Connect with us

Upišite traženi pojam

Screenshot N1, Rino Štorić
Screenshot N1, Rino Štorić
Screenshot N1, Rino Štorić

Top Tema

INTERVJU RINO ŠTORIĆ: Ustavna presuda vezano za veća prava reprezentativnih sindikata nije doprinijela uspostavi socijalnog dijaloga sa nereprezentativnim, a većinskim sindikatima u tijelima u kojima djeluju

S predsjednikom Carinskog sindikata Hrvatske porazgovarli smo o gorućoj temi povećanja plaća koja tjednima ne silazi s naslovnica svih hrvatskih medija. Što zamjera vladajućima, a što kolegama sindikalnim predstavnicima doznajte u nastavku.

Podržava li Carinski sindikat dogovor o plaćama postignut između Vlade i reprezentativnih sindikata javnih i državnih službi?

Carinski sindikat Hrvatske podržava svako povećanje plaća u državnoj službi jer su u državnoj službi sramotno male plaće. Ovdje se nije radilo o dogovoru Vlade i reprezentativnih sindikata iako to tako javnosti žele prikazati i jedni i drugi. Interes sindikata je jasan, žele sebe prikazati kao sindikate koji su nešto ispregovarali, nešto dogovorili, ali nije nam jasan interes Vlade. Vlada je otvorila “pandorinu kutiju” najprije izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti po hitnoj proceduri čime je omogućila Sindikatu liječnika da budu reprezentativni iako to nisu sukladno odredbama Zakona o reprezentativnosti. Zatim je Vlada povećala plaće liječnicima i sucima. Višemjesečni zahtjevi ostalih sindikata nisu uvaženi pa su uslijedili prosvjedi pojedinih sindikata, razgovori sindikata u resornim ministarstvima itd. Uvidjevši da bi u javnim službama, kao i u državnoj moglo doći do eskalacije prosvjeda i mogućih štrajkova – u isto vrijeme Ustavni sud donosi presudu kojom poništava odredbe članka 192. Zakona o radu, Vlada donosi jednostranu odluku o povećanju plaća u državnoj i javnim službama. I tu ponovno radi diskriminaciju jer malom broju službenika ne povećava plaću niti simbolično. Poziva reprezentativne sindikate da sudjeluju u objavi odluke i time jasno šalju poruku što misle o nereprezentativnim sindikatima bez obzira što su neki od njih (Carinski sindikat Hrvatske) većinski sindikati u tijelima u kojima djeluju. Reprezentativnost sindikata se utvrđuje sukladno odredbama Zakona o reprezentativnosti, isključivo za kolektivno pregovaranje, što ovdje nije slučaj.

Jeste li izravno sudjelovali u pregovorima?

Kao što sam naveo, o povećanju plaća nije bilo pregovora već se radi o jednostranoj odluci Vlade. Međutim, od samog početka godine Carinski sindikat Hrvatske traži od Carinske uprave i Ministarstva financija povećanje plaća za sve carinske službenike. Održali smo na tu temu sastanke s ravnateljem Carinske uprave i s ministrom financija. Zahtjev smo detaljno obrazložili i argumentirali. Jedna smo od rijetkih, ako ne i jedina služba kojoj se nije (za niža radna mjesta) vratilo 3% umanjenja koeficijenta složenosti poslova iz 2013. godine. Davne 2012. godine carinskim službenicima koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada umanjen je beneficirani staž za dva mjeseca s obrazloženjem uštede u državnom proračunu da bi se ta sredstva iskoristila za povećanje koeficijenata složenosti poslova uglavnom rukovodećem kadru. 2016. godine ukinuta su zvanja u Carinskoj službi. Godinama se vodi izuzetno loša kadrovska politika što je rezultiralo time da trenutno u svim ustrojstvenim jedinicama nedostaje veliki broj službenika pa slobodno možemo reći da je carinski službenik opterećen poslom do granica izdržljivosti. Dakle, jasno smo kako na sastancima, tako i javno komunicirali potrebu podizanja plaća, a isto tako iznosili kako ćemo pozvati članove i sve carinske službenike u provođenju industrijskih akcija ukoliko Vlada nastavi parcijalno povećavati plaće.

Podržavate li štrajk u resoru pravosuđa i uprave koji se nastavlja?

U resoru pravosuđa i uprave su također male plaće i mi razumijemo zašto su se ti službenici odlučili na štrajk. Sindikatu koji vodi štrajk uputili smo pisanu potporu.

Kako gledate na izjavu predsjednika Sindikata policije Dubravka Jagića da on zastupa prava svih sindikata javnih i državnih službi kao i vašeg sindikata Carine?

G. Jagić zasigurno ne zastupa prava Carinskog sindikata Hrvatske, a ni carinskih službenika iako bi on to htio tako prikazati javnosti. U tome mu pomažu izjave predsjednika Vlade RH u kojima zlorabi institut reprezentativnosti, a i pojedini sindikati svojim (ne)postupanjima kao  primjerice sindikat koji vodi štrajk u resoru pravosuđa i uprave. Sindikat koji je poveo štrajk u navedenom resoru već duže vrijeme odbija suradnju s nereprezentativnim sindikatima, ima članove i u drugim državnim tijelima te nije posve jasno zašto su se odlučili za štrajk isključivo u resoru pravosuđa i uprave čime Jagiću daju priliku da se postavi na način “vi ste sindikat pravosuđa i uprave, ja zastupam interese svih”. Istina je da Sindikat policije Hrvatske, kojem je on na čelu ima članove skoro u svim tijelima državne uprave, ali je pitanje o kojem se to broju članova radi. Što se Carinske uprave tiče, radi se o zaista malom broju pa nije moguće govoriti o njegovom zastupanju carinskih službenika. Nadalje, kada bi bila istina da on zastupa službenike svih državnih tijela onda ne bi u tijelima Sindikata policije Hrvatske sjedili isključivo policijski službenici, u pregovaračkom odboru za kolektivni ugovor isključivo policijski službenici i u Komisiji za tumačenje kolektivnog ugovora isključivo policijski službenici. Uostalom kada bi, ne samo Sindikat policije Hrvatske, već i Nezavisni sindikat MUP-a zastupali sve državne službenike ne bi se unutar MUP-a osnovalo još sedam-osam sindikata koji imaju respektabilan broj članova.

Nakon odluke Ustavnog suda da nema reprezentativnih sindikata na uštrb sindikalnog pluralizma u Hrvatskoj, kako komentirate izjavu premijera da je sve uspješno dogovoreno s najvećim sindikatima i iskusnim sindikalistima te najavi potpisivanja Memoranduma o razumijevanju?

Premijer tom izjavom još jednom daje legitimitet pregovarača određenim sindikatima dok ostale sindikate time pokušava minorizirati. Sanira štetu koju su pretrpjeli sindikati koji su zagovarali sramotne odredbe Zakona o radu, a koje je Ustavni sud ukinuo. Neki od tih sindikata su svojim članovima obećavali i veće iznose od ugovorenih kroz Dodatak II Kolektivnog ugovora, koristili službe ministarstava putem kojih su pozivali službenike da se učlane u njihove sindikate itd. Carinski sindikat Hrvatske je zbog toga podnio kaznenu prijavu. Vlada RH i premijer se često hvale kako vode “kontinuirani socijalni dijalog” ili “konstruktivni socijalni dijalog” te se u tom duhu pripremaju ovih dana potpisati Memorandum o razumijevanju s reprezentativnim sindikatima. Memorandum u kojem će, između ostalog, biti navedeno kako “Vlada RH i Sindikati potvrđuju međusobno povjerenje” te da isti “nema učinak obvezujućeg ugovora”.

Koji je smisao ovog Memoranduma?

Analizirajući prijedlog teksta Memoranduma o povjerenju nameće se pitanje, kakav to kontinuirani i konstruktivni socijalni dijalog vode Vlada RH i Sindikati kada moraju potpisati navedeni Memorandum, koji nema učinak obvezujućeg ugovora,  osim što si uzajamno iskazuju povjerenje. Dakle, potpuno je razvidno da Vlada RH i premijer nastavljaju praksom diskriminacije prema nereprezentativnim sindikatima bez obzira na presudu Ustavnog suda.

Mislite li da Vlada i resorni ministri favoriziraju određene predstavnike hrvatske sindikalne scene?

Ne mislim već tvrdim, a to jasno proizlazi iz ranije iznesenog. Međutim Vlada RH postupa  diskriminatorno i među nereprezentativnim sindikatima. Naime, pregovarački odbor Vlade i Sindikata već četiri godine, najprije kroz tumačenje Komisije za tumačenje i praćenje provedbe Kolektivnog ugovora, a kasnije i kroz odredbe Kolektivnog ugovora, uskraćuju nereprezentativnim sindikatima pravo na rad i djelovanje. Uskrata tih prava ne primjenjuje se na sve već samo na neke nereprezentativne sindikate, a posebno nad Carinskim sindikatom Hrvatske. Zbog toga Carinski sindikat Hrvatske već četiri godine vodi sudske postupke i trenutno ima tri aktivna sudska postupka, a jedan je pred Ustavnim sudom već više od dvije godine.

Što predviđate da bi se moglo dogoditi iduće superizborne godine ukoliko ostane slično sindikalno favoriziranje, a na stolu se ponovno nađe Zakon o radu i Zakon o plaćama? Je li toga itko u ovom trenutku svjestan?

Mislim da u ovom trenutku ta svijest ne postoji. Ustavna presuda vezano za veća prava reprezentativnih sindikata nije doprinijela uspostavi socijalnog dijaloga i sa nereprezentativnim, a većinskim sindikatima u tijelima u kojima djeluju. Posve je razvidno da će se sindikalno favoriziranje nastaviti. Zakon o plaćama je već na stolu i trenutno je u e-Savjetovanju. Radi se o lošem prijedlogu zakona, a u izradi prijedloga sudjelovali su upravo reprezentativni sindikati i o tome sam već javno komunicirao. Slijede izrade Uredbi, jedne za javne službe, a jedne za državnu službu. Kakva će rješenja po pitanju plaća u državnoj službi u konačnici biti teško je u ovom trenutku prognozirati, ali mogu reći da barem u Carinskoj službi trenutno vlada veliko nezadovoljstvo bez obzira na najavljeno povećanje plaća za 100, 80 i 60 eura. Ovo povećanje plaće treba pozdraviti, ali ono ne rješava probleme, ne rješava nagomilane razlike u plaćama u državnoj službi te svakako ne rješava problem generalno malih plaća nedostatnih za normalan život. U ovom inflatornom vremenu carinski službenici sve teže preživljavaju s plaćama koje primaju. Nedostaje ogroman broj službenika, a zahtjevi koji se stavljaju pred službenike su iz dana u dan sve veći. Možda pravo stanje najbolje pokazuje činjenica da novoprimljeni službenici nakon nekoliko dana rada prekidaju radni odnos. U svakom slučaju boriti ćemo se za svoje članove svim zakonitim sredstvima bez obzira radi li se o izbornoj godini ili ne.

Povezane vijesti

Politika

Grad Velika Gorica bit će među gradovima koji neće mijenjati poreznu politiku nauštrb svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u...

Politika

Glavno jelo s prilogom umjesto dosadašnjim 15 kuna saborski zastupnici će plaćati tri kune više. Kako će to financijski preživjeti? Većini građana padne mrak...

Ostale vijesti

Osim sindikata učitelja i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika se pobunio protiv uvođenja covid-potvrda u sve državne i javne službe.

Top Tema

Predsjednik Uprave Fine Čović ima plaću 31.000 kuna, ostali članovi Uprave Fine po 29.000 kuna