Connect with us

Upišite traženi pojam

Slavko Zovko
Slavko Zovko
Slavko Zovko

Top Tema

INTERVJU SLAVKO ZOVKO: Promjene u BiH mogu pokrenuti jedino nezadovoljni, HDZ BiH to nikako ne može, njima i njihovima je ovako dobro!

Jednog od najperspektivnijih BiH političara nove generacije i političkog tajnika Hrvatske republikanske stranke (HRS), inače magistra povijesti i geografije – Slavka Zovka, kontaktirali smo po početku odrađivanja staža pri uredu hrvatskog eurozastupnika Ladislava Ilčića. Osvrnuo se i na još uvijek jednako zamršenu situaciju na političkoj BiH sceni te nam je otkrio planove s ciljem osvajanja mandata ispred HRS-a i partnera u XI. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Dojam je kako se malo ili nimalo radi po pitanju lobiranja u inozemstvu i prezentiranja onoga što bi se moglo nazvati „hrvatskim pitanjem u BiH“. Primjerice, u međunarodnim krugovima rijetko tko razumije problem fenomena Komšić koji se potvrdio i nakon Općih izbora 2022. Kao jedan od prioriteta vašeg boravka u Bruxellesu stavili ste „prezentirati stvarno stanje političkih odnosa u BiH u sjedištu EU institucija“. Koliko je i je li to uopće moguće, sudeći po tome kako se malo radi po tom pitanju?

Dosadašnje lobiranje hrvatske politike dovoljno opisuje činjenica da će fenomen ”Komšić” dogodine doživjeti svoju punoljetnost. Iako je više od 17 godina prošlo od prve Komšićeve uzurpacije mjesta hrvatskog člana Predsjedništva, teško ćete naći bilo koga unutar europskih središta moći da razumije poraznost tzv. fenomena ”Komšić”. Zašto je to tako, ima više razloga, ali dva su ključna. Prvi je taj što je vanjskopolitičko djelovanje i Republike Hrvatske i Hrvata u BiH svedeno na samopromociju dva sestrinska HDZ-a. Drugi razlog leži u činjenici što HDZ-u BiH uopće nije u interesu da se „fenomen Komšić“ riješi. To je njihov jedini izborni program godinama! Otkad je Komšića, HDZ BiH iz izbora u izbore bilježi sve bolji izborni rezultat, a stanje Hrvata u BiH je sve gore i njihov broj je sve manji. HDZ BiH i Komšić su spojene posude, oni žive jedni od drugih. Lider HDZ-a BiH živi u višemilijunskoj kući, vozi najnovije automobile, ima hrpu novca, mislite li da je njemu do promjene? Pa naravno da nije! Njemu i njegovim suradnicima je odlično i naravno da ništa neće mijenjati, zašto bi! Promjena može doći samo od onih koji su nezadovoljni ovakvom situacijom, ne od onih kojima je sada dobro. Prema tome, potpuno ste u pravu kada govorite o tome kako se malo i nimalo radi po pitanju lobiranja za hrvatsko pitanje u BiH. Bošnjaci su tu puno produktivniji, oni jasno, svjesno i ciljano lobiraju za sebe i svoju stvar, od predstava o Srebrenici po Brusselu, svakodnevnih pisama parlamentarcima, Komisiji i sl. mi se zadovoljavamo mrvicama poput spominjanja konstitutivnosti u rezolucijama,  iako znamo kako je to ustavna kategorija. Dakle, to je ispod minimuma. Političke elite trebaju raditi na tomu da se to poštuje u praksi. To je njihov, naš i moj zadatak. Na sreću, nije sva hrvatska politika u BiH jednaka HDZ-u. Ima i nas koji mislimo i djelujemo drugačije. Imamo jako dobru suradnju s hrvatskim zastupnikom Ladislavom Ilčićem, čiji sam ja sada stažist kao i s grupacijom ECR, tako da preko Ilčića i njegovih kolega nastojimo prenijeti Europskim parlamentarcima brojne probleme s kojima se susreću Hrvati u BiH. Komšić je samo vrh brijega.

U kojem kontekstu se treba gledati na nametanja Christiana Schmidta? Naime, po komentarima iz vrha Vlade RH, pa i samoga Andreja Plenkovića, to je pobjeda hrvatske diplomacije. Vi iz HRS-a tvrdite suprotno. Je li Schmidt riješio legitimnost predstavljanja ili ne?

Plodove Schmidtovih tzv. rješenja već vidimo. Željko Komšić je ponovno uzurpirao hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH, Bošnjaci opet pune nebošnjačke Klubove naroda u Domu naroda Federacije BiH, a Schmidtove tehničke izmjene izbornog zakona omogućile su nikad veću krađu na izborima u povijesti BiH. Toliko o koristi nametnutih izmjena! Kad već govorimo o izbornom procesu, HRS si je stavio primarni politički zadatak izlobirati tehničke izmjene izbornog zakona koje će omogućiti da sastav zakonodavnih tijela uistinu odražavaju volju naroda, nažalost danas to nikako nije slučaj. Sve dok to ne omogućimo BiH ne može krenuti naprijed. Odmah nakon izbora smo poduzeli korake ka tom cilju. O tom se problemu govorilo s govornice Europskog parlamenta, a u tijeku su pripreme za Western Balkans Summit u organizaciji ECR-a i HRS-a u Mostaru gdje planiramo dovesti brojne zastupnike Europskog parlamenta kao predstavnike ureda europske tužiteljice. Pravosuđe je rak-rana BiH društva. Nama je potrebno neovisno pravosuđe, koje će provoditi zakon. Po neovisnim istraživanjima BiH je jedna od najkoruptivnijih zemalja Europe, a imamo samo nekoliko presuda za korupciju – to vam sve govori. Na kraju krajeva, trenutni premijer Federacije je prvooptuženi u korupcijskoj aferi vrijednoj preko 10 milijuna maraka.

Što je cilj spomenutog Western Balkans Summita? Tko će sve prisustvovati?

Cilj tog Summita bit će u tome da visoke europske dužnosnike koji tu dođu upoznamo s problemima Hrvata u BiH, ali i BiH kao takve te da oni postanu naši emisari u Brusselu. Poseban naglasak na WBS mislimo staviti na pravosuđe. Vidjeli ste u Hrvatskoj da je institucija europskog tužitelja kumovala uhićenjima ministara i sl. To će biti u fokusu. Europski tužitelj treba čim prije doći u BiH, kao zemlje koja je dobila kandidacijski status. Sve dok pravosuđe ne profunkcionira ova država neće ići naprijed.

Ova godina je predizborna godina u Republici Hrvatskoj što znači da će se intenzivirati tema izbora za Hrvatski sabor, ali i EU Parlament. Vi ste do sada surađivali s MOST-om, planirate li i dalje s njima surađivati?

Da, ovo je predizborna godina u RH, ako zbog ovih silnih afera vladajućih ne bude i izborna. Suradnja HRS-a i Mosta se nastavila i nakon izbora i nije daleko od istine ono što Nino i Nikola vole kolokvijalno reći da smo „sestrinske stranke“. Organizirali smo više konferencija i okruglih stolova što u Hrvatskoj, što po BiH. Upravo je još jedan okrugli stol u pripremi, gdje ćemo u Hrvatskom saboru prezentirati sve ključne probleme Hrvata u BiH. U svemu tome imamo uvijek veliku podršku zastupnika MOST-a, ali i drugih klubova kojima je stalo do Hrvata u BiH. Mi stojimo na raspolaganju našim kolegama iz Mosta i njihovim potencijalnim izbornim partnerima. Spremni smo preuzeti odgovornost i prezentirati kvalitetne ljude na listama, dostojne Hrvatskog sabora. Nažalost, trenutna tri zastupnika iz XI. izborne jedinice u Saboru ne rade apsolutno ništa. To je narod primijetio i siguran sam da će HDZ izgubiti na sljedećim izborima barem jedno od tri mjesta iz ove jedinice. Hrvatima izvan RH napokon treba zastupnik/ica u Saboru koji će jasno artikulirati njihove probleme – mumija nam je dosta.

U javnosti je kroz godine stvoren dojam kako je XI. izborna jedinica predodređena za HDZ. Kakvim ocjenjujete rad troje zastupnika iz ove jedinica u aktualnom sazivu Sabora RH?

