Connect with us

Upišite traženi pojam

Fotografija Bojan Mrđenović

Ostale vijesti

EKSKLUZIVNI INTERVJU KATARINA PEOVIĆ, saborska zastupnica Radničke fronte koja se svakodnevno neumorno bori za prava radnika

”Milanovića sam kritizirala jer je vodio antiradničku politiku, on je donio antiradnički zakon o radu 2014. godine koji je osigurao tu „trku prema dnu” – za koju je presudno bilo degradirati radnička prava i radnike obespraviti kako bi ih se treniralo da prihvate slabo plaćene, loše poslove i ne očekuju da (kao nekada) imaju pravo na obrazovanje, zdravstvo, radno mjesto, plaću od koje se može živjeti i riješeno stanovanje!”

Doživljavate li premijerovo podnošenje izvješća o radu Vlade pred Hrvatskim saborom isključivo iznošenjem samohvale ili nešto od spomenutog doista možete pohvaliti?

Sama forma podnošenja izvješća je nedemokratska – premijer je imao 60 minuta pravo izlagati frizