Connect with us

Upišite traženi pojam

Ladislav Ilčić
Ladislav Ilčić
Ladislav Ilčić

Top Tema

INTERVJU LADISLAV ILČIĆ: Nema guranja glave u pijesak, moramo zaustaviti zloporabu međunarodnih posvojenja!

Zastupnik u Europskom parlamentu iz redova Hrvatskih suverenista za Objektivno.hr komentira reakcije na netom održanu konferenciju na temu međunarodnih posvojenja čiji je bio ključni inicijator  te ulogu medija u slučaju Zambija. Otkriva nam u kakvom je odnosu s ostalim hrvatskim europarlamentarcima te najavljuje iduće poteze u sklopu rada u Europskom parlamentu, kao i nastavak aktivnosti na hrvatskom terenu.

Kako ste zadovoljni odjecima konferencije koju ste organizirali u sklopu europske konzervativne zaklade „New Direction“ na temu međunarodnih posvojenja djece i promicanja roditeljstva?

Mislim da popunjeni auditorij u velikoj dvorani hotela Esplanade i veliki interes medija dokazuju da ova tema zanima ljude i da očekuju od političara odgovoran pristup. Iako smo još 2013. imali slučaj s privatnim tužbama protiv posrednice u međudržavnim posvojenjima iz Konga, nitko se time tad nije ozbiljnije pozabavio i sad nam se to vratilo. Ovaj put nema guranja glave u pijesak! Institut međudržavnog posvojenja, koji je omogućio nebrojeno mnogo lijepih priča i sretnih epiloga i za djecu i za posvojitelje, ne smije se zlorabiti i tako omogućavati da od njega profitiraju trgovci djecom i ostali kriminalci. Sve što radimo po ovom pitanju u interesu je djece, ali i posvojitelja, kojima želimo omogućiti transparentan, jasan i legalan put prema posvojenju iz trećih zemalja.

Konferencija zaklade ”New Direction” u Esplanadi

Što ste i sami novoga spoznali slušajući rasprave uglednih panelista?

Iskustva drugih europskih država svakako pomažu u shvaćanju da Hrvatska nije izolirani slučaj, a to pak potvrđuje da su kriminalni lanci koji se bave trgovinom i krijumčarenjem djece aktivni u cijeloj EU i da kao schengenska država moramo posebno paziti da svaki ulazak u Hrvatsku i svaki upis u državljanstvo RH budu legalni. Hrvatska si kao dio Schengena ne smije dopustiti da bude točka ilegalnog uvoza djece iz Afrike za potrebe organiziranog kriminala i zato moramo što hitnije zakrpati rupe u sustavu i dosljedno primjenjivati zakone. To ističe i ugledna profesorica Hrabar koja kaže da su naši zakoni dobri i jasni, ali ih se ne primjenjuje. Provedba je uvijek poseban izazov i puno je lakše praviti se da se nešto radi promjenom zakona, nego doista zasukati rukave i zakon provoditi. Moramo nastaviti raditi pritisak na nadležna tijela i institucije da provode zakone i zaštite djecu.

Sudionici konferencije

Kako komentirate ulogu medija u slučaju ”Zambija”? Pristupaju li prema vašem mišljenju objektivno navedenoj temi?

Vidljivo je da su mediji puno oprezniji nego što bi bili u slučaju da su se konzervativni ili kršćanski aktivisti našli u pritvoru u Zambiji. Bojim se i pomisliti kakva bi to hajka bila! Pojedini su autori ulagali i poseban trud ne bi li opravdali privedene hrvatske državljane i osudili svakoga tko uopće propituje pravnu i moralnu podlogu ovog slučaja, ali ipak je to ostalo na razini pojedinaca. Moramo biti korektni i reći da, barem zasad, mediji nisu ni zataškavali informacije, već su objavljivali sve relevantno u ovom slučaju. Pa smo tako saznali da ravnatelj sirotišta u bijegu ima vezu s Hrvatskom, da je relativno nedavno dolazio u našu zemlju, surađivao s pojedinim udrugama civilnog društva, da mu kći studira u Zagrebu i štošta drugo. Vjerujem da nije ni lako o ovome izvještavati, pogotovo kad vidimo da državna vlast nastoji sve gurnuti pod tepih, pa bih ovim putem pozvao medije da budu hrabri i nastave javnosti donositi sve bitne informacije o ovom slučaju.

U kojoj mjeri surađujete s ostalim europarlamentarcima iz Hrvatske? Po kojim pitanjima imate jednaka ili slična stajališta?

Nemam zadrški prema kolegama iz Hrvatske unatoč našim svjetonazorskim razlikama. Stvari koje su u nacionalnom interesu zajedno ćemo podržati, a u ostalome svatko radi svoje. Uglavnom ih srećem na putu iz Hrvatske u Bruxelles ili Strasbourg, ophodimo se jedni prema drugima pristojno i s poštovanjem, kako i treba.

Kojim ćete se sve temama baviti u narednom periodu?

Nastavit ću raditi na pitanju međudržavnih posvojenja jer nam uskoro u Parlament dolazi i izmjena Direktive o sprečavanju i suzbijanju trgovanja ljudima i zaštiti njegovih žrtava. Ovo što mi govorimo o ilegalnim posvojenjima i načinu kako ona pomažu organiziranom kriminalu, govori i Direktiva koja nezakonita posvojenja eksplicitno navodi kao oblik trgovine ljudima. Parlament će sljedećih mjeseci oblikovati stajališta o izmjeni Direktive kao obvezujućeg dokumenta za sve članice, a ja ću sudjelovati u formiranju tog stajališta. Nastavljam raditi i u interesu hrvatskih ribara vezanih uz Višegodišnji plan za Jadransko more te kao stalni član Odbora za ribarstvo EP-a iniciram proširenje zaštićenog područja Jabučke kotline, što će dovesti do daljnje obnove ribljeg fonda, ribarima donijeti bolji ulov i uštedu goriva. Kao izvjestitelj u sjeni, bio sam jako aktivan oko Izvješća o Direktivi o energetskim svojstvima zgrada i smatram da je Europski parlament počinio veliku pogrešku inzistiranjem na dogmatskom zelenom pristupu koji je u fokus stavio smanjenje stakleničkih plinova umjesto  da u fokus stavimo potrebu ljudi da smanje račune za energiju i da stvore topao i ugodan dom. Umjesto da novac uložimo u subvencije, primjerice one u trenutku nove gradnje iznad zadanih standarda, ovo Izvješće uvodi cijeli niz nepotrebnih i skupih certifikata. Budući da sam doista razočaran ovakvim pristupom Europskog parlamenta, nastavit ću raditi na promociji boljih rješenja koja su građanima priuštivija i korisnija. A u Hrvatskoj nastavljam s brojnim aktivnostima, poput treće generacije Političke akademije, koje okupljaju i otvaraju javni prostor brojnim novim kvalitetnim ljudima.

Povezane vijesti

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...

Intervju

Istarski političar s bogatim iskustvom, od kojih je posljednjih pet godina proveo zastupajući hrvatske interese u Europskom parlamentu u razgovoru za Objektivno.hr otkriva vjeruje...

Intervju

Eurozastupnica iz redova Hrvatske demokratske zajednice i Europske pučke stranke, ulazi u utrku za novi mandat. U impozantnoj karijeri, Sunčana Glavak također je zastupala...

Politika

Eurozastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) kao član pregovaračkog tima europskih pučana na održanoj konferenciji za medije je, kako prenosi tportal, istaknuo da su Vijeće EU-a...