Nadimak ”mumije” dovoljno govori. Hrvati u BiH se nalaze u takvoj demografskoj, političkoj i ekonomskoj situaciji da ta tri zastupnika svaki dan trebaju grmjeti s govornice Hrvatskog sabora o tim problemima. Međutim, ta trojka spada u red najneaktivnijih zastupnika. Ponavljam, uvjeren sam kako će HDZ izgubiti barem jedno od ta tri mjesta na sljedećim izborima. Ako dogovorimo suradnju za predstojeće parlamentarne izbore s Mostom i njihovim partnerima uvjeren sam da će barem jedno mjesto pripasti nama i da će to biti kompetentna i hrabra osoba koja će najvažniju političku govornicu u Hrvata iskoristiti kako bi se poboljšao status Hrvata izvan RH, i to ne samo Hrvata u BiH nego i Hrvata Vojvodine, Crne Gore, SAD-a, Južne Amerike i gdjegod žive Hrvati van Hrvatske.

Kako komentirate protekle izbore u BiH, jeste li zadovoljni izbornim procesom i rezultatom koji je ostvarila vaša stranka?

Već sam spomenuo da su ovo bili najkorumpiraniji izbori od neovisnosti BiH! To je jedna užasna i bolna činjenica. Da jedna europska država u 21. stoljeću ima tako korumpirane izbore. Mi smo upozoravali na to i slali bezbroj primjedbi Središnjem izbornom povjerenstvu koji je najčešće na to odgovorio negativno. Unatoč svemu tome, HRS je ostvario svoje predizborne ciljeve. Postali smo parlamentarna stranka na razini Federacije. Ušli smo u sve županijske Skupštine gdje dominiraju Hrvati osim Središnje Bosne. Iskreno meni ostaje samo žal da smo na kuglicama izgubili Dom naroda. U tom ždrijebu u jednoj od dvije kuglice bilo je ime naše Vesne Šunjić, nažalost nismo imali sreće i nije ona izvučena. Da smo ušli i u Federalni Dom naroda, mislim da bismo mogli biti apsolutno zadovoljni rezultatom, ovako barem kod mene ostaje mali žal za tim mjestom.

Vi ste ujedno i gradski vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara gdje se punih 12 godina nisu održavali izbori. Osjeti li se određeni napredak radi održavanja istih? Kako ocjenjujete dosadašnji rad vijeća, gradonačelnika i kluba HRS-a, te što će biti vaše primarne aktivnosti kao vijećnika?

Novi saziv Gradskog vijeća donio je određeni napredak u Gradu Mostaru, a HRS je jako važan kotačić u tomu, jer su tri vijećnika HRS-a jedni od najaktivniji u vijeću. Stalno iznosimo inicijative, amandmane, zaključke i sl. Također nemamo problem podržati bilo čiji prijedlog ako je on na korist građana Mostara. Trenutno najveći problem je taj što nam sustav parkinga uopće ne funkcionira, na što smo mi jedini upozoravali od početka, ali nije nas se slušalo i sad smo u situaciji u kakvoj jesmo. U vijeću se dominantno bavimo životnim temama, ali ne bježimo ni od ideoloških tema. Žao mi je što vladajuće stranke HDZ-DF-SDA nisu pristale na naš prijedlog izmjene ulice diktatora Tita, koja skrnavi naš grad. Osobno se u vijeću prvenstveno bavim životnim temama iz svoje izborne jedinice, s fokusom na probleme prigradskih naselja, jer iz jednog od njih i ja dolazim tako da dobro znam koji problemi muče te ljude. Uvjeren sam da ćemo nastaviti raditi konkretno i korektno u vijeću. Ljudi to prepoznaju, HRS je prema zadnjim izborima treća najjača politička stranka iza HDZ-a i SDA-a u Mostaru, prestigli smo i SDP, stranku koja je na vlasti u državi. Pošten i kontinuiran rad nema alternativu, Mostarke i Mostarci to prepoznaju.

Povezane vijesti

Politika

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u New Yorku je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se “snažno založe” za...

Top Tema

S eurozastupnicom iz redova HDZ-a koja slovi za veliku stručnjakinju na polju međunarodnih odnosa radi bogatog iskustva u vanjskim poslovima i diplomaciji, porazgovarali smo...

Top Tema

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 28. i 29. kolovoza 2023. godine na 18. Bledskom strateškom forumu. Po dolasku na...

Top Tema

U Širokom Brijegu jučer je održano svečano uručivanje ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori