Hrvatski studenti pokazali veliko srce! Oboljelima ukazali na prehranu koja im može olakšati život

U mjesecu posvećenom Celijakiji, oboljele podsjećamo kako si mogu olakšati život s ovom autoimunom bolešću s kojom se svakodnevno teško nose.  Od celijakije boluje čak 1% stanovnika, a pretpostavka je da ih je u Hrvatskoj 40 tisuća. Zbog nerazumijevanja bolesti često se događa da oboljeli imaju krivu dijagnozu. Riječki studenti odlučili su organizirati događaj „Ispeci pa baki reci“ kojim su pokazali su […]

U mjesecu posvećenom Celijakiji, oboljele podsjećamo kako si mogu olakšati život s ovom autoimunom bolešću s kojom se svakodnevno teško nose.  Od celijakije boluje čak 1% stanovnika, a pretpostavka je da ih je u Hrvatskoj 40 tisuća. Zbog nerazumijevanja bolesti često se događa da oboljeli imaju krivu dijagnozu.

FOTO: A1 All Natural

Riječki studenti odlučili su organizirati događaj „Ispeci pa baki reci“ kojim su pokazali su da hrana bez glutena ne mora uvijek biti jako skupa i teška za pripremu. Pokazali su to s bez glutenskim proizvodima Bakin mix, proizvodima koji su razvijeni u Hrvatskoj u suradnji s domaćim nutricionistima. Tako su Marijana Bogdanović, Ana Krunić, Ella Antić, Monika Mrvoš, Ana Maria Franulović te Maja Želežić, studenti 4. godine Ekonomskog fakulteta u Rijeci, uzeli kuhinjski pribor i vlastitim rukama pokazali kako na brz i jednostavan način možemo doći do sjajnih obroka kojim će si ljudi s celijakijom život učiniti ugodnijim.

Studenti, zajedno s tvrtkom A1 All Natural ovaj su događaj održali uživo na Facebooku, a u goste su pozvali i nutricionisticu Petru Vlak te predsjednicu udruge CeliVita Amaliju Jurjević Delišimunović.

Koliko je celijakija opasna govori i cijeli niz simptoma koje oboljeli imaju, pa tako se osobe s celijakijom mogu susresti s kroničnim proljevom, povraćanjem, gubitkom tjelesne mase, bolovima ili nadutosti trbuha, kroničnom opstipacijom ali i nižim rastom, odgođenim pubertetom, alopecijom, anemijom, kroničnim umorom, osteporozom, aftama, promjenama na koži i na zubnoj caklini, neplodnosti i neurološkim problemima pa tako nije niti čudno da ovu bolest zovu bolesti s tisuću lica.

FOTO Udruge: Udruga CeliVita

„Jedini lijek kod celijakije jest striktna doživotna bezglutenska dijeta tako da prilikom odabira namirnica pažnju treba obratiti i na skrivene izvore glutena koji se mogu naći u industrijski prerađenoj hrani, lijekovima i oralnim higijenskim proizvodima. Obzirom da kod celijakije, zbog upale u tankom crijevu, dolazi do smanjene apsorpcije hranjivih tvari, za oporavak je potrebno jesti nutritivno bogatu hranu. Preporuka je da se prehrana osoba oboljelih od celijakije temelji na namirnicama koje su prirodno bez glutena, a zamjenski bezglutenski proizvodi u umjerenim količinama. Osnovu prehrane trebalo bi činiti povrće i voće, meso, jaja, riba, zdrave masnoće, mliječni proizvodi (ako se podnose zbog moguće intolerancije na laktozu), orašasti plodovi, sjemenke te cjelovite bezglutenske žitarice i pseudo žitarice poput prosa, heljde, quinoe, amaranta i riže“, kazala je predsjednica udruge CeliVita Amalija Jurjević Delišimunović.

„Pri proizvodnji bezglutenskih proizvoda najčešće se koriste različite mješavine brašna bezglutenskih žitarica kako bi postigle teksturu što sličniju „običnom“ kruhu. Gluten je naime, odgovoran za reološka svojstva kruha, a kako ga u bezglutenskim brašnima nema važno ga je adekvatno zamijeniti. Najbolja svojstva pokazalo je rižino, kukuruzno i sojino brašno, a u posljednje vrijeme sve više se koriste i brašno tapioke, leće i heljde. Razvoj prehrambene industrije omogućio je gotovo nezamjetne razlike u teksturi bez glutenskih proizvoda u odnosu na njihove glutenske inačice. S nutritivnog aspekta, kvalitetnije su bezglutenske mješavine za pripremu različitih proizvoda koje sadrže brašna cjelovitih bezglutenskih žitarica te su obogaćene prehrambenim vlaknima, a tu bih svakako izdvojila Bakin mix koji se nedavno našao i na listi lijekova“, kazala je nutricionistica Petra Vlak.

LINK Facebook eventa: https://www.facebook.com/A1AllNatural/videos/949950505440890/

 

Izvor: Redakcija

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close