Kako će se snaći Ursula von der Leyen kao presjedavajuća na konferenciji o klimi u Madridu?

Predsjednica Ursula von der Leyen predstavljala je Europsku komisiju na UN Konferenciji o klimatskim promjenama (COP25) prvog dana svog mandata. Govoreći na Konferenciji istaknula je, kako će za deset dana Europska komisija predstavit Europski zeleni plan, s ciljem do 2050. postati prvim klimatski neutralnim kontinentom. Da bi se postigao taj cilj, mora se djelovati sada […]

Predsjednica Ursula von der Leyen predstavljala je Europsku komisiju na UN Konferenciji o klimatskim promjenama (COP25) prvog dana svog mandata.

Govoreći na Konferenciji istaknula je, kako će za deset dana Europska komisija predstavit Europski zeleni plan, s ciljem do 2050. postati prvim klimatski neutralnim kontinentom. Da bi se postigao taj cilj, mora se djelovati sada i mora se odmah započeti s provođenjem politika. Isto tako, zna se, da je za tu tranziciju potrebna smjena generacija.

Na konferenciji COP25, od 2. do 13. prosinca, sudjeluju vlade, poduzeća, lokalne vlasti i civilno društvo kako bi zajedničkim snagama radili na pravilima za provedbu Pariškog sporazuma i dali potreban zamah ostvarivanju još ambicioznijih ciljeva u predstojećim godinama. Konferencija u Madridu usredotočit će se na dovršetak pregovora o preostalom elementu iz „Pravilnika iz Katowica”: smjernica za dobrovoljnu suradnju i tržišne mehanizme u skladu s člankom 6. Pariškog sporazuma.

Radit će se na područjima kao što su oceani, financije, transparentnost klimatske politike, šume i poljoprivreda, tehnologija, izgradnja kapaciteta, gubici i šteta, autohtoni narodi, gradovi i rodna pitanja.

U drugom tjednu konferencije COP25 delegaciju EU-a vodit će izvršni potpredsjednik za Europski zeleni plan Frans Timmermans i Krista Mikkonen, ministrica okoliša i klimatskih promjena finskog predsjedanja Europskom unijom.

POPULARNE KATEGORIJE