EU IZBORI – Hrvatska kao i uvijek – ne bira nego glasa protiv!

Pobjednička koalicija je ona HDZ-a (41,29 posto) ispred SDP-a (29,86), OraH-a (9,41) i Savez za Hrvatsku (8 posto) – izlaznost je bila veća nego lani, 25,06 posto. Iako se na prvi pogled čini preokretom, u Hrvatskoj na izborima ništa novo: velika apstinencija birača i kažnjavanje onih koji su na vlasti. Svaki put iznova isto. Birači […]

Pobjednička koalicija je ona HDZ-a (41,29 posto) ispred SDP-a (29,86), OraH-a (9,41) i Savez za Hrvatsku (8 posto) – izlaznost je bila veća nego lani, 25,06 posto.

Iako se na prvi pogled čini preokretom, u Hrvatskoj na izborima ništa novo: velika apstinencija birača i kažnjavanje onih koji su na vlasti. Svaki put iznova isto. Birači predvidljivo reagiraju.

U odnosu na prošlogodišnje europske izbore, kad je Hrvatska u godini ulaska u EU jedina glasala, promjena su nove stranke i savezi. Iako europski izbori nisu ekvivalent parlamentarnim izborima, odnosno nisu najava istog na sljedećim izborima, ono što se dogodilo a moguće je najvažnije, razbijanje je mainstrema hrvatske politike. Naime, monolitna bipolarnost u kojoj su se samo HDZ I SDP mijenjali na vlasti, više nije tako postojana nakon ovih izbora. Često se činilo da ma koja ozbiljna stranka može uspijeti samo u koaliciji s najvećim strankama, što su na lanjskim izborima narušili laburisti, a s ovima OraH i Savez za Hrvatsku. Njihov ulazak na scenu i pozicioniranje bili su europski izbori i donijeli su zaista novi vjetar, samo do parlamentarnih se izbora trebaju dobro održati da bi postali trajnim igračima. Uspjeh laburista lani i njihov neuspjeh ove godine potvrđuju da to nije nimalo jednostavno ni lako.

Pobjeda HDZ-a nije iznenađenje, bila je i očekivana, čak i unatoč činjenici da je stranka sudskom presudom osuđena za nezakonito djelovanje. No, kao i lani pobjedu su HDZ-u donijeli kandidati koalicijskih partnera. Lani Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević) i ove je godine dobila najviše glasova na listi, a pridružila joj se Marijana Petir (HSS) koja je još donedavno bila zaboravljena u politici. Između njih se prema glasovima građana ”smjestio” Andrej Plenković, vrlo popularni zastupnik u prijašnjem sazivu.

Na listi koalicije SDP-a najuspješniji je bio posve očekivano dosadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Tonina Picula. Prefercijalno glasanje je mnogo realnije i vjerodostojnije pa iako je stranka na listi na neki način marginalizirala Piculu koji je uz to lani predvodio listu SDP-a, birači se nisu dali smesti. Dobio je čak 120.000 glasova, više od svih zajedno, ali i od Ruže Tomašić koja je njihov broj u odnosu na lani gotovo udvostručila.

Europa je na ovim izborima pokazala različitosti kao veliku vrijednost. Izbori su skrojeni proporcionalno, tako da što više različitih predstavnika bude u parlamentu. Tako je zastupljena sva Europa pa čak i da uđu komunisti i fašisti, moraju se s time nositi i raditi. Kao što se i predviđalo velika i izjednačena utrka vodila se između pučana i socijalista, a s obzirom na tijesan rezultat, bit će još mnogo pregovora i dogovora.

POPULARNE KATEGORIJE