Connect with us

Upišite traženi pojam

Natalija Martinčević, foto: ŽO Reformisti
Natalija Martinčević, foto: ŽO Reformisti
Natalija Martinčević, foto: ŽO Reformisti

Politika

INTERVJU NATALIJA MARTINČEVIĆ: Naš stav je da se ustav i zakoni moraju poštovati i da je potpuno neprihvatljivo da glas građana slavonskih jedinica vrijedi više od glasa drugih u Hrvatskoj

Sa saborskom zastupnicom Reformista koja tu dužnost obnaša u svom drugom mandatu, porazgovarali smo o posljednjim značajnim međunarodnim aktivnostima, gorućoj temi promjene izbornog zakona, stanju na varaždinskoj političkoj sceni i ostalim aktualnostima.

Kao predsjednica izaslanstva Hrvatskog sabora nedavno ste nazočili 145-toj Skupštini Interparlamentarne unije u Ruandi. Što su sve bile teme skupa te koje aktivnosti sličnog karaktera imate u planu?

Tema glavne rasprave na ovoj Skupštini bila je „Rodna ravnopravnost i rodno osjetljivi parlamenti kao pokretači promjena za otporniji i miroljubiviji svijet“ . Na skupštini je sudjelovalo preko 1200 parlamentaraca od toga oko 60 predsjednika i potpredsjednika parlamenta te brojni promatrači iz nekoliko međunarodnih organizacija. Domaćin i suorganizator 145. skupštine, ruandski parlament među vodećim je po broju žena zastupnica u svijetu te je dostigao zastupljenost žena od čak 61 %. Na skupštini je donesena i rezolucija „Osuda invazije na Ukrajinu i kasnije aneksije teritorija u obrani teritorijalno integriteta svih država.“

Nastaviti ću sa aktivnim radom u sklopu IPU i pokušati, uz suglasnost našeg predsjednika Sabora, organizirati skupštinu Grupe 12 + (u kojoj je Hrvatska) u Hrvatskoj.

Koje ostale impresije nosite sa spomenutog putovanja?

Posebno me se dojmio posjet Obrazovnom centru „Otac Vjeko“ u Kivumu kojeg je prije dvadeset godina osnovao hrvatski franjevački misionar fra Ivica Perić koji već trideset godina vodi humanitarne misije u Africi. U Centru u kojem se trenutno obrazuje 670 učenika, gotovo je u potpunosti izgrađen donacijama građana i tvrtki iz Hrvatske. Uz obrazovanje Centar osigurava i topli obrok koji je većini djece i jedni obrok u dan. Usprkos neimaštini i teškim uvjetima života, djeca su bila nasmijana i vesela, a rad volontera i svih uključenih u funkcioniranje Centra zaista nadahnjuje.

Obrazovni centar „Otac Vjeko“
Obrazovni centar „Otac Vjeko“
Obrazovni centar „Otac Vjeko“

Kojim povodom ste s kolegama sa Institute od European Democrats boravili prošlog tjedna u Bilbau?

Na Glavnoj skupštini Instituta europskih demokrata u Bilbau raspravljalo se o izazovima koje pred znanost stavljaju okolnosti prijeteće ekonomske krize uzrokovane rastućom inflacijom i ratom u Ukrajini te posljedicama covid pandemije na društvo u cjelini. Donesen je i plan aktivnosti za 2023. te je također dogovoreno da će domaćin sljedeće Glavne skupštine biti Reformisti u Hrvatskoj.

Natalija Martinčević i Radimir Čačić

Kako gledate na još uvijek nedovoljno razjašnjenju situaciju oko navodne sporne prodaje udjela Fortanova grupe arapskom šeiku?

Prema dostupnim informacijama radi se o prodaji tvrtke, čije je sjedište u Moskvi, a vlasnik je 45% dionica Fortenove. Prodaju te tvrtke bilo kome, u situaciji da Rusija nije pod sankcijama, ne bi bilo moguće spriječiti. Međutim sad, obzirom da je Rusija pod sankcijama, preuzimanje upravljačkih prava koje proizlaze iz prodaje te tvrtke se ne može realizirati bez usklađenosti sa procedurama EU. Da bi se mogao izvršiti prijenos vlasništva ta transakcija mora biti odobrena kroz pravnu proceduru EU, a to nije učinjeno. Ovog trenutka upravljačka prava se ne mogu koristiti i primijeniti.

Smatrate li da bi takvo kršenje europskih pravila trebalo biti sankcionirano te smatrate li da u pozadini te kupnje moguće stoji i PPD Pavla Vujnovca?

Da li će prodaja biti odobrena ili ne – će odlučiti nadležno tijelo. Moguće je da je sama prodaja arapskom kupcu paravan za zadržavanje ruskog vlasništva, ali to je u sferi špekulacija.

Da li su EU pravila prekršena teško je tvrditi jer je pitanje da li se najprije trebala tražiti  suglasnost po EU pravilima ili je bilo moguće prodaju bez prodaje upravljačkih prava izvršiti bez toga.

Priča oko PPD-a je također u sferi špekulacija.

Koji ćete stav kao stranka Reformisti zauzeti po pitanju prijedloga izmjena izbornih jedinica na razini cijele Hrvatske, a kako po pitanju jedinica gdje dobivate najveću podršku birača?

Naš stav je da se hrvatski ustav i hrvatski zakoni moraju poštovati i da je potpuno neprihvatljivo da glas građana slavonskih jedinica vrijedi više od glasa drugih u Hrvatskoj. Tom činjenicom svi ostali građani u Hrvatskoj postaju građanima drugog reda. Bez obzira na model koji će odlučiti vladajuća većina, a ne mi, svaki model mora poštivati osnovno ustavno pravilo da svaki glas vrijedi jednako. Jedinica u kojoj mi dobivamo najveći broj glasova je u tom smislu ustavno usklađena.

Kakvom ocjenjujete situaciju u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji otkako grad vodi član SDP-a, a župan dolazi iz redova HDZ-a? Dolazi li radi navedenog razloga do problema u funkcioniranju istih i eventualne nedovoljne međusobne suradnje?

Nema mogućnosti da se provjere rezultati suradnje ili nesuradnje Grada i Županije obzirom da Županija ne radi apsolutno ništa niti je pokrenula i jedan jedini projekt na kojem bi se ta suradnja mogla ostvariti. U planu je bio projekt izgradnje sigurnosnog centra, ali i on je propao. U Gradu Reformisti su u koaliciji s SDP-om i tu predlažemo i usmjeravamo projekte i programe. Varaždinska županija pod vodstvom HDZ-a ne da stagnira već ide unatrag. Župan Stričak (HDZ) ne zna ništa, ne razumije ništa i ne radi ništa, a kako je nakon nasilničkog događanja u kafiću nakon kojeg je prijavljen za omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika ipak odlučio ne podnijeti ostavku, jasno je da će nastaviti mrcvariti ovu županiju.

Povezane vijesti

Politika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan dao je izjavu za medije u Varaždinu, gdje je sudjelovao na Danu karijera Sveučilišta Sjever. Odgovarajući na...

Politika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan (HDZ) upitao je u subotu predstavnike oporbe žele li formirati većinu u Saboru kako bi zaštitili nekoga...

Intervju

Aktualni ministar gospodarstva i održivog razvoja te kandidat HDZ-a u 3. izbornoj jedinici za Objektivno.hr u finišu kampanje donosi retrospektivu proteklog mandata te na...