HRVATSKA DIPLOMACIJA : Kako promašiti baš sve

Kad je Slovenija blokirala Hrvatsku u pristupnim pregovorima Europskoj uniji, onda je to bila velika šteta, nepravda nad nepravdama i neshvatljivo podmetanje susjedne zemlje. Sad, kad je Srbija, drugi susjed Hrvatske, otvorila pristupne pregovore EU, Hrvatska će je sasvim jasno blokirati, ali to nije nikakva zločestoća nego samo zahtijevamo što je prema pravu koje imamo. […]

Kad je Slovenija blokirala Hrvatsku u pristupnim pregovorima Europskoj uniji, onda je to bila velika šteta, nepravda nad nepravdama i neshvatljivo podmetanje susjedne zemlje. Sad, kad je Srbija, drugi susjed Hrvatske, otvorila pristupne pregovore EU, Hrvatska će je sasvim jasno blokirati, ali to nije nikakva zločestoća nego samo zahtijevamo što je prema pravu koje imamo.

Tako to radi hrvatska diplomacija, male zemlje a tako važne, da joj u pravilu Amerikanci, njeni dragi strateški partneri, daju po prstima i nimalo diplomatski opominju kad zabrazdi. Diplomacija koja je poznata i po tome da, ono što se potpiše, biva s figom u džepu uglavnom. E sad, najvažnija poglavlja koja se u pristupnim pregovorima otvaraju na početku, Hrvatska je blokirala Srbiji, kao jedina od 28 zemalja članica EU. Tko to zna što su tajnoviti djelatnici na Zrinjevcu smislili, vođeni rukom ministra Mire Kovača, kako bi Srbiji otežali put u EU, ali je sasvim jasno postalo da je to prioritet hrvatske vanjske politike.

Onda se dogodi ono što hrvatski veleumni vodeći i ini diplomati ne mogu shvatiti a kamoli anticipirati. Hrvatska ostane sama. Niti ima tajming niti se zna udružiti s drugim zemljama članicama u nekom zajedničkom interesu, a pogotovo se ne zna prepoznati trenutak stvarnosti. I tako se dogodi, na nekakvo zaprepaštenje hrvatske diplomacije, da se udruže Austrija i Mađarska, ili kako to kažu Austro-Ugarska, ruše hrvatsko soliranje protiv srpskih pregovora u EU.

Recimo, to što Hrvatska nema pola godine veleposlanika u Rusiji, nevažno je i nebitno. I to što iz te Hrvatske neprestance Ruse, po mogućnosti bogate i najbogatije, zovu da dođu ulagati ali i odmarati se, nema veze. I to što se, barem za turizam, Rusima ne želi liberalizirati vizni režim, nikomu ništa. Zaboga, što je ta Rusija Hrvatskoj! A, veleposlanik u Moskvi, što to nama treba i čemu služi?

Sve što mogu, jednostavno promaše, i jučer su, danas je tako, a bit će i sutra.

POPULARNE KATEGORIJE