Connect with us

Upišite traženi pojam

autor: Saša Zinaja N/FOTO
autor: Saša Zinaja N/FOTO
autor: Saša Zinaja N/FOTO

Kultura

INTERVJU dr. sc. SNJEŽANA BANOVIĆ: Nova vlast u Zagrebu pokušava puniti Milanove „kulturne bačve“ na Milanov način

Po običaju britkog jezika i jasnog stava, 58-godišnja kazališna redateljica, teatrologinja i sveučilišna profesorica Snježana Banović, pojašnjava nam razloge pisanja otvorenog pisma gradonačelniku svog rodnog Zagreba. U intervjuu za naš portal daje osvrt na mandat aktualne ministrice kulture, ali i što očekuje od nove intendantice zagrebačkog HNK. Između ostalog, spisateljica nam otkriva i što priprema u knjizi koju trenutno piše.

Nedavno ste uputili otvoreno pismo gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Što mu zamjerate te jeste li više očekivali od trenutne zagrebačke gradske vlasti?

Očekivala sam da budu spremni za brojne izazove koji ih čekaju s obzirom na to da su pokazivali dobre namjere i veliku hrabrost u dugogodišnjoj borbi protiv Bandićeve hobotnice. S pravom se stoga pretpostavljalo da će imati pripremljenu strategiju i glavne ciljeve za Promjenu svih para-sustava koje su nam nametnuli bivši gradonačelnik i njegova kamarila. Bila sam očito u krivu jer ili znaju kako pa se ne usude ili pak ne znaju kako. Ne znam koja mi je opcija lošija: nedostatak volje i hrabrosti ili nedostatak znanja. Pisala sam gradonačelniku argumentirano, kroz zapanjujuću „studiju slučaja“ Festivala svjetskog kazališta koji je kroz spregu s vladajućima u Gradu i u Ministarstvu kulture opstao kao privatna prćija obilno dotirana javnim novcem tijekom 20 godina, bez ijednog papira registracije, dakle nezakonito. Taj je primjer paradigmatski i time idealan za opis stanja zagrebačke kulture, a odgovor (izuzmemo li zamuckivanje glavnih aktera tzv. „festivala“ i njegovih zaštitnika od prije par dana u jednom dnevniku) nisam ni očekivala. Naime, ljudi se često na vlasti promijene, od toga očigledno nije imun ni Tomašević. Gora od njegove nedodirljivosti mi je ipak vladajuća sprega u kulturi, bez obzira na stranačke pripadnosti: evo, rigidni HDZ Nine Obuljen savršeno se slaže s Tomaševićevom zeleno-lijevom koalicijom, postignut je pravi konsenzus oko festivala koji to nije, čestitam! Jedini dobar primjer njihova jednogodišnjeg nesnalaženja u kulturi je postavljanje Pavlice Bajsić na čelo Centra za kulturu Ribnjak. No, jedna uspješna kadrovska lasta ne čini kulturnu politiku, a ono što me čudi najviše je to što su zaboravili da je za promjenu strukture neophodna promjena kulture, dakle načina razmišljanja, komunikacije i implementacije za što su mnogi od njih educirani, ali ne vrijedi. U Bibliji taj je princip Promjene opisan slikovitije: novo vino ne ide u stare bačve.

Stoga direktniji odgovor na vaše pitanje stane u jednu kratku rečenicu: nova vlast u Zagrebu pokušava puniti Milanove „kulturne bačve“ na Milanov način, eto to im zamjeram.

Vjerujete li da će nova intendantica, Iva Hraste Sočo nakon manadata Dubravke Vrgoč uspjeti vratiti HNK na razinu na kojoj je nekoć bilo i zaslužuje biti?

Ne mogu to znati, no, vjerujem u njene dobre namjere postavljene daleko od vlastite promocije, a na račun i preko leđa umjetnika i ostalih zaposlenika koju je redovito emitirala Dubravka Vrgoč. Usto,  posjeduje sistematičnost i kazališno iskustvo koje njezine dvije prethodnice (Ana Lederer bila je intendantica  prije Vrgoč, od 2005. do 2013., zbog njezina neiskustva mijenjao se Statut HNK) nisu imale pa su im mandati u stvari bila skupa škola za upoznavanje s kompleksnim umjetničkim i pogonskim i specifičnostima toga kazališta koje se u stvari sastoji od tri. Od „tri u jedan“ Vrgoč je prije preuzimanja intendanture donekle bila upoznata tek s dramskim segmentom (iako Drama HNK i ZKM nemaju previše dodirnih točaka u produkciji i repertoaru – barem ne bi trebali imati znamo li njihove odavno postavljene misije), a da ne zna baš ništa o Baletu i Operi vidjelo se već u nemušto ispisanom programu kojem su nedostajali i neki dijelovi uvjetovani natječajem (financijski i kadrovski plan) na kojem je pobijedila jer je tako htio Milan iz prethodnog pitanja, prisilivši ministricu Zlatar na još jedan u nizu kompromisa kakve od nje nismo očekivali na početku – to je uzgred budi rečeno, za mene do danas mandat najvećeg razočarenja koji je započeo s kolektivnim ushitom, a završio s pranjem službenih kartica.  Da se vratim novoj intendantici koja po mome mišljenju ima nešto što je u ovom trenutku odlučujuće za neophodno osnaživanje urušene piramide HNK: vještinu delegiranja i osjećaj za integraciju kolektiva. Naime, zapuštenost pogona, ansambala i pratećih službi nikada nije bila toliko duboka, iz nekog je razloga bivša intendantica najviše pokušavala „štedjeti“ na ljudima na kojima je usto svakodnevno i „vježbala“ strogoću. A kazalište su ljudi, to kao prvo, potom repertoar koji se ne može ostvariti bez nekoliko stotina, nama iz publike potpuno nevidljivih ruku koji nikako nisu neradnici kakvim ih se prečesto predstavljalo. Stupanj strogoće koji je prema njima bio emitiran upravo je nevjerojatan: kazne, prijetnje, opomene pred otkaz, ucjene, pritisci…Osam godina tvrdnji da su neradnici i ništ’ koristi na mnoge od njih se odrazilo fatalno: HNK je u posljednjih osam godina ostao bez stotinjak zaposlenika od kojih su mnogi prije nego su našli drugi posao ili (prijevremenu) mirovinu zatražili različite vidove medicinske pomoći – od kardiologije do psihijatrije. Sada je primarni izazov nove uprave  misija reintegracije kolektiva od 500 ljudi, a dio te velike, pozitivne energije koja će se vjerujem vratiti u HNK bio je vidljiv već na svečanosti otvaranja sezone. No, za razliku od mnogih, ne mislim da je samo na intendantici da mijenja stvari, puno toga će ovisiti o ljudima koje je izabrala i koje će ubuduće birati za svoje pomoćnike i najbliže suradnike.

Jeste li nakon mandata Andree Zlatar Violić, čiji ste rad i prije nerijetko kritizirali, očekivali da će u fotelju ministrice kulture zasjesti netko poput Nine Obuljen Koržinek te kakvim ocjenjujete njena dva mandata?

Nakon potpuna nesnalaženja Andree Zlatar i nakon, srećom kratkotrajnog zamuckivanja u području osnovnih termina kulturne politike ali i prilične agresije na slobodu umjetničkog i drugog izražavanja u vidu „čistača“ Zlatka Hasanbegovića, uslijedila je faza koju odlikuje birokratski  duh kontrole o kojem je Marx ispisao najtočniji sud: „Tajna je opći duh birokracije“. U slučaju Nine Obuljen Koržinek sustava Tajne skrojen je po miljenicima, da bi se iz pozicije moći (dosta neuspješno) vodile bitke za dubiozne ad-hoc promjene zakonskih okvira u području upravljanja, kontrole i odlučivanja u kulturi, ponajviše u kazalištima gdje ti miljenici obitavaju na vrhu. Međutim, u kazalištima u Zagrebu, Rijeci (a uskoro, nadam se i u Splitu) demokracija ukazuje na to da nije dobro kad ministar ulazi u borbu prsa o prsa s kazalištem. Naime, ono – dokazuju nam to stoljeća – ne može biti ničija „volja za moć“, a veliki naš kritik, pokojni Petar Brečić je to jednom i poetičnije sažeo: „Oko kazališta uvijek lebdi neka pravda“. E, pa silno mi je žao da s tim nije upoznata i čelna osoba naše kulture koja usto dokazuje i da je štetno na takvim pozicijama obnavljati mandate – izgubi se čovjek u svoj toj ministarskoj moći, ne vidi jasno drvo u šumi ispred sebe.

autor: Saša Zinaja N/FOTO
autor: Saša Zinaja N/FOTO

S ponosom ste istaknuli da ste bili predsjednica žirija Nagrade Grad Teatar Budva. Koliko prema vašem mišljenju postoji suradnje između zemalja u regiji po pitanju kulturnih aktivnosti i na kojem je to nivou? Ima li u tom pravcu prostora za napredak?

Već više od 20 godina ta je suradnja najuspješnija kad se događa kroz osobne veze, prirodno i spontano, poput ove budvanske na primjer. Festivali su naime najbolji teren susreta, razmjene znanja i iskustava, ima puno dobrih primjera za to u posljednja dva desetljeća otkad su se veze između naših kultura ponovno pokrenule – npr. bila sam 2003. prvi redatelj iz Hrvatske s angažmanom u srpskom kazalištu nakon rata što je bio rezultat dobrih želja tadašnjeg upravnika Ateljea 212 Svetozara Cvetkovića i njegovih suradnika da krenemo naprijed. Pa su se dogodilo izvanredno gledane i hvaljene Dvije Tene Štivičić. Međutim, što se penje na višu razinu, suradnja je to rjeđa. Budući da sam i dalje na barikadama za što ispunjeniji zajednički južnoslavenski kulturni prostor jer nam je on iz po meni mnogih evidentnih povijesno-kulturoloških razloga suđen, prečesto se osjećam osamljeno, a prerijetko me iznenadi neki pozitivan pomak „odozgo“ koji ima kakav-takav odjek za bolju budućnost. Voljela bih da je obrnuto jer prostora za napredak kulturnog „međuprožimanja“ (Milan Bogdanović, 1960.) je i dalje jako puno, bez obzira na nezrela politička udaljavanja naših vlasti, ali i tradicionalnu promjenjivost u intenzitetu te suradnje (s iznimkom razdoblja socijalističke Jugoslavije), sve tamo od 1840. kad je i počela, i to ni iz čega, od nule, prirodno – u kazalištu.  

Čime se trenutno bavite?

Pišem o burnim osamdesetima, pod radnim naslovom „Kronika sretnih trenutaka“. Prva mi je to knjiga koju pišem iz vlastita rakursa vraćajući se u formativno razdoblje moje generacije. Uglavnom kao promatrač koji opisuje prijelomne, ali i one manje prijelomne, gotovo zaboravljene, katkad i marginalne događaje u desetljeću koje je prethodilo raspadu Jugoslavije, ratu i stvaranju novih država te posve novih društvenih i kulturnih odnosa na području Zagreba, Hrvatske i Jugoslavije. Nastojat ću opisati brojne  isječke vremena koje već pomalo izmiče iza ugla sjećanja većine živih svjedoka pa se i moj pristup kreće od autobiografije, preko (auto) dokumentaristike pa do (auto) fikcije. Nisam ni znala koliko toga se još sjećam!

Povezane vijesti

Kultura

Pored finih manira i uglađenosti, mladi zagrebački filmski producent i scenarist Fran Juraj, od svoje iznimno talentirane obitelji Prižmić zasigurno je nasljedio i neiscrpan...

Kultura

Rođeni Zagrepčanin, diplomirani inženjer strojarstva po obrazovanju, fotografijom se intenzivno bavi od 1973., a od 1987. ima status samostalnog umjetnika. U prvim godinama rada...

Top Tema

Svojim saborskim kolegama iz platforme Možemo! ste nedavno prigovorili na loš način upravljanja vrtićima u Gradu Zagrebu. Jeste li na upućene kritike dobili adekvatne...

Top Tema

Sa 152 aktivnosti, Mostov zastupnik dr.sc. Trpimir Goluža prometnuo se u uvjerljivo najaktivnijeg, a po izlaganjima vjerojatno i najzanimljivijeg zastupnika u Gradskoj skupštini Grada...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori