Ako je Balkan po nečemu poznat u svijetu – to je dobra hrana! Balkanska je kuhinja jako specifična jer obuhvaća komponente mediteranske kuhinje i primjese istočnjačke kuhinje. Zahvaljujući svojoj burnoj prošlosti i različitim kulturološkim utjecajima, Balkan je postao nezaobilazna točka svakog gastroputovanja.
Gurmani koji kreću na gastroputovanje Balkanom, trebaju imati u vidu da je balkanska kuhinja uglavnom fokusirana na specijalitete od mesa i meso je u različitim oblicima dominantna namirnica gotovo svakog menija Balkanskog restorana ili kavane.
Zbog svojega geografskog položaja, priobalna mjesta Balkanskog poluotoka nude fantastičan izbor ribljih specijaliteta i morske hrane, dok zbog velike zastupljenosti planinskih masiva na ovom području, istovremeno možete uživati i u “jačoj” hrani od mesa, karakterističnoj za planinske gradove i predjele.
U nastavku teksta predstavljamo vam gradove s najspecifičnijim i najpoznatijim specijalitetima na Balkanu koje ne smijete propustiti prilikom organizacije vašeg balkanskog gastroputovanja!
#1 Sarajevo, BIH – kuća nenadmašnih sarajevskih ćevapa
Tko nije čuo za sarajevske ćevape?
I gdje je bolje mjesto da ih probate negoli u gradu njihova porijekla – Sarajevu! Širom Balkana postoji mnogo varijacija ovoga jela, ali sarajevski ćevap poseban je po tome što se radi od junećeg mesa u kombinaciji s ovčetinom ili janjetinom.
Iako originalna receptura ćevapa podrazumijeva kombinacije spomenutih mesa, u posljednje vrijeme ugostitelji pribjegavaju pripremi ćevapa od 100% junetine jer je aroma ovčetine mnogima prejaka.
Neke od najpoznatijih ćevabdžinica u Sarajevu su Ferhatović, Zeljo i Mrkva, a nalaze se u neposrednoj blizini jedna od druge. Ipak, dolazak automobilom do Sarajeva može biti naporno, zahvaljujući strmovitim putevima, pa će vam držač za telefon za auto, GSP i Google mape biti od posebne važnosti prilikom dolaska.
Sve spomenute ćevabdžinice obilježene su na Google kartama tako da će vam dolazak do njih biti relativno lak posao ukoliko iskoristite pomoć interneta.
#2 Leskovac, Srbija – grad roštilja i neizostavne Roštiljijade
Ako ste krenuli na vaše gastroputovanje Balkanom, ne smijete pomiješati sarajevski i leskovački ćevap! Oni su slični po formi i načinu pripreme – na roštilju, ali je osnovna razlika u tome što leskovački ćevap u svojem sastavu sadrži i svinjsko mljeveno meso, što nije slučaj sa sarajevskim ćevapima.
Također, Leskovac je službeni grad roštilja i mjesto održavanja famozne manifestacije Roštiljijade, koja se održava jednom godišnje početkom rujna. Roštiljijada je zaista nezaboravno iskustvo, koje ni jedan gurman ne smije propustiti. Na ovoj manifestaciji održavaju se koncerti i drugi zabavni program, a mogu se probati svi specijaliteti s roštilja.
Ukoliko želite probati najsočniji i najukusniji roštilj na Balkanu, a ujedno se i odlično provesti uz minimalne financijske izdatke, Leskovac je grad koji ne smijete zaobići!
#3 Zlatibor, Srbija – najukusnije komplet lepinje na Balkanu
Zlatibor je prelijepa planina s divnom prirodom, ali ono što ju apsolutno izdvaja od svih ostalih je sjajna trpeza kojoj gotovo nitko ne može odoljeti. Zlatiborski specijaliteti brojni su i raznovrsni – od suhomesnatih proizvoda poput pršute, do zlatiborskog sira i kajmaka, što god probate ne ćete ostati ravnodušni.
Zlatibor nikako ne smijete propustiti ukoliko putovanja pamtite po hrani, i ukoliko ga posjetite, obavezno probajte i komplet lepinja – specijalitet zbog koga se mnogi vraćaju na ovu planinu!
#4 Smoljan, Bugarska – probajte fantastičnu kuhinju s Rodopskih planina
Bugarska kuhinja jedna je od najzapostavljenijih kuhinja Balkana! Ali bugarska je kuhinja raznovrsna i sveobuhvatna, baš kao i njena geografija. Od morskih plodova u primorskim mjestima, do tradicionalnih jela s roštilja u planinskim predjelima – u Bugarskoj možete naći sve i nipošto ju nemojte propustiti na svojem gastroputovanju.
Bugarska je poznata po svojim mnogobrojnim skijalištima na planinama širom zemlje, a jedno od takvih je i Pamporovo, koje se nalazi nedaleko od grada Smoljana. Ovdje ćete imati priliku uživati u fantastičnoj kuhinji s Rodopskih planina. Bugarska je poznata po specifičnim mješavinama začina koji se koriste u jelima s roštilja i daje im specifičnu aromu.
Svinjsko meso je u planinskim predjelima najzastupljenije, ali i banice sa sirom koje se rade od domaćih kora i okusom podsjećaju na burek i pitu. Ukoliko posjećujete Bugarsku, ne propustite i popularnu šopsku salatu, koja se odomaćila širom Balkana, a izvorno potječe odavde!
#5 Solun, Grčka – najbolji giros nalazi se u ovom gradu
Ne možete posjetiti Grčku, a da ne odete na giros! A mnogi tvrde da se upravo u Solunu nalaze najbolji girosi u cijelome svijetu! Na trgu Vardaris čeka vas istoimeni restoran Vardaris, a nedaleko od njega i restoran Aristotel, između kojih se vodi žustra bitka za titulu najboljeg girosa u gradu!
Po Solunu zovu se brojne prodavaonice girosa širom Balkana, što ide u prilog popularnom mišljenju da se upravo u ovom gradu nalaze najbolji girosi u Grčkoj!
Dok ste u Solunu, osim girosa, možete u restoranima probati i neke od tradicionalnih grčkih jela kao što je musaka od patlidžana ili neki od brojnih morskih specijaliteta!
Nadamo se da vas je naš tekst inspirirao da počnete organizaciju svojeg sljedećeg gastroputovanja Balkanom! Ukoliko se nađete u nekom od spomenutih gradova, ne propustite probati najbolje verzije tradicionalnih specijaliteta na svijetu!