Europska komisija odlučila: Hrvatska je ispunila tehničke uvjete za Schengen

Europska komisija, odnosno Kolegij povjerenika, ocijenila je, da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u schengenski prostor i pozvala Vijeće, da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. Predsjednik EK Jean Claude Juncker pozvao na brzo primanje Hrvatske u članstvo. “Europska komisija smatra, na temelju rezultata evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska […]

Europska komisija, odnosno Kolegij povjerenika, ocijenila je, da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u schengenski prostor i pozvala Vijeće, da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. Predsjednik EK Jean Claude Juncker pozvao na brzo primanje Hrvatske u članstvo.

“Europska komisija smatra, na temelju rezultata evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni”, objavila je Komisija u priopćenju.

No, to je tek početak na putu ulaska u schengenski prostor. U sljedećem koraku pristup Schengenu trebaju odobriti sve države-članice, njih 27. Slovenija je već najavila da je protiv. Slovenska vlada zadnjih mjeseci izražavala je dvojbe u to da je Hrvatska ispunila sve potrebne kriterije za ulazak u Schengen, a među argumentima koje je navela u tužbi protiv Hrvatske sudu EU u Luksemburgu zbog neprimjene arbitražne presude o granici napisala je da joj to onemogućava kontrolu šengenskog režima na moru, stvara teškoće za slovenske ribare te da Hrvatska krši europsku pravnu regulativu.

Schengenski prostor trenutačno se sastoji od 26 europskih zemalja, a od kojih su 22 države članice EU: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Francuska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Španjolska i Švedska. Četiri zemlje koje nisu članice EU dio su Schengena, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Bugarska i Rumunjska od  2011. godine imaju pozivnu ocjenu Europske komisije, ali, još nema političke suglasnosti da se postupak primanja dovrši.

POPULARNE KATEGORIJE