EU će pričekati s odlukom o odgodi Brexita

Europska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su europski diplomati nakon kratkog sastanka krajem tjedna, u kojem je u Bruxellesu postignut dogovor s Velikom Britaniju o ugovoru za Brexit i u kojem je Parlament u Londonu odbio taj ugovor. Podijeljeni […]

Europska unija pričekat će još neko vrijeme prije nego odluči o zahtjevu britanskog premijera Borisa Johnsona da se Brexit ponovno odgodi, kazali su europski diplomati nakon kratkog sastanka krajem tjedna, u kojem je u Bruxellesu postignut dogovor s Velikom Britaniju o ugovoru za Brexit i u kojem je Parlament u Londonu odbio taj ugovor.

Podijeljeni britanski parlament odbio je glasati o novom Johnsonovom dogovoru o razdruživanju od Unije zbog čega je premijer morao zatražiti treću odgodu Brexita, koji je predviđen za 31. listopad.

Na sastanku ambasadora EU diplomati su odlučili da će proslijediti Johnsonov dogovor Europskom parlamentu koji ga treba odobriti, a koji zasjeda u Strasbourgu iduće tjedna.

“Očekujemo više jasnoće do kraja tjedna, u nadi da ćemo do tada znati kako će se stvari razvijati u Londonu”, rekao je jedan visoki diplomat Unije.

Drugi je dodao da je sastanak bio jako kratak: “Nije bilo pitanja, nije bilo rasprave. Čekamo.”

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je, da je dobio zahtjev za odgodom Brexita i da će se sada konzultirati s vladama država članica kako na njega odgovoriti.

Johnson je zatražio odgodu jer je britanski parlament usvojio zakon koji to od njega traži, no, uz zahtjev je dodao i notu u kojoj objašnjava da on to osobno ne želi.

POPULARNE KATEGORIJE