

Američke snage su ga 2005. godine zarobile, a nakon puštanja na slobodu, preuzeo je vodstvo ogranka al-Kaide u Iraku. U listopadu 2011. godine Amerikanci su raspisali tjeralicu za njim uz nagradu od deset milijuna dolara za bilo koju informaciju koda dovede do njegova uhićenja ili smrti. Godine 2014. al-Baghdadi je došao na čelo samoproglašene Islamske države odnosno Kalifata, a Amerinakci su 2016. godine podigli novčani iznos nagrade na 25 milijuna dolara.

Nakon njegove likvidacije, situacija nije i neće biti nimalo jasnija. Iako je za Kalifat, smrt Kalifa veliki gubitak, to ni izdaleka ne znači da je ISIL-u kraj. Situacija i odnosi u regiju u kojoj bijedsni rat i mnogo partikularnih sukoba, jako je daleko od razrješenja. S toliko upletenih strana i čimbenika na terenu, tolikim razaranjima, raseljavanjima i žrtavama ne nazire se kraj, a borba protiv terorizma izgleda tek slijedi.

POPULARNE KATEGORIJE