IZLOŽBA 51000 BALTHAZARGRAD U RIJECI OTVORENA DO 23. SIJEČNJA 2021. GODINE

Izložba 51000 Balthazargrad, posvećena najuspješnijem omiljenom animiranom serijalu Profesoru Baltazaru, postavljena je u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU). Ravnateljica MMSU Branka Benčić rekla je da je izložba transformirala muzej u prostor totalnog dizajna, igre, kreativnosti i imaginacije. Izložba govori ne samo o antologijskom serijalu i liku Baltazara, nego i o cijeloj lepezi ideja i tema, […]

Izložba 51000 Balthazargrad, posvećena najuspješnijem omiljenom animiranom serijalu Profesoru Baltazaru, postavljena je u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU).

Ravnateljica MMSU Branka Benčić rekla je da je izložba transformirala muzej u prostor totalnog dizajna, igre, kreativnosti i imaginacije. Izložba govori ne samo o antologijskom serijalu i liku Baltazara, nego i o cijeloj lepezi ideja i tema, naglašava značenje filmske produkcije Zagreb filma, pitanjima ekologije i rada žena u proizvodnji animiranog filma, ali iznad svega o ideji pomoći drugom, solidarnosti i brige za zajednicu, rekla je Benčić.

Riječ je o najvećoj izložbi u programskom pravcu Dječja kuća projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a ostat će otvorena do 23. siječnja 2021. godine.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera izložba se otvara za građanstvo tijekom subote i nedjelje, a posjetitelji će je moći obići u pet termina dnevno u skupinama po 50 osoba.

Naziv izložbe s Rijekom povezuje činjenica da je Rijeka atmosferom i izgledom poslužila likovnom umjetniku Zlatku Boureku kao inspiracija za scenografiju serijala, odnosno sam Balhazargrad u kojem dobri profesor živi i smišlja izume.

Prostor izložbe podijeljen je na dijelove Svemir, More, Rijeka i Grad. Prikazuje se povijest serijala, autore, međunarodne uspjehe i nagrade u zanimljivom i interaktivnom prostoru zamišljenom da potiče djecu na istraživanje i igru. Posebno za ovu izložbu slavni Baltazarov izuzmiteljski stroj je izradila mlada multimedijalna umjetnica Lina Kovačević.

Serijal Profesor Baltazar razvio se iz prvog kratkog filma “Izumitelj cipela”, koju je 1967. godine režirao i animirao Zlatko Grgić, po scenariju koji je napisao zajedno s Borivojem Dovnikovićem Bordom. Nakon nagrade na festivalu u Rumunjskoj, nastaje ideja o serijalu filmova. Prvi serijal se, uz novih 12 epizoda od prosječno desetak minuta trajanja, pridružuje “Izumitelju cipela”, što čini okvir od 13 epizoda, čega su se autori pridržavali do trećeg serijala. U četvrtom je stvoreno 20 epizoda s prosječnih pet minuta trajanja.

Do 1978. godine nastalo je 59 epizoda Profesora Baltazara. Scenarij, režiju, crtež i animaciju serije potpisivali su zajedno Zlatko Grgić, Boris Kolar i Ante Zaninović, a pozadine i pretvaranje mješavine Zagreba i New Yorka u Rijeku čini Zlatko Bourek uz pomoć Branka Varadina i Srđana Matića.

Izvor: Hina

POPULARNE KATEGORIJE