Glas za Bandića glas je za doživotnu robiju radnika i Hrvatsku punu fontana i pučkih kuhinja

Alarmanto stanje u GSKG d. o. o. gdje radi čak 32 posto agencijskih radnika od ukupnog broja zaposlenih, dok je državni prosjek 0,4 posto. Agencijski radnici obespravljeni su građani drugoga reda i u svojoj radnoj zajednici i pred bankama Prije neki je dan Milan Bandić aktima gradonačelnika posegnuo u proračun i odredio da se novokomponiranom […]

Alarmanto stanje u GSKG d. o. o. gdje radi čak 32 posto agencijskih radnika od ukupnog broja zaposlenih, dok je državni prosjek 0,4 posto. Agencijski radnici obespravljeni su građani drugoga reda i u svojoj radnoj zajednici i pred bankama

Prije neki je dan Milan Bandić aktima gradonačelnika posegnuo u proračun i odredio da se novokomponiranom tiskanom čedu Marijana Hanžekovića odnosno njegove Hanza Medije (odnedavno preimenovanom Europapress holdingu), besplatnom tjedniku Zagreb Times, ima doznačiti na teret poreznih obveznika grada Zagreba 360.000 kuna. Nevjerojatno je kako je zagrebački gradonačelnik u manje od dva mjeseca izlaženja Zagreb Timesa preopoznao svekoliku važnost tiskovine koju izdaje ni više ni manje nego gradonačelnikov poslovni partner, odvjetnik, jamac, vjerovnik i omraženi ovrhovoditelj uime nekoliko podružnica ZG holdinga, te ga je velikodušno odlučio novčano poduprijeti. Nekoć moćno carstvo Ninoslava Pavića nastavilo je očito i dalje financijski propadati u Hanžekovićevim rukama, čim je ovaj moćni isljednik sirotinje spao na Bandićeve milodare. Naime, iz perspektive Marijana Hanžekovića i opsega svih njegovih poslova 360.000 kuna taman mu je dostatan džeparac za dva, tri luksuzna putovanja na neki od egzotičnih indonezijskih otoka kamo je, do razbolijevanja, često vodio svoje mlađahne prijateljice.

U trenucima dok smo završavali ovaj tekst naši izvori iz bivšeg EPH, danas Hanza Medije, obavijestili su nas da se zapravo ne radi ni o kakvoj jednokratnoj potpori Grada tjedniku Zagreb Times, nego o kriminalnom paktu Hanžekovića i Bandića, o čemu više možete pročitati u posebnom okviru na susjednim stupcima. Tiskovine i novinari više gotovo da i ne stignu apsorbirati i obraditi sve afere koje se produciraju kao na filmskoj traci, pa bi idealna platforma za njihove objave bio divovski display, a ne ograničavajući papir i tiskarski rokovi.

Nekoliko dana prije nego je odlučio pomoći svom partneru i vjerovniku Hanžekoviću, Bandić je aktima gradonačelnika dodijelio i 450.000 kuna iz gradskoga proračuna za gospodarski i turistički oporavak Novske, koja spada u području od posebne državne skrbi. Jednako tako, gradonačelničkim je aktima odlučio da se iz proračunske zalihe doznači 200.000 kuna Viteškom alkarskom društvu Sinj za organizaciju 301. Sinjske alke. Uglavnom, svakih sedam dana Milan Bandić koristi se svojim izravnim pravom da, uzimajući iz zagrebačkog proračuna, dodjeljuje financijske potpore od desetak do nekoliko stotina tisuća kuna udrugama, gradovima i manifestacijama diljem Hrvatske.

Takvu gestu metropole i njezina gradonačlenika rado bismo pozdravili da ne znamo da je Zagreb zadužen do grla, da su njegovi građani taoci najviših nameta i režija u Europi, a brojni radnici u gradskim poduzećima obespravljeni građani drugoga reda, te da ne svjedočimo već godinama da Bandić javni novac dijeli šakom i kapom puno manje zbog istinske potrebe, a puno više oportunistički, za svoje osobne probitke, posebno u vrijeme predizbornih kampanja. Da Milan Bandić uistinu, a ne samo pozerski, suosjeća s „malim čovjekom“ i radnikom, ne bi u nekim dijelovima Zagrebačkog holdinga, kojim zapravo on gospodari i upravlja uz pomoć svojih satelita, svjedočili nedopustivom, eskalirajućem udaru na radnička prava te kršenju pravnih propisa na štetu radnika, a u korist ekstra profita.

Evo, najsramotnijeg primjera: u izdvojenom trgovačkom društvu GSKG d.o.o. (Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo) koje je u vlasništvu Grada Zagreba, a koje potpada pod upravljanje Zagrebačkog holdinga d.o.o., čak je 32, % radnika zaposleno preko Agencije za privremeno zapošljavanje Electus DGS d.o.o., a takav je postotak nedopustiv i po zagrebačkog gradonačelnika sramotan!

Sindikat komunalnih radnika Hrvatske je doslovno zgrožen tom neosporivom činjenicom.

Opće je poznata činjenica da o svim zapošljavanjima u Zagrebačkom holdingu i izdvojenim mu društvima odlučuje upravo Milan Bandić, dok predsjednica Uprave Ana Stojić Deban samo striktno provodi u djelo njegove naume i odrednice. U GSKG-u se ne radi o nikakvoj povremenoj potrebi poslodavca za dodatnim radnicima, niti o privremenim poslovima ograničenog roka trajanja. Radi se o poslovima koji su poslovna konstanta, za koje postoji potreba kako sada, tako i idući dugi niz godina, i svake je godine obim tih poslova sve veći.  I uz sva nastojanja Želimira Hercigonje, predsjednika Sindikata komunalnih radnika Hrvatske, koji zastupa radnike u čak osam Holdingovih podružnica, stanje se po agencijske radnike ne mijenja jer gradske vlasti uz potporu čelnih ljudi Holdinga ne dopuštaju prevođenje barem dijela agencijskih radnika u radni odnos u GSKG d.o.o., premda mnogi od njih već godinama agencijski rade u Holdingu.

„Sindikat će početkom kolovoza odgovarajućom sudskom tužbom pokušati zaštiti takve radnike jer se radi o bezočnoj i sramotnoj eksploataciji agencijskih radnika koji nemaju sva ona prava koje imaju zaposlenici Holdinga prema Kolektivnom ugovoru koji je trenutačno u fazi sudskog osporavanja jer ga je Uprava otkazala za svih 8000 ljudi. Radnici zaposleni posredstvom agencija nemaju naknade za godišnji odmor, božićnice, jubilarne nagrade, pravo na otpremninu, te su bez još cijelog niza prava, a u konačnici nemaju sigurnost posla kakvu imaju svi randici koji su zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme“, kaže nam diplomirani pravnik Želimir Hercigonja, te naglašava da sjajno surađuje s direktorom GSKG-a Joškom Jakelićem, koji izvrsno radi svoj posao ali je po tom pitanju nemoćan.

Agencijski radnici u startu su radnici drugog reda, krajnje su diskriminirani i dovedeni u bitno nepovoljniji radno-pravni status od zaposlenika Zagrebačkog holdinga iako svi obavljaju posve iste poslove na pojedinim radnim pozicijama, a takvo stanje je za radnike, a i za sindikat neodrživo na duže staze! Oni su, osim toga, i građani drugog reda za banke, ne mogu dobiti kredite, minuse po tekućim računima, kartice za obročna plaćanja…

Sindikalna scena oštro kritizira ozakonjenje rada agencija za privremeno zapošljavanje, te smatra da su jedina dva razloga njihova postojanja rušenje radničkih prava i ostvarenje ekstra prihoda pojedinaca putem provizija. Istraživanja već potvrđuju kako agencijskim radnicima opada kvaliteta života. Europska fondacija za poboljšanje životnog standarda je provela istraživanje koje je pokazalo da su radnici zaposleni preko agencija za privremeno zapošljavanje bili slabijeg zdravlja, s niskim sigurnosnim radnim standardom, lošom kontrolom glede radnih uvjeta i radne situacije.

„Zanimljivo je“, kaže Hercigonja, “da se na takvim radnicima štede znatna novčana sredstva, a na Upravi Zagrebačkog holdinga ne. Sada imamo dvočlanu Upravu : Anu Stojić Deban i Danijelu Franić, a do prije godinu dana imali smo glomaznu i predimenzioniranu deveteročlanu Upravu, pa se postavlja logično pitanje: kako to sad dvočlana Uprava može posve uredno obavljati sve one poslove za koje je ne tako davno trebalo čak devetero ljudi! Odgovor na to pitanje može dati samo vrli nam gradonačelnik koji javnosti treba jasno i koncizno, bez puno svojstvene mu filozofije, objasniti takve nelogičnosti koje bodu oko i suprotstavljaju se zdravoj pameti. Ali kad je politička trgovina u pitanju, onda gospodin Milan Bandić može odlučiti da će u neko dogledno vrijeme Holding imati i 15-oročlanu Upravu, bude li to njemu bilo politički oportuno rješenje, kako bi ostvario kojekakve benefite, bilo političke ili neke druge, a koji su mu neophodni za daljnje preživljavanje, prvenstveno političko“, poenitra Hercigonja, koji duže od 17 godina vodi u ime obespravljenih radne sporove diljem Hrvatske.

„Sa 99 postotnom vjerojatnošću mogu reći da ću dobiti spor u ime radnika u GSKG-u, koji mora biti svjestan da eklatantno krši radno-pravne propise i odredbe. U Zakonu o radu jasno piše što su povremeni poslovi, to su neki pomoćni ili sezonski poslovi, dok 32 posto zaposlenika u GSKG-u radi tobože na privremenim poslovima, neki već i duže od sedam, osam godina. Pa kakvi su to privremeni poslovi koji traju osam godina!? Još je prije dvije godine Slobodan Ljubičić, tadašnji predsjednik uprave ZG holdinga, donio odluku da se broj agencijskih radnika smanji na najmanju moguću mjeru, ali do dana današnjega od toga nema ništa, baš suprotno njihov se broj stalno se povećava. Stoga javno pozivam nadležne institucije ministarstva rada i mirovinskoga sustava da provedu inspekcijski nadzor u Gradsko stambeno komunalnom gospodrastvu Grada Zagreba“, odlučan je Hercigonja u borbi za radnička prava. Posebno podvlači činjenicu koja bode u oči:

„Udio agencijskih radnika u ukupnom broju zaposlenih u Hrvatskoj je 0,4 posto. Kako je moguće da je na razini države prosjek 0,4 posto, dok je u Bandićevom GSKG-u više od 30 posto agencijskih radnika: 244 ih ima ugovore na neodređeno vrijeme, 18 na određeno, 28 ih je zaposleno preko HZZO-a za stručno osposobljavanje, bez zasnivanja radnog odnosa, a čak 126 ih već godinama radi preko posrednika tj. agencije Electus DGO d.o.o. Kako je to moguće i kakve su to tendencije? U prvom kvartalu prošle godine tadašnja predsjednica Uprave Holdinga Danijela Franić bila je na pragu dogovora samnom, tj. sa sindikatom da svaki mjesec dvoje, troje agencijskih radnika u GSKG-u prebaci u radni odnos s obzirom da je utvrđeno da postoji stvarna potreba za svih 126 agencijskih zaposlenika.“

S druge strane u direkciji ZG holdinga već godinama se ne može uvesti red da se srežu skandalozno visoke plaća, pa neki od savjetnika imaju plaću veću od premijerske! Prema takvim devijacijama Bandić je blagonaklon, umjesto da pokaže zrno empatije prema agencijskim radnicima, pa da svojim podređenim birokratima da naputak da ih sve, što je prije moguće, prevedu u radni odnos među ravnopravne građane, a golemi novac koji rastače širom Hrvatske te Bosne i Hercegovine preusmjeri za nadogradnju prava radnika.

Ovako, dok ne poduzima ništa za obespravljene „alije sirotanoviće“ Bandićeva empatija ostaje samo na razini krajnje isprazne retorike za široke narodne mase, bez ikakva stvarna utemeljenja u njegovu načinu vođenja grada i donošenja kojekakvih odluka koje imaju dalekosežne reperkusije na rad svih trgovačkih društava u vlasništvu grada Zagreba i radnika tih društava. Bandićev politički diskurs kojeg stalno mijenja i dorađuje,  te politički oportunizam uvjetuju mnoge poslovne odluke koje su u konačnici štetne po Zagrebački holding, samo nitko mu se iz njegova okruženja nema ni snage ni volje suprotstaviti, jer je autokrat opijen vlašću i uvjerenja da mu nitko nije dorastao.

O megalomanskim mu političkim ambicijama ne treba trošiti suviše riječi jer svojim je brojnim izjavama konsternirao hrvatsku javnost u više navrata. Očito nije svjestan, ili ne prihvaća istinu da njegovi stvarni potencijali i obrazovni kapaciteti nisu u skladu s projekcijom njegovih želja i htijenja.

IZVOR: Dnevno.hr

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close