EUROBAROMETAR: Borba protiv terorizma i nezaposlenosti prioriteti su građanima EU-a

Borba protiv terorizma treba biti glavni prioritet Europske unije, ispred mjera za smanjenje nezaposlenosti, borbe protiv poreznih prijevara, upravljanja migracijama, nadzora vanjskih granica te zaštite okoliša, smatra većina građana koja je sudjelovala u posebnom istraživanju Eurobarometra, izvijestio je u petak Ured za informiranje Europskog parlamenta. Ispitanici su odgovarali na pitanja o tome treba li EU […]

Borba protiv terorizma treba biti glavni prioritet Europske unije, ispred mjera za smanjenje nezaposlenosti, borbe protiv poreznih prijevara, upravljanja migracijama, nadzora vanjskih granica te zaštite okoliša, smatra većina građana koja je sudjelovala u posebnom istraživanju Eurobarometra, izvijestio je u petak Ured za informiranje Europskog parlamenta.

Ispitanici su odgovarali na pitanja o tome treba li EU intervenirati više ili manje u različitim područjima, a većina smatra da Europska unija treba više sudjelovati u donošenju mjera. Istraživanje je provedeno među 27 969 ispitanika iz cijele Europske unije, između 9. travnja i 18. travnja 2016, navodi se u priopćenju.

Ispitanici vjeruju da je veća aktivnost EU potrebna u velikoj većini područja o kojima su bili ispitani. Borba protiv terorizma (82 posto) i borba protiv nezaposlenosti (77 posto) izdvojene su kao glavni prioriteti većine građana, a to su kao najvažnija područja istaknuli i hrvatski građani. Da je rizik od novog terorističkog napada u njihovoj zemlji visok smatra 40 posto ispitanika.

Tri mjere koje je predložio Europski parlament za koje Europljani smatraju da su najhitnije su sprječavanje financiranja terorističkih skupina (42 posto), borba protiv uzroka terorizma i radikalizacije (41 posto) te jača kontrola vanjskih granica Unije (39 posto),

Uz to, 75 posto ispitanika želi veće djelovanje EU-a kod borbe protiv poreznih prijevara, 74 posto na pitanju imigracije, 71 posto na zaštiti vanjskih granica, dok 67 posto želi više Unije na području zaštite okoliša.

Parlament već radi na novim inicijativama u područjima koje su izdvojili građani u ispitivanju. Primjerice, u borbi protiv terorizma, zastupnici rade na zakonu koji bi pripremu za počinjenje terorističkog napada definirao kao zločin, kao i na postrožavanju pravila za kupnju i posjedovanje oružja.

Vezano uz oporezivanje, Parlament bi sljedeći tjedan trebao podnijeti prijedloge po kojima bi multinacionalne tvrtke plaćale pošteni iznos poreza, a Parlament je uspostavio i posebni odbor koji ispituje slučaj panamskih dokumenata. Osim toga zastupnici bi sljedeći tjedan trebali usvojiti planove za sustav granične kontrole EU, koji povezuje Frontex i nacionalna tijela.

Tri četvrtine Europljana (74 posto) vjeruje kako nas više toga povezuje nego što nas razdvaja. Velika većina smatra da EU treba više intervenirati nego što trenutno čini.

U usporedbi s prosječnim očekivanjima na razini EU-a, veći postotak hrvatskih građana očekuje veći angažman od strane Unije u područjima borbe protiv nezaposlenosti (78 posto), zdravstvene i socijalne zaštite (67posto), poljoprivrede (65 posto) te ekonomske i industrijske politike (60 posto).

Za Hrvate je najvažnije da EU treba biti aktivnija po pitanjima borbe protiv nezaposlenosti (78 posto), a potom protiv terorizma (74 posto).

Da je rizik od novog terorističkog napada u Hrvatskoj visok smatra 14 posto hrvatskih građana, znatno niže od EU prosjeka s 40 posto.

Također, čak 83 posto ispitanika iz Hrvatske vjeruje kako nas više toga povezuje nego što nas razdvaja (na razini EU 74 posto).

Izvor: Hina

POPULARNE KATEGORIJE