EVO ZAŠTO JE HHMS POTREBAN: Helikopterske posade HRZ i PZO tijekom vikenda prevezle 10 pacijenata

Helikopterske posade 91. i 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u osam su medicinskih letova prevezle deset pacijenata tijekom proteklog vikenda, od petka 24. lipnja do ponedjeljka ujutro 27. lipnja. Najviše pacijenata, njih petero, prevezeno je s otoka Lošinja u KBC Rijeka. Dvoje pacijenata je prevezeno s otoka Korčule u KBC Split, […]

Helikopterske posade 91. i 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u osam su medicinskih letova prevezle deset pacijenata tijekom proteklog vikenda, od petka 24. lipnja do ponedjeljka ujutro 27. lipnja.

Najviše pacijenata, njih petero, prevezeno je s otoka Lošinja u KBC Rijeka. Dvoje pacijenata je prevezeno s otoka Korčule u KBC Split, gdje su prevezeni i po jedan pacijent s otoka Hvara, Visa i Šolte.

Također, posade helikoptera Mi-8 MTV1, iz sastava Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, sudjelovale su u subotu, 25. lipnja, u dvije akcije traganja i spašavanja. Posada helikoptera Mi-8 MTV1 poletjela je iz Divulja prema Šolti u potragu za nestalom osobom, no, nakon 45 minuta nestala osoba pronađena je. Prema Nacionalnom parku Paklenica (Struge) helikopter je iz Divulja krenuo zbog prijevoza unesrećene osobe te su je, u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja, prevezli u Zadar gdje joj je pružena daljnja liječnička skrb.

Pilot-projekt Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) trajao je četiri mjeseca i pokazao je dobre rezultate, kroz to vrijeme iz dvije baze na Braču i Krku prevezeno je ukupno 225 pacijenata. Projekt je prekinut početkom siječnja ove godine, a Ministru Nakiću je u veljači predano 12.000 potpisa peticije za nastavak rada helikopterske hitne službe.

IZVOR: Index.hr

POPULARNE KATEGORIJE