HRVATSKA LUTRIJA – više od igre – tisak priprema listiće a tko ih prodaje?!

Hrvatska lutrija sklopila je ugovor s Tiskom o prodaji listića Lota, Binga, odnosno igara na sreću, iako po Rješenju Gradske skupštine Grada Zagreba, može prodavati samo novine i duhanske proizvode. Kako i inače Tisak, stječe se dojam po asortimanu njegove raširene prodaje svega i svačega, redom zaobilaze, u širokom luku, svi inspektorati, raštrkani po raznim […]

Hrvatska lutrija sklopila je ugovor s Tiskom o prodaji listića Lota, Binga, odnosno igara na sreću, iako po Rješenju Gradske skupštine Grada Zagreba, može prodavati samo novine i duhanske proizvode.

Kako i inače Tisak, stječe se dojam po asortimanu njegove raširene prodaje svega i svačega, redom zaobilaze, u širokom luku, svi inspektorati, raštrkani po raznim ministarstvima i Gradu, tako i njegovi inspektori, gradski, bivaju gledani podozrivo, kao korumpirani. Od koga, ne zna se, ali kako je moguće da nitko nije posjetio temeljem izdanog Rješenja Gradske skupštine u kojem stoji da Tisak može prodavati, opetovano, samo novine i duhanske proizvode, ipak prodaje robu preširokog asortimana – za jedan kiosk? Ili je inspektorima rečeno, da Tisak ne diraju, da ga zaobiđu u širokom luku, ukoliko sami ne kupuju novine ili cigarete. Žvake? Naizgled “posloženo” rješenje, u praksi je vrlo kaotično.

Tiskovi kiosci tako obavljaju poslove poslove mjenjačnice u posve neadekvatnim uvjetima, spram drugih mjenjačnica, ali i za to ima obrazloženje, i propisanim zakonima, dostavljačku službu paketa, bankarske usluge, prodaju igara na sreću, odnosno uplate tj. pripreme listića Loto, Bingo itd, kavu, sladoled pa i smrznutu ribu, a da mu nitko od inspektora ništa ne može, ne želi, neće…

Tako je svojim širenjem asortimana prodaje, koji danas više sliče na male dućane, Tisak ipak gurnuo aktualnog gradonačelnika Bandića u nove nevolje, ovoga puta ne njegovom voljom, jer čemu izbjegavati odgovor na posve jasan upit: Tko dozvoljava, temeljem čega, kojeg rješenja, Tisku da se širi i stvara nelojalnu konkurenciju malim trgovcima. Na upit tko ravna inspektorima, i koje to inspekcije bi trebale izaći na teren i ukloniti “višak” na kioscima, kada su inspektori “posjetili” Tiskove kioske, ostaje enigma, jer odgovora, odaslanog na sve adrese u Gradu – nema.

Iz Grada očito ne bi odgovorili na odaslane im upite o ovom problemu, iako su se ugostitelji žalili da im je Tisak nelojalna konkurencija, postao postavljanjem kafe aparata Coffe to go, ali Tisak i Todorić, vješto voze slalom u, kako drugačije zaključiti, namjerno nedorečenim regulama, neobavljanju posla inspektora zaduženih za ophodnju i ispisivanje kazni, inače bez sućuti prema “malim” trgovcima.

Za aparate za kavu je nadležna Carinska uprava, odnosno njeni inspektori, a za igre na sreću ne treba imati dozvolu Ministarstva financija, jer oni služe samo za pripremu listića.

Kako bilo, inspektori, niti gradski niti državni nisu izašli na teren, ispisivajući kazne, što se ne bi moglo reći za druge trgovce, prema kojima su revni i nadasve požrtvovni, rebnući im kaznu za sitnicu. Zašto se Tisku ne naloži uklanjanje asortimana koji ne pripada prodaji novina i duhanskih proizvoda, već bode i one sa debelom dioptrijom u oko, da se radi o evidentnom pogodovanju Tisku.

No ono što malog čovjeka veseli u cijeloj zavrzlami, “sve je po regulama, ali nije baš logično”, neslužbeno se doznaje, kako je novi mandatar Andrej Plenković rekao “da će se pozabaviti ovim problemom, kada se oformi vlada.” Ne baš on osobno, ali će sigurno dati naputak nadležnim ministarstvima, upravama, službama, itd… da malo bolje pogledaju, u pravilnike, rješenja i nelojalnost spram drugih trgovaca.

Tako je Todorić sa svojim tvrtkama, koje je “strpao” u kioske, gurnuo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u nove probleme, još ga malo više iskompromitiravši negoli ovaj već jest, što “Miki” nije očito još – niti shvatio. Ipak, morati će uskoro obrazložiti kako i zašto je Tisku dozvoljeno prodavati robu koja nije propisana Rješenjem Gradske skupštine grada Zagreba, prodavačicama s pomalo suspregnutom klaustrofobijom u njima, sefu što se otvara svaki sat… Preostaje vidjeti hoće li i kada nova Vlada odnosno njena ministarstva reagirati na zakone, koji ipak ne vrijede jednako za sve i koji su čini se, napisani samo za odabrane, u ovom slučaju male trgovce.

Uostalom, nitko niti ne traži da svi budu jednaki, već da se jednako poštuju pravila, regule i zakoni. Pa tko bi želio biti Milan Bandić? Ili karakterno, Ivica Todorić?

lutrija1

lutrija2

POPULARNE KATEGORIJE