HRVATSKOJ VLADI: Ako ne znate ništa, ostavite nam djecu na miru!

Moglo bi se realno pomisliti, slušajući ministre hrvatske vlade i čitajući neke njihove radove, da svijet čine samo vjernici, odnosno kako misli njen prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko ‘’napokon su na vlasti svi koji se znaju prekrižiti’’. Kako smo napokon dosegli tu civilizacijsku razinu, samo nam je nebo granica. A, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag […]

predrag šustar

Moglo bi se realno pomisliti, slušajući ministre hrvatske vlade i čitajući neke njihove radove, da svijet čine samo vjernici, odnosno kako misli njen prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko ‘’napokon su na vlasti svi koji se znaju prekrižiti’’. Kako smo napokon dosegli tu civilizacijsku razinu, samo nam je nebo granica. A, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar, u svom znanstvenom radu tvrdi da ne znamo što znamo, ili još gore – da ništa ne znamo.

Školski kurikulum ponovno se stvara, ovoga puta ga ne radi politika nego struka i to je pomak koji je nužna promjena, ali pokušaji reformiranja obrazovanja do sada kreću se u rasponu od fijaska do suvremenih poteza.

No, kako mi to učimo djecu i što im, a tako ih često kritiziramo da su nezainteresirana, površna i samo zaluđena provodima i gadgetima, dajemo na putu stasanja za život. Nudimo im uvijek novi eksperiment, stalne sukobe i zapravo potpuno životno neznanje, a onda se čudimo što iz ove zemlje bježe. Ili, ako su tu, ne izlaze na izbore. Rekla bi ministrica zadužena upravo za mlade, Bernardica Juretić, da nam pomoći nema i samo nam Bog može pomoći.

Ministar Šustar u jednom svom znanstvenom radu otišao je do samoga kraja univerzuma kojeg znamo. “Čini se da do sada teorija evolucije nije ponudila konačna rješenja, što nam i dalje ostavlja prostor za Boga kao dizajnera. Što, drugim riječima, znači da je opcija Bog i dalje otvorena (tj. najvjerojatnija)… Svijet je očito dizajniran, a znanosti nam taj dizajn ne mogu u potpunosti objasniti.”, napisao je ministar Šustar u članku zajedno sa svojom kolegicom s Filozofskog fakulteta Aleksandrom Golubović.

Ovakve tvrdnje hrvatskog ministra znanosti u suprotnosti su s onime što je Papa Franjo rekao prije dvije godine.

“Teorije evolucije i Velikog praska su točne, a Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem”, kazao je Papa i tim riječima stao na kraj teorijama o Bogu kao kreatoru i dizajneru svijeta.

Riječi pape Franje nastavak su politike pape Pija XII koji je otvorio vrata teoriji evolucije i Velikog praska u crkvenim krugovima. I papa Ivan Pavao II 1996. godine je izjavio kako je evolucija “više od teorije” te da je “učinkovito dokazana činjenica”.

Hrvatska opet ide unatrag, silovito se trudeći sa svim svojim čimbenicima, da bude nazadna i rigidna, a svemu što je moguće apsolutno izvan vremena u kome živimo. I pri tome političke elite nemilice troše djecu i mlade, svojim ortodoksnim glupostima.

Svatko može imati svoje mišljenje, biti revizionist ili kreacionist, voditi svoje privatne svjetonazorske rasprave, ali ne može biti ministar, jer je vlada svih građana a ne samo nekih ili odabranih. Ako već niste sposobni, ne znate i ne možete mlade ičemu naučiti – još se iščuđujete da su manje liberalni i slobodoumni od roditelja – i dati im išta za život, maknite se. Jer, kako je rekao veliki mislilac u ”Proroku”: ”Vaša djeca nisu vaša, oni su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom”. Ostanite u bespućima svoje zbiljnosti, a našu djecu ostavite na miru!

POPULARNE KATEGORIJE