Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Politika

I nakon dolaska Rafalea, Hrvatska nastavlja s velikim ulaganjima u vojsku i njene obrambene sposobnosti

Slijetanje prvih šest od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale povijesni je događaj za sigurnost Hrvatske, ocijenio je u uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Plenković istaknuvši da će moderni zrakoplovi u sljedećih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more. “Naša je obrambena sposobnost, a još više sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nismo imali”, poručio je. Izdvojio je i veliki uspjeh hrvatske Vlade vezan uz nove transeuropske prometne koridore, s obzirom da je Hrvatska, uz Njemačku, jedina članica EU-a koja je uvrštena na čak četiri koridora, a osvrnuo se i na nove gospodarske pokazatelje, posebno na revidiranu procjenu rasta BDP-a u 2023. na 3,1 posto.

Naglasio je da se radi o velikom uspjehu hrvatske Vlade vezanom uz dogovor uz nove transeuropske koridore pojasnivši da je Hrvatska, uz Njemačku, jedina članica Europske unije koja se nalazi na čak četiri europska koridora – mediteranskom, zapadno balkanskom, Baltik – Jadran i Rajna – Dunav.

Zagreb, 25.04.2024. – Predsjednik Vlade RH dao je izjavu za medije po završetku 302. sjednice Vlade Republike Hrvatske u NSK. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Otvarajući 302. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktivnosti i tema iz protekloga tjedna.

Istaknuo je da je četvrtak u Hrvatsku doletjela prva skupina od šest, od ukupno 12, višenamjenskih borbenih aviona Rafale koji će, dodao je, u sljedećih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more.

“Riječ je o povijesnom danu za sigurnost Hrvatske”, naglasio je premijer Plenković poručivši kako je dolaskom Rafalea hrvatska obrambena sposobnost i sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nije imala.

 Podsjetio je na stratešku odluku ove Vlade na početku prvog mandata o nabavi novih borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Nakon prvog procesa, koji nije doveden do kraja, proveden je drugi koji je bio koordiniran izravno iz Ureda predsjednika Vlade.

 Naglasio je da je proces vođen transparentno i rigorozno, prikupljene su četiri ponude, za dva nova i dva korištena aviona.

 “Odlučili smo se za francuske Rafale koji su po svojim performansama, cijeni, opremi i naoružanju bili najbolji odabir za novac koji je hrvatska država osigurala”, kazao je premijer.

Foto HINA/Milan ŠABIĆ/ms

Dodao je da je proces nabave aviona bio vrlo složen i zahtjevan vojno odnosno sa stajališta struke, pravno i financijski, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji tog projekta.

Nastavljaju se velika ulaganja u hrvatske obrambene sposobnosti

 Naglasio je da cijena aviona, koji su koštali s PDV-om preko milijardu eura, nije utjecala na javni dug zahvaljujući odgovornom vođenju javnih financija i planiranih isplata.

 Posebno je čestitao pilotima, mehaničarima i tehničarima koji su prošli zahtjevnu obuku u Francuskoj.

 Strateško partnerstvo koje je uz ovu suradnju uspostavljeno s Francuskom dodatno će osnažiti političke i gospodarske odnose između dvije zemlje, kazao je predsjednik Vlade.

 Naglasio je da je nabava ovih aviona samo dio procesa jačanja sposobnosti Hrvatske vojske i općenito obrambenih sposobnosti Hrvatske, podsjetivši da je proračun Ministarstva obrane u odnosu na početak prvog mandata ove Vlade 2016. godine više nego udvostručen.

Između ostaloga, naveo je, nabavljeni su helikopteri Black Hawk, borbena vozila pješaštva Bradley, protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, kojeg se planira dopuniti novim sustavom zemlja zrak srednjeg dometa, itd.

Najavio je nastavak ulaganja u vojsku u razdoblju koje slijedi, i u zrakoplovstvo i u kopnenu vojsku, a posebno u Hrvatsku ratnu mornaricu.

Veliki uspjeh Hrvatske – uz Njemačku jedina članica EU koja se nalazi na čak četiri europska prometna koridora

Od ostalih aktivnosti izdvojio je konferenciju o prometnoj povezanosti u Jadransko-jonskoj regiji – koridor zapadni Balkana-istočni Mediteran. Naglasio je da se radi o velikom uspjehu hrvatske Vlade vezanom uz dogovor uz nove transeuropske koridore pojasnivši da je Hrvatska, uz Njemačku, jedina članica Europske unije koja se nalazi na čak četiri europska koridora – mediteranskom, zapadno balkanskom, Baltik – Jadran i Rajna – Dunav.

Kada se gleda proporcionalno, dodao je, Hrvatska je uvrstila najviše dodatnih kilometara svojih pruga i autocesta – 802 kilometra pruga i 706 kilometara autocesta.

Uvrštene su i nove luke – Korčula, Stari Grad, Hvar, Supetar, Preko, Rogač, Rab i Cres –  i novi urbani čvorovi – Osijek, Varaždin, Zagreb, Rijeka i Split.  

Na taj su način, pojasnio je, po prvi puta prometni koridori povučeni do Splita, što je jako važno jer je sada i Dalmacija uključena u prometnu mrežu.

Bit uvrštavanja pojedinih dionica jest da se time stvaraju pravne podloge za financiranje projekata kojima se unaprjeđuje prometna infrastruktura.

Na fotografiji Marko Primorac. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Revidirani gospodarski pokazatelji – rast u 2023. 3,1 posto; prosječna plaća veća za 500 eura u odnosu na početak mandata ove Vlade

Osvrnuo se i na revidirane podatke Hrvatskog zavoda za statistiku o rastu realnog BDP-a u 2023., od ranijih 2,8 posto na 3,1 posto, istaknuvši da se radi o jednom od najviših u Europskoj uniji te tendenciji da se taj rast nastavi.

Prema najnovijim podacima, dodao je, porasla je i prosječna plaća u Hrvatskoj u veljači u odnosu na siječanj te iznosi 1248 eura.

To znači, istaknuo je, da je u dva mandata ove Vlade prosječna plaća narasla za 500 eura.

Udio javnog duga u BDP-u u prošloj godini spušten je na 63 posto, a što se tiče stupnja razvijenosti Hrvatske u odnosu na prosjek EU-a sa 62 posto u 2016. sada smo na 76 posto.

“To znači da smo kao Vlada, u ovim brojnim isprepletenim krizama, djelovali pravovremeno, cjelovito i odgovorno pomogli onima kojima je trebalo s nizom kriznih paketa, osobito najranjivijima, držali subvencionirane cijene energenata, držali potrošačku košaricu fiksiranu i limitiranu, a istodobno smo vodili računa o odgovornom upravljanju javnim financijama i dali prostor hrvatskom gospodarstvu da ostvare značajan gospodarski rast”, poručio je predsjednik Vlade.

Snažna politička i gospodarska potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini

Izdvojio je i sudjelovanje na Međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru, čija je Hrvatska ove godine bila zemlja partner.

U tom je kontekstu naveo da je gospodarska razmjena Hrvatske i Bosne i Hercegovine sve intenzivnija i veća, što se vidi i po ulaganjima i prometnoj povezanosti.

 Pritom, naglasio je, Hrvatska daje ogromnu političku podršku Bosni i Hercegovini, osobito pri donošenju strateške odluke Europskoga vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Dodao je da je u tri mjeseca imao prigodu obići tri najveća grada u BiH – Sarajevo, Banja Luku i Mostar.

Osvrnuo se i na izvanredni sastanak Europskog vijeća održan prošloga tjedna, kazavši da je glavne tema, uz vanjsku politiku, bila pitanje konkurentnosti te izvješće Enrica Lette o jedinstvenom tržištu, naglasivši da je u tom izvješću najvažnije to što je u njega uvršteno pitanje demografije.

Podsjetio je da je upravo tu temu još 2019. Hrvatska počela nametati, čemu uostalom svjedoči i novi portfelj za demografiju i demokraciju kojem je na čelu potpredsjednica EK iz Hrvatske Dubravka Šuica.

Na fotografiji Anja Šimpraga. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo

Želimo da se budućnost sjećanja stavi u fokus kako bi mlade generacije zauzimale ispravna stajališta o najstrašnijim zločinima

Od ostalih aktivnosti, premijer Plenković osvrnuo se na obilježavanje obljetnice proboja logoraša u Jasenovcu, odavanjem počasti nevinim žrtvama i osudom zločina ustaškog režima.

“Želimo da se budućnost sjećanja, što je bila glavna tema hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, stavi u fokus i da naše mlade generacije kroz adekvatno obrazovanje i istinito informiranje zauzimaju ispravna i zrela stajališta o najstrašnijim zločinima koji su se događali tijekom Drugog svjetskog rata”, poručio je.

Dodao je da je istoga dana odana počast nevinim žrtvama na romskom groblju u Uštici.

Vlada i dalje nastavlja regulirati cijene naftnih derivata, naveo je premijer Plenković govoreći o telefonskoj sjednici na tu temu održanoj u ponedjeljak, u redovnom intervalu od svaka dva tjedna.

 Da nema tih mjera, danas bi cijene i dizelskog i benzinskog goriva, kao i plavog dizela, bile 10 do 15 centi više, a cijene plina za spremnike i boce 20 do 30 centi više.

Od ostalih aktivnosti izdvojio je obilježavanje Dana Karlovačke županije, a najavio je i otvaranje Europskog seniorskog prvenstva u judu, kojem je hrvatska Vlada dala snažnu potporu.

izvor: vlada.hr

Povezane vijesti

Vijesti

Za turiste iz EU te domaće turiste ovog su ljeta po prvi puta osigurani dodatni timovi u domovima zdravlja, ugovoreni s HZZO-om, gdje će...

Politika

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjeluje od 9. do 11. srpnja na samitu NATO-a u Washingtonu. Glavne su teme samita daljnja pomoć...

Politika

Strani turisti s područja Europske unije kao i domaći turisti, osiguranici HZZO-a, moći će tijekom ljeta dobiti zdravstvenu uslugu besplatno kod dodatnih timova u...

Politika

Plinska stanica Cerić u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci investitora kanadske tvrtke Vermilion puštena je danas u rad, a u njoj bi se nakon priključenja...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori