EU: Komisija pokreće raspravu o uspostavljanju sigurnosne i obrambene unije

Komisija je pokrenula javnu raspravu o tome u kojem će se smjeru u budućnosti kretati obrana EU-a s 27 država članica. Nakon ”Bijele knjige o budućnosti Europe”, u današnjem dokumentu za razmatranje navode se različiti scenariji o tome kako riješiti problem sve većih sigurnosnih i obrambenih prijetnji s kojima se Europa suočava te kako poboljšati […]

Komisija je pokrenula javnu raspravu o tome u kojem će se smjeru u budućnosti kretati obrana EU-a s 27 država članica. Nakon ”Bijele knjige o budućnosti Europe”, u današnjem dokumentu za razmatranje navode se različiti scenariji o tome kako riješiti problem sve većih sigurnosnih i obrambenih prijetnji s kojima se Europa suočava te kako poboljšati vlastite obrambene sposobnosti do 2025. godine.

Rasprava će dati važan doprinos u donošenju odluke o tome kako će Unija pojačati zaštitu i sigurnost europskih građana. Dokument za razmatranje nadopunjuju predstavljeni konkretni prijedlozi za pokretanje Europskog fonda za obranu, kojim će se podržati učinkovitija potrošnja država članica za zajedničke obrambene kapacitete. Potpredsjednica Komisije i povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini izjavila je: „Ostvarujemo brz napredak u pogledu sigurnosti u Europskoj uniji, pri čemu Komisija prati i podržava odlučnost država članica. Današnji dokument za razmatranje doprinos je Komisije raspravi o budućnosti Unije u tom području i proizlazi iz zahtjeva naših građana za integriraniju i učinkovitiju obranu. U okviru Europske unije možemo podržati države članice u razvoju vojnih kapaciteta i učinkovitijem ulaganju u obranu. U manje od godinu dana postigli smo velik napredak i odlučni smo u namjeri da tako i nastavimo.”

Unija je donijela ambiciozan i transformativan program vanjskog djelovanja. Njime su obuhvaćeni ciljevi vanjske i sigurnosne politike izneseni u globalnoj strategiji EU-a, međunarodni razvojni i humanitarni ciljevi dogovoreni u okviru UN-ova programa do 2030. te obveze preuzete u okviru Pariškog sporazuma o klimi.

POPULARNE KATEGORIJE