Connect with us

Upišite traženi pojam

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Top Tema

EKSKLUZIVNI INTERVJU MIHAEL ZMAJLOVIĆ (SDP), kandidat za župana Zagrebačke županije: Zašto Butković nije omogućio povoljniju cestarinu stanovnicima Zagrebačke županije?! Pred svake izbore obećavaju da će biti besplatno

Obeshrabruju li Vas nedavno upućene prijetnje radi ukazivanja na netransparentno raspolaganje javnim novcem specijalne bolnice Naftalan, koji se projekt radi porasta troškova izgradnje s 39 na 63,5 milijuna kuna naziva i “Kožićeva žičara” ili planirate još revnije ukazivati na sve uočene netransparentnosti aktualnog župana te koje su to?

Ne obeshrabruju me prijetnje, prijavio sam ih jer je to jedino što u takvim situacijama treba napraviti. Ono što je za ovaj slučaj bitno je da građani, javnost i svi mi zajedno saznamo što se tu dogodilo i zašto je taj projekt doživio toliku razliku u cijeni. Od trenutka od kad je Skupština Zagrebačke županijedonijela odluku o tome da projekt kreće pa do danas, prošle su skoro četiri godine. U te četiri godine imali smo poništen natječaj, zatim pregovarački postupak, pa aneks ugovora. Premda je projekt originalno trebao završiti 2018. godine, dozvola je dobivena tek 2020. godine. I na kraju cijele priče, imamo iznimno visoke vantroškovničke radove, a projekt je netom dovršen. Imamo pravo postaviti pitanja, a prijetnje su dokaz da smo postavili prava pitanja. Ova pandemija je općenito pokazala da je zdravstveni sustav u Zagrebačkoj županiji u katastrofalnom stanju – i u smislu usluga za stanovnike Zagrebačke županije i u smislu upravljanja. Nemaju svi stanovnici jednak pristup zdravstvenoj skrbi, nemaju svi sve potrebne liječnike specijaliste, nemaju svi domovi zdravlja u gradovima niti adekvatnu opremu. S druge strane, novac se troši na kupnju privatne kuće u koju treba smjestiti uredske prostore za Hitnu medicinu i na medicinsku opremu na kojoj nitko ne radi jer nema specijalista. Mene žalosti i ljuti činjenica da je Naftalan, koji je iznimno važan projekt za Zagrebačku županiju zbog razvoja zdravstvenog turizma, cjelokupnog gospodarstva i poljoprivrede u tom kraju Zagrebačke županije, na kraju obilježen kao moguće koruptivan projekt.

Mislite li da je u slučaju potrebe i dobrobiti Vaših sugrađana moguća suradnja i s tim istima koji Vam prijete ili očekujete opstrukcije od strane HDZ-a i Kožićeve nezavisne liste u Županijskoj skupštini?

Zbog dobrobiti građana mi smo podržali Stjepana Kožića prije četiri godine. On je tada bio kandidat HSS-a s kojim smo ušli u koaliciju za lokalne izbore na kojem smo imali dobar i kvalitetan zajednički program. Stjepan Kožić je vrlo brzo izigrao tu koaliciju, napustio HSS, osnovao svoju listu i krenuo u suradnju s HDZ-om. On je to nazvao projektnom suradnjom na pojedinačnim inicijativama i projektima, međutim to nije ništa drugo nego prevara birača i nova koalicija. Ta se koalicija nastavlja i danas jer HDZ ne ide sa svojim kandidatom, već podržava Kožića. Ta koalicija izgleda tako da su predsjednici gradskih organizacija HDZ-a ujedno direktori trgovačkih društava ili ravnatelji ustanova u vlasništvu Zagrebačke županije. Zatim, jedan od direktora tvrtke u vlasništvu Zagrebačke županije bio je angažiran i u komunalnom poduzeću u Velikoj Gorici pa je proglašen dvohljebom. Neke od tvrtki ili ustanova služe samo tome da članovi HDZ-a ili liste Stjepana Kožića imaju posao. Može se to zvati i projektnom suradnjom, ali činjenica je da je to samo i isključivo interes i da je Kožić župan koji za sebe, svoj uski krug istomišljenika i prijatelja te HDZ osigurava sve što je potrebno. Mi s takvima nećemo i ne možemo surađivati jer oni ne rade u interesu stanovnika Županije.

Kako Zagrebačka županija stoji po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova te koje strateške projekte imate u planu realizirati?

U vrijeme dok smo još dobro surađivali s Kožićem, na samom početku mandata, EU projekte vodio je uspješan pročelnik, koji je nažalost smijenjen nakon što je Kožić krenuo u suradnju s HDZ-om. Takvom odlukom je umanjio uspjeh Zagrebačke županije na području povlačenja sredstava iz EU fondova. Nedavno je HGK objavila studiju o hrvatskim županijama i analizirala velik broj makroekonomskih i društvenih pokazatelja. Prema toj studiji, Zagrebačka županija je u donjem dnu ljestvice po uspješnosti povlačenja sredstava iz EU fondova. Kroz EU sredstva se financiraju projekti energetske obnove škola i domova zdravlja, što je korektno, no ne stvara nikakvu dodanu vrijednost. Projekt razvoja širokopojasnog interneta prebačen je na jedinice lokalne samouprave, a mogao je biti važan županijski projekt. Kao prioritetne projekte za financiranje iz EU sredstava u narednom mandatu, vidim upravo taj projekt razvoja širokopojasnog interneta te sve projekte koji u svojoj srži imaju digitalnu i zelenu transformaciju, što su i europski prioriteti, bilo da se radi o digitalizaciji poslovanja same Županije i njezinih subjekata, bilo o razvoju nekih poduzetničkih centara za novu start up zajednicu. Kroz naš program predstavili smo i inicijativu besplatnih sistematskih pregleda za umirovljenike, projekte kako da iskorijenimo ambroziju i projekte zdrave hrane u županijskim školama. Ti projekti isto tako mogu biti financirani kroz EU sredstva.

Na koje ste sve nedostatke u prometnoj infrastrukturi naišli obilazeći županiju u toku izborne kampanje, odnosno što je sve dugogodišnji ministar Oleg Butković u suradnji sa županom Kožićem propustio učiniti?

Pitanje prijevoza i prometne infrastrukture iznimno je važno i ima niz problema koje treba krenuti riješavati. Jedno je pitanje loše infrastrukture i to u prvom redu cestovne, što je ovlast Županije i županijske tvrtke za održavanje cesta. Drugo je pitanje organizacije prijevoza i to pogotovo od gradova do prigradskih naselja ili okolnih općina. Na puno područja Županije nema mikroprijevoza, već jedna županijska autobusna linija. Ljudi su time osuđeni na slabu mobilnost, starijim osobama je teško doći u grad na zdravstvene preglede, roditeljima je teško organizirati izvanškolske aktivnosti. Zato je dio našeg programa usmjeren upravo na to da se riješi mikroprijevoz kroz subvencije. Što se tiče ministra Butkovića, ono što muči građane Zagrebačke županije u Jastrebarskom i Ivanić Gradu je naplata cestarine na autocesti. Na tu temu bilo je puno peticija od strane građana, župan je obećao neke aktivnosti prema resornom ministru, no nisam vidio da se tu išta pomaknulo s mjesta. Obećavati građanima besplatnu cestarinu je predizborno obećanje i nisam siguran da ga je moguće provesti. No, na ministra treba vršiti pritisak da pronađe način kako, u okviru mogućeg i zakonskog, ipak omogućiti povoljniju cestarinu za naše sugrađane. Ne vidim da se nešto po tom pitanju događa, osim obećanja pred svake izbore.

Donošenjem Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije pompozno su obećali omogućiti razvoj učinkovitog i održivog prometnog sustava te veću mobilnost stanovništva korištenjem održivih oblika transporta koji su ekološki, energetski i ekonomski prihvatljivi, a posebni naglasak je stavljen na integriranje sustava javnog prijevoza i povećanje sigurnosti prometa. Do koje su faze došli po pitanju realizaciju usvojenih ciljeva i mjera te da li su već probijeni određeni rokovi?

Izrada Master plana započela je još u vrijeme SDP-ove Vlade. Županija je suosnivač tvrtke koja i osim osnivanja tvrtke i ulaganja gotovo 10 milijuna kuna u različite studije i materijale, ništa se konkretno nije dogodilo. Nema integriranog prijevoza, nema ujednačenih cijena prijevoza za stanovnike svih dijelova Županije, a ekološki prihvatljiva rješenja su daleka budućnost. Dakle, izuzev trošenja novaca i planiranja, stanovnici Županije nemaju nikakva adekvatna, sustavna i održiva prijevozna rješenja, a niti je to županu Kožiću u ikakvom fokusu rada.

Kako komentirate rad aktualnog ministra okoliša Tomislava Ćorića čiji ste resor nekoć vodili, naročito po pitanju zbrinjavanja otpada za što nam prijeti plaćanje visokih penala?

Ministar Ćorić ima velik resor koji sad ne uključuje samo resor koji sam nekad vodio, nego i gospodarstvo i energetiku i nisam nimalo impresioniran jer ne vidim pomak ni na kojem području. Nacionalni plan oporavka i odgovornosti je nerazvojni dokument koji sigurno neće pokrenuti nikakav ozbiljni gospodarski moment u Hrvatskoj, a sustav gospodarenja otpadom kao da ne postoji. Broj centara za gospodarenje otpadom isti je kao i prije 6 godina, o toj temi se uopće ne priča, ne vidim nikakvu ozbiljnu politiku prema tome. Iščekuje se novi Zakon o gospodarenju otpadom, koji je već trebao biti donesen. Zapravo nemam ništa komentirati jer se ništa niti ne radi.

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Top Tema

Kako doznaje Jutarnji list Ministarstvo gospodarstva tražit će od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica koje se nalaze...

Top Tema

Podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića riješit će problem zastoja u jednoj od najprometnijih osječkih ulica. Radi se o projektu izvedenom za nešto...

Politika

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prvi dan nove 2023. godine proveo je u Beču, na Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije....

Politika

U četvrtak je održana sjednica Odbora za Ustav na kojoj se raspravljalo o novom potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću i budućem ministru financija Marku Filipoviću....

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori