INTERVJU PERO KOVAČEVIĆ: “Niti jedna stranka ne govori o tome kako će ljude spasiti od dužničkog ropstva jer – neće”

Pero Kovačević, bard Domovinske koalicije i nositelj liste Domovinske koalicije u 2. izbornoj jedinici, a koju čine pet stranaka HSP-AS, Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) , HKDU dr. Marka Veselice, Ujedinjena stranka prava  i Hrvatska demokratska stranka, govori o novom formiranju hrvatske desnice, čvrste i napredne, koja ne “zapinje o prošlost”, već gleda u budućnost. […]

Pero Kovačević, bard Domovinske koalicije i nositelj liste Domovinske koalicije u 2. izbornoj jedinici, a koju čine pet stranaka HSP-AS, Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) , HKDU dr. Marka Veselice, Ujedinjena stranka prava  i Hrvatska demokratska stranka, govori o novom formiranju hrvatske desnice, čvrste i napredne, koja ne “zapinje o prošlost”, već gleda u budućnost.

Po Kovačevićevom tumačenju i iskrenom žaljenju što koaliciji nisu pristupile i HSP i HČSP, “jer nisu shvatile trenutak i potrebu zajedničkog nastupa na izborima”, desnica bi bila potpuna. O formiranju nove desnice Pero Kovačević kaže da je “Dužan bio to učiniti i posvetiti se tome u spomen na mog i našeg prijatelja pokojnog Zvonka Bušića. To je njegov projekt. Projekt u čijem su središtu građani – oni koje političari spominju kao izgovor za pumpanje svojeg ega i punjenje svojih džepova – a za mene oni zbog kojih sam i jednom davno ušao u politiku.”

Kako je uopće – došlo do koalicija?

Vjerujem da je okupljanje desnice istinska  alternativa postojećim političkim opcijama koje su obnašajući vlast dovele Hrvatsku do ruba ponora. Zato sam u srpnju ove godine odlučio posvetiti se pokušaju formiranja zajedničke desne koalicije pravaškog, demokršćanskog i domoljubnog svjetonazora. Moj svjetonazor je “starčevićanski”. Želim vratiti taj intelektualni štih i ugraditi ga u tu novu domoljubnu opciju i izgraditi modernu hrvatsku desnicu. Zadrta desnica treba postati dio onoga čime se najviše opterećuje –  u prošlosti.

Dakle, ovo je zadnja šansa za sprečavanje nestajanja desnice sa političke scene, ali i za njen spas i osvježenje zdravim idejama i znanjem, a ne zaglavljenost u nekim prošlim  vremenima i podjelama. Tako je nastala Domovinska koalicija (koju čini pet stranaka – HSP-AS, Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) , HKDU dr. Marka Veselice, Ujedinjena stranka prava  i Hrvatska demokratska stranka). Ali, žao mi je što u koaliciju nisu ušle HSP i HČSP i nisu shvatili trenutak  i potrebu zajedničkog nastupa.

Dužan sam to učiniti i posvetiti se tome u spomen na mog i našeg prijatelja pokojnog Zvonka Bušića. To je njegov projekt. Projekt u čijem su središtu građani – oni koje političari spominju kao izgovor za pumpanje svojeg ega i punjenje svojih džepova – a za mene oni zbog kojih sam i jednom davno ušao u politiku.

Što mislite da ćete dobiti koalicijom?

Kao što sam rekao,okupljanje desnice istinska je alternativa postojećim političkim opcijama koje su obnašajući vlast dovele Hrvatsku do ruba ponora. Također, sprečavamo nestanak desnice sa političke scene.

Reforma pravosuđa

Glavni cilj mi je da konačno učinkovito iz korijena reformiramo hrvatsko pravosuđe koje će biti u službi i po mjeri hrvatskog čovjeka. Stoga u cilju korijenite reforme hrvatskog pravosuđa imamo pripremljenih 100 zakonskih tekstova, počevši od lustracije “kontaminiranog”pravosuđa, preko financijske lustracije, lustracije pretvorbe i privatizacije, zaštite radnika, hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, zviždača, izbornog zakonodavstva i još 93 pripremljena zakonska teksta.

Ankete vam u konačnici daju 0,3 posto za izbore, je li to, po Vama – realno?

Nije. Vjerujem da će birači u trenutku kad ugledaju moje ime i ime kolega i suradnika na listi za 2. izbornu jedinicu, čiji sam nositelj, prepoznati potencijal i iskustvo koje možemo i želimo uložiti u rad na dobrobit naše zemlje  Uostalom, nedavno su objavljene liste. S druge strane, možda sam optimist kad se nadam da će građani dati svoj glas promišljeno i oslanjajući se na rezultate nečijeg rada, nego slijepo zaokružiti ime jedne od dvije velike stranke koje sustavno uništavaju budućnost naše djece. Novi izbori su nova prilika za građane da spoznaju svoju moć, ali i odmaknu se od ideoloških šablona i počnu vjerovati ljudima i djelima iza kojih stoje.

Prihvatio sam i nosim listu Domovinske koalicije u 2. Izbornoj jedinici kao neovisni kandidat, intelektualac. Svoje domoljublje pokazujem djelima. Ponosan sam na činjenicu da sam bio dio timova obrane generala Gotovine,Čermaka i Markača koji je na sudu u Den Haagu obranio Hrvatsku i generale. Sad sam u timu obrane generala Praljka. Jedini iz Hrvatske na Međunarodnom sudu u Den Haagu imam priznat status pravnog eksperta za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo.

Hrvatska u šest krugova pakla

Što mislite o ovoj propaloj avangardi od vlade

Hrvatska je od osamostaljenja “zaslugama” političkih opcija koje su obnašale vlast prošla najmanje šest krugova pakla i to: ratnu agresiju; pljačku i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija u kojoj je „zamračeno“ najmanje 10 milijardi eura,a iz Hrvatske je prema službenim podacima međunarodnih organizacija izneseno najmanje 23 milijarde dolara; uvođenje države u dužničko ropstvom zaduživanjem Hrvatske. Vlade Ivice Račana,Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Zorana Milanovića zadužile su Hrvatsku za 290 milijardi kuna. Gdje je taj novac otišao, malo se zna. Činjenica da nas je Milanovićeva Vlada dnevno zaduživala 92,5 milijuna kuna sve govori. Nadalje, tu su predstečajne nagodbe Slavka Linića i Kukuriku Vlade u kojima je zamračeno najmanje 50 milijardi kuna prema tvrdnjama suca Kolakušića i sustavno uništavano malo i srednje poduzetništvo! Imamo i uvozničke lobije i agromafiju koji su sustavno i zdušno uništavali i dalje uništavaju hrvatsku poljoprivredu. Politika poticaja i subvencija uništila je hrvatsko selo,a napunila džepove mešetarima, prekupcima, agromafiji i njihovim podobnicima. Godišnje uvozimo hrane u vrijednosti od najmanje 2,5 milijardi eura! Stoga smo dobili depresija građana i stanje duha nacije da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji.

Utvrdili smo dijagnozu, a kasnije ću govoriti o terapiji za svaki krug pakla i što nam je nužno činiti u čistilištu. Pozivam vas na zajedništvo kako kod dijagnosticiranja stanja i utvrđivanja odgovornosti za stanje, tako i kod terapije za svaki krug pakla.

Spriječimo u prvoj godini krađu na svim razinama u zemlji pa ćete vidjeti koliki je to novac.

Kako se niste pobunili protiv toga prije?

Dapače, ako se netko bunio i ukazivao na sve stranputice bivših vlada,vlada „naših“ i „vaših“, to sam bio upravo ja.

Odlučio sam napraviti zanimljivu inventuru “napretka Hrvatske” u prvih četvrt stoljeća postojanja, uoči rujanskih parlamentarnih izbora. Da prikažem koliko su vladajuće političke “elite”, odnosno oni kojima one služe, u kratko vrijeme opljačkale i uništile Hrvatsku, poslužio sam se suhim brojkama. One sve govore.

No krenimo od početka odnosno od uvoda, razrade do zaključka:

”Političke stranke učestalo koriste laž kao tehniku političkog komuniciranja te ona postaje bit političkog jezika kojim kreiraju lažnu političku stvarnost kako u predizbornom vremenu tako i u vrijeme samih izbora i u razdoblju obnašanja vlasti. Laž kao sredstvo komuniciranja u funkciji je prikrivanja temeljnog problema velikih političkih stranaka. Njihov glavni problem je što žive u raskoraku između vlastitog nedemokratskog ustroja i potrebe organizacije demokracije pa je očito da se iz oligarhijskih uređenih stranaka teško može izvesti demokratska država i vlast. Samo u predizborno vrijeme i kada se raširi strah da građani i birači ne cijene cinične političare i stranke, oni se kratko vrijeme uplaše.

Tada obećavaju skromnost umjesto bahatosti, tvrde da će raditi za sve, a ne samo za sebe, a nakon izbora zaborave na obećanja te nas ponovno izdaju”.

Izborna kampanja je počela. Usporedo sa vođenjem izborne kampanje vodeće stranke i koalicije objavljuju svoje izborne programe. Godinama se u Hrvatskoj ponavlja ista priča sa izbornim programima. Sjetimo se Račanovih obećanja iz 2000-te godine da će napuniti zatvore i vratiti opljačkano, Čačićevih o otvaranju novih 200 tisuća radnih mjesta. Nadam se da niste zaboravili na Sanaderovu jamstvenu karticu. Vjerujem da niste zaboravili na Plan 21 kukuriku koalicije! Sjetite se HDZ-ovog „Vasićevog programa“ (Program 5+ preuzet od Mile Vasića iz Prnjavora u RS). Poseban paradoks je taj što se onda vodi javno sučeljavanje o rješenjima iz tih programa. Objavljen je program tzv „Narodne koalicije“za osvajanje četverogodišnjeg mandata. Objavljen je HDZ-ov program, ali ostaje jedino nepoznanica hoće li Jadranku Kosor vratiti u HDZ. Razlike su minimalne ili ih uopće nema. Jedine su razlike u licitiranju odnosno lažnim obećanjima o rastu BDP-a,smanjenju poreza, otvaranju novih radnih mjesta. Naravno, jasna odrednica programa tzv „Narodne koalicije“ je raspodjela ministarskih mjesta, a vjerojatno i ostatka „plijena“ u državnim poduzećima i javnom sektoru. Ove „programe“ HDZ-a i tzv Narodne koalicije možemo najblaže ili kolokvijalno rečeno zvati trajnim programima. Programima koji nikad nisu niti biti konzumirani odnosno bar djelomično provedeni u dijelo.

Mala zemlja za velike lopine

Upravo zbog toga, dao sam si truda i napravio jednu inventuru odnosno analitički obradio podatke po raznim parametrima u cilju prikazivanja kakvo je stanje u Hrvatskoj bilo 1991. godine, a kakvo 2015. godine. Podaci odnosno rezultati inventure su više nego zanimljivi i zorno prikazuju „rezultate vladavine“ „naših i vaših“ odnosno HDZ-a i SDP-a sa partnerima.

Usporedio sam broj stanovnika, broj zaposlenih, broj turističkih noćenja, ali i broj multimilijunaša – nekada i danas. Rezultati inventure vladavine HDZ-a i SDP-a šokantni su i posve poražavajući.

U kratko vrijeme izgubili smo, naime, pola milijuna stanovnika (4.784.265 stanovnika prema popisu iz 1991. godine, naspram 4.284.889 ljudi iz popisa 2011. godine). U isto vrijeme broj zaposlenih smanjio se za više od 500 000 ljudi (s 1.839.265 na 1.339.293 zaposlenih)! Dug države popeo se s četiri milijarde dolara ili 26 milijardi kuna(1991.) na 299,7 milijardi kuna(2015.). Porasla je i prosječna starost građana Hrvatske s 38,7 na 43,4 godine starosti. Broj rođenih se smanjio s 55 409 na 37 503 beba godišnje. Negativan trend dogodio se i u odnosu broja zaposlenih prema broju umirovljenika. Tako smo 1991. godine imali tri mirovinska osiguranika na jednog umirovljenika, da bi taj odnos 2015. pao na 1,13 osiguranika prema jednom umirovljeniku!

Postoji ipak jedna kategorija u kojoj je zabilježen rast. Radi se, dakako, o broju multimilijunaša. Prije četvrt stoljeća nije bilo ni jednog, a 2014. godine Hrvatska je imala čak 280 multimilijunaša!

Uvod i razradu sam dao, zaključak izvedite sami, pokušat ću vam pomoći – kako bi glasio taj zaključak: ”Mala zemlja za velike lopove”, trebao bi, dakle, biti – naš sljedeći turistički slogan.

Opravdano nezadovoljstvo hrvatskih građana

Koji su vam ciljevi?

U Hrvatskoj je prijeko potrebno provesti cjelovitu i učinkovitu reformu pravosuđa, te otkloniti sve neuralgične točke, koje imaju za posljedicu nedjelovanja pravosudnog sustava, nefunkcioniranje pravne države i institucija sustava, nesankcioniranje pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na „hrvatski način“ i nesankcioniranja korupcije u javnom i državnom sektoru, koje sustavno i godinama podrivaju gospodarstvo, potiču mito i korupciju, te daju lošu sliku o funkcioniranju pravne države i izazivaju opravdano nezadovoljstvo hrvatskih građana.

Korupcija i siva ekonomija godišnje u Hrvatskoj progutaju preko 25 milijardi kuna koje završe u privatnim, stranačkim ili u džepovima interesnih skupina i time onemogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, a posljedica toga je kažnjavanje umirovljenika, radnika i seljaka uvođenjem poreza „harača“.

Godišnjim ubiranjem 25 milijardi kuna, koje proguta korupcija i siva ekonomija, omogućilo bi se otvaranje preko 50 tisuća novih radnih mjesta u gospodarstvu svake godine te poticanje poljoprivrede i turizma.

Dosadašnje reforme, „reforme igrokazi“ iako pompozno najavljivane, dale su male i u konačnici nezadovoljavajuće pomake.

Budući je postojeće stanje nezadovoljavajuće, reforma pravosuđa obuhvaća žurno i učinkovito rješavanje slijedećih gorućih problema i pitanja:Rješavanje nagomilanih i neriješenih sudskih predmeta (Program riješen spis); Sankcioniranje nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji (Program čiste ruke); Sprečavanje i sankcioniranje korupcije (Program pravna država na djelu); Uspostava učinkovitog pravnog i pravosudnog sustava – Sustav u funkciji građana.

Posebno ističem sankcioniranje pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način u kojoj je “zamračeno” najmanje 15 milijardi eura, zamračenih 50 milijardi kuna u predstečajnim postupcima (prema tvrdnjama suca Kolakušića) i izneseni 23,2 milijarde dolara iz zemlje, prema vanjskim izvorima neovisnih međunarodnih organizacija. Ovo sankcioniranje će prema pripremljenim zakonskim tekstovima provoditi neovisna Agencija za oduzimanje otete imovine. Mehanizmi za sankcioniranje su cjeloviti i zahvaćaju sve oteto, počev od pretvorbe i privatizacije gdje se uvodi institut “ovjere vlasništva” po načelu: koliko si platio u tom djelu si vlasnik,a ostalo se oduzima. Drugi mehanizam se odnosi na financijsku ili gospodarsku lustraciju gdje se uvodi institut “ovjere zakonitosti stjecanja imovine”,sve nezakonito stečeno se oduzima.

Posebno je bitna lustracija “kontaminiranog pravosuđa”, koje je omogućilo zajedno i udruženo sa svim negativnim silnicama pljačku obiteljskog srebra po modelu,odnosno haaški rečeno udruženog zločinačkog pothvata”.

Znači, želim korjenito i cjelovito reformirati hrvatsko pravosuđe po mjeri i u službi svih građana i konačno provesti u djelo načelo vladavine prava.

Zar je politika toliko privlačna da je vrijedno “potrgati” se za nju?

Nije to riječ o privlačnosti politike. Ona je privlačna onima koji čeznu za moći i za vlašću zbog sebičnog “samoostvarenja”. To su ljudi kojima je politika krinka i sredstvo za zadovoljenje svojeg ega i vlastite pohlepe, a građani su im pritom samo izgovor kojim lamaću u svojoj prozirnoj demagogiji, a u suštini ih ne razumiju niti za njih mare.

Za mene je pak politika uvijek bila nužno, ali mučno okružje koje treba iscijeliti i biti u njoj lučonoša dobrih i iskrenih namjera. Pomalo donkihotovski, ali čisto i vođeno ljubavlju prema domovini. To je svjetlost koja nedostaje na našoj političkoj sceni, ali koju i naš narod zaboravlja.

Tonemo sve dublje, a zadnja šansa da se korjenito i cjelovito reformira hrvatsko pravosuđe je skoro pa na izmaku. Upravo zbog toga nosim listu Domovinske koalicije u 2. Izbornoj jedinici. Pozivam građane-birače da podrže mene i moju listu da bi pomogli sebi i svojoj djeci. Bez reforme pravosuđa niti jedna reforma neće i ne može uspjeti. Bez farbanja! Mogao bih čak reći – bez sjena, bez pretvaranja, bez lažnosti koja nas je nagrdila. Modus vivendi u hrvatskoj politici koji glasi:“u se,na se i poda se“ naprosto treba diskreirati!

Mislite li da vas glasači prepoznaju?

Definitivno. U 5. sazivu Hrvatskog sabora sam bio biran u 2. Izbornoj jedinici. Bio sam i ostao najaktivniji saborski zastupnik svih saziva Sabora. Jedini sam održavao uredovne dane za građane u 2. izbornoj jedinici, imao sam ukupno 120 uredovnih dana primio preko 10 tisuća građana i djelatno im pomogao u 90% slučajeva. Jedini sam jamstvo sa svojom listom da će hrvatsko pravosuđe biti reformirano po njihovoj mjeri i u njihovu korist. Imam pripremljen  i novi zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, upravo na veliki broj traženja branitelja. Također ću provesti učinkovitu zaštitu blokiranih i  zaštiti građane u ovršnim postupcima sa većim brojem  učinkovitih mehanizama od otpisa dugova, kamata,odgode otplate, obročne otplate i deblokiranja.

Kakav plasman očekujete na izborima u rujnu?

Sve je na biračima i na njihovoj svjesnosti. Ako žele pomoći sebi i onima koje vole, moraju prvo mudro izabrati, podariti svoje povjerenje i pomoći meni i mojoj listi da ih predstavljamo u Saboru. ili mogu ostati u tupilu i spiralno se spustiti u posljednja tri kruga crnila i pakla do kojih vladajući spiralno spuštaju hrvatski narod svojim prljavim namjerama i nesposobnošću.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close