Connect with us

Upišite traženi pojam

dr. sc. Zoran Čogelja
dr. sc. Zoran Čogelja
dr. sc. Zoran Čogelja

Top Tema

INTERVJU dr.sc. Zoran Čogelja: Veseli me uspjeh SPE sekcije Hrvatske

Što prestižna nagrada „2022 SPE Europe Regional Awards Winners“, koja Vam je nedavno uručena, znači za Vas osobno?

Nagrada je dodijeljena u Bukureštu, 17. rujna 2022. pod pokroviteljstvom Regionalne direktorice SPE za Europu, gđe. Laure Ioane Precupanu te u nazočnosti dr. Kamel Ben-Naceur, predsjednika SPE. Da budem iskren, nakon 28 godina rada u naftnoj industriji, doživio sam da dobijem nagradu za životno djelo.

Sam naziv SPE (Society of Petroleum Engineers) sugerira da se radi o udruzi naftnih inženjera iz cijelog svijeta koja trenutno broji 124 833 člana (iz 11 regija), od toga su 66 020 naftni inženjeri koji djeluju u 203 sekcije raspoređene u 134 zemlje te osim njih članstvo čine 58 813 studenta koji djeluju u 417 studenskih sekcija u 117 zemalja. Regija Europa ima 31 sekciju s ukupno 10,56 % članstva (naftnih inženjera) te još 48 studenskih sekcija s ukupno 5,9 % članstva. Hrvatska sekcija SPE je dio Europske regije. Za nagradu me nominirao predsjednik SPE Sekcije Hrvatske prof. dr.sc Vladislav Brkić i to za tehničku disciplinu Procjenu formacije (Formation Evaluation) za 2022. godinu. Za navedenu nagradu u konkurenciji nekoliko nominacija predsjednika SPE Sekcija Europe, osvojio sam nagradu za područje Procjene formacije za 2022. godinu.

SPE nagrada
SPE 2022.

Iako udruga SPE djeluje na volonterskoj bazi, pruža nam se mogućnost stjecanja širokog spektra znanja, kroz predavanja, časopis (JPT-JOURNAL OD PETROLEUM TECHNOLOGY), baze znanja stručnih i znanstvenih radova, edukacijski program za studente i profesore, znanstvene i stručne konferencije, kao i mogućnost razmjene zanimljivih informacija s kolegama iz cijelog svijeta kroz razne webinare na gotovo dnevnoj bazi.

SPE nam je, osim nagrade, ponudio i edukaciju, tako sam nedavno u Bukureštu nazočio prezentaciji vizije u 35 slideova predsjednika SPE dr. Kamel Ben-Naceura o tome što nas očekuje kao naftne inženjere, što očekuje svijet, koja je tranzicija između ugljikovodika u obnovljive izvore energije i kako odoljeti izazovima. Bilo je zanimljivo pogledati prezentaciju jer obuhvaća cijeli svijet, a predsjednik SPE-a ima veoma dobru sliku svijeta i usmjerenje kako iskoristi ljudski potencijal i koja je sva znanja potrebno upotrijebiti da se ovo prijelazno razdoblje – iz fosilnog – pretvori u neki drugi oblik energije. Moram napomenuti da u primarnu energiju spadaju nafta, plin, nuklearna energija i obnovljivi izvori, a čista električna energija je sekundarna energija.

SPE 2022
SPE 2022

U Zagrebu postoji fakultet za stjecanje takvih znanja, Rudarsko-geološko-naftni, kojeg sam i sam završio 1993. g. Iduće godine sam se zaposlio te od inženjera postao specijalist, ekspert te sada kao rukovodni kadar, direktor Podzemlja. Bitno je naglasiti da sam 2011. doktorirao na naftnom rudarstvu koje spada u disciplinu tehničkih znanosti.

Čime se konkretno bavi vaša organizacijska jedinica Podzemlje u Ini, kojom rukovodite?

Sama disciplina Procjena formacije je dio Podzemlja. Podzemlje podrazumijeva  multidisciplinarni tim s međusobno interaktivnim disciplinama: procjena formacije, geofizika, geologija i numeričke simulacije u svrhu izrade geološko-numeričkih studija i elaborata rezervi. Naziv Procjena formacije obuhvaća više sub-disciplina mjerenja i njihovih interpretacija, a to su: konvencionalna karotažna mjerenja, geološko praćenje, petrofizika, geomehanika, karotažna mjerenja magnetske rezonance, slikovni prikaz stijenke kanal bušotine, mjerenja integriteta kolone zaštitnih cijevi, proizvodna mjerenja u zacijevljenom kanalu bušotine, određivanje preostalog zasićenja ugljikovodicima u ležišnoj stijeni zacijevljenog kanala bušotine. Navedena mjerenja se provode u zacijevljenom i nezacijevljenom kanalu bušotine. Sve navedene sub-discipline služe nam u svrhu procijene ležišne stijene koja se može nalaziti u zemlji na par stotina metara do nekoliko tisuća metara dubine, na kopnu i na moru. Procjenjujemo određene ležišne parametre šupljikavost ležišne stijene, zasićenja ugljikovodicima, njihove međusobne kontakte, ukupnu debljinu iz koje možemo očekivati fluid u kanalu bušotine. Osim navedenih ležišnih parametra moramo se brinuti i o sigurnosti bušotine, stoga je jako važno znanje o integritetu kolone zaštitnih cijevi, veza između površine i ležišne stijene nikad se ne smije dovesti u pitanje.

Kakva je iskoristivost geotermalnih elektrana?

Sudjelovao sam i u provođenju takvih ispitivanja, koristeći proizvodna karotažna mjerenja u zacijevljenom kanalu bušotine, ali moj primarni fokus nije geoterma, kod koje postoje dva osnovna cilja, a ta su da se postigne optimalna temperaturu, minimalna negdje oko 130 do 180 0C, a može i više, što je veća temperatura izlaznog fluida potrebna je manja količina. Na primjer, fluid izlazi na površini s tlakom od 26 bara na ušću bušotine, s temperaturom oko 165 0C i količinama od 16 000 m3/dan. Kapacitet takve geotermalne elektrane može proizvesti ukupno oko 10 MW električne energije. Mora se obratiti pozornost na to da ogromne količine moramo ponovno zbrinuti u rezervoar jer se radi o uravnoteženju (Material Balance-u). Sigurno će u Hrvatskoj biti potencijalnih investitora, osim postojećih, gdje je već u radu jedna geotermalna elektrana, jer se zna da je u Dravskom bazenu geotermalni gradijent iznad 5 0C/100 m na nekim lokacijama.

Kakvim ocjenjujete potencijal Hrvatske za proizvodnjom energije?

Iz Panonskog dijela Hrvatske od 1963. godine do sada je proizvedeno oko 200 x106  TOE (tona ekvivalenta nafte). Iako je sad  puno veća proizvodnja plina u odnosu na naftu, svi navedeni podaci su relevantni i mogu se vidjeti u godišnjem izvješću Instituta Hrvoje Požar.

Svoj sam životni vijek usmjerio prema struci, kolege u svijetu me cijene i drago mi ja da Hrvatskoj mogu pomoći da budemo energetski sigurni – što znači da moramo imati vlastitu proizvodnju, moramo osigurati vlastiti transport kakav je u sustavu Plinacra i Janfa. Moramo osigurati  distribuciju do kućanstava, sad imamo veći broj manjih distributera koji ne mogu osigurati distribuciju uz sadašnje cijene, a u odnosu na prošlu godinu cijena je porasla 10 puta! Važno je imati i kvalitetan tim koji se bavi prodajom i marketingom. Zadnja, ali ne i manje bitna stvar je da moramo imati skladišta energije – da li plina ili vodika, u slučaju da u određenim trenucima imamo manjak određenog energenta, možemo iskoristiti skladištene viškove – nešto slično kao reverzibilna hidrocentrala.

Gdje spomenuta skladišta, odnosno plinovode možemo graditi?

Prvo skladište za struju od 50 megavata u privatnom vlasništvu je otvoreno prije mjesec dana u Šibeniku. Za plin imamo podzemno skladište Okoli (maksimalni radni volumen skladišta 438 x106 m3) i buduće skladište vršne potrošnje plina Grubišno polje. Imam izgrađeni LNG terminal na Krku s mogućnošću povećanja kapaciteta nakon što se izgradi dodatni plinovod Zlobin -Bosiljevo (investicija 180 x106 eura trajat će 2-3 godine) zatim investicija u Jonsko-jadranski plinovod (600 x106 eura). Potencijala sigurno ima no to sve košta – energija nije jeftina i ne može biti socijalnog tipa, njome je potrebno mudro upravljati kako bi bila profitabilna, ali i svima dostupna.

Koji je način financiranja istih najoptimalniji?

Nova strategija svijeta ide prema tome da se cjelokupne emisije CO2 zbrine do 2050. godine. Kako to postići, sadašnju cijenu za proizvedenu tonu CO2 morate platiti ili ćete biti penalizirani  s 80 eura po toni, prije nekih godinu dana ta cijena je bila oko 25 eura po toni. Znači, zbrinjavanje CO2 postaje burzovna roba. Precizno se zna koliko košta proizvodnja jednog megavata iz različitih izvora energije. Mora postojati energetski-mix i to u matrici u kojoj se nalazi cijena energenta, sigurnost, ponuda, potrošnja, dostupnost i dugoročna prognoza klime. Da bi se iz faze istraživanja energenata došlo u fazu proizvodnje morate imati razvojnu fazu i morate poštivati ciklus, ako govorimo o ozbiljnim strateškim projektima, država je zadužena da kroz zakonodavni okvir otvori prostor ulaganjima u energiju i omogući da ona bude svima dostupna. Ozbiljni primjeri toga su ulaganja od strane stranog ili domaćeg kapitala i tu vidim svijetlu budućnost.

Kakva je daljnja perspektiva u sektoru energetike u pogledu ratnog sukoba između Rusije i Ukrajine kojem se kraj još uvijek ne nadzire?

Gledajući iz grafova koje smo imali priliku vidjeti u Bukureštu mogu konstatirati da je cijena plina skočila i do 10 puta i ne vidim da se situacija promijenila, niti da je došlo do smanjenja potražnje plina. Anorganski rast cijene traži neke druge rezultate, ali ona upozorava kada cijena energije naraste ona utječe na GDP i inflaciju, stoga trebamo biti oprezni, ali zato postoje stručnjaci koji na dnevnoj bazi promatraju šta se događa s cijenom i volio bih da Hrvatska postane energetski hub za srednju Europu, i za naftu i za plin i za struju i da imamo vjerodostojniju cijenu. Tvrdim da mi to imamo, pogotovo za sirovu naftu i njene derivate, jer imamo najduži morski put, a najkraći kopneni – za to je sposoban naš Janaf u pretežitom vlasništvu države, a imamo i Plinacro koji se bavi transportom plina. Navedeni transportni sustavi dostatni su da budemo žila kucavica jugoistoka Europe.

Povezane vijesti

Top Tema

Po pitanju zamršene i teško predvidljive situacije na polju energetike, održivosti i održivog razvoja koji su trenutno najvažnije teme ne samo za gospodarstvo RH...

Top Tema

Stručnjaci splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje razvili su baterijske sustave koji bi u budućnosti mogli pogoniti brodove duž naše obale, smanjiti troškove za električnu energiju u industriji,...

Top Tema

Donosimo drugi dio razgovora sa Suzanom Kulaš, konzultanticom za održivi razvoj i komunikacije, koja trenutno radi na projektima uglavnom tvrtki iz zemalja Beneluxa koje...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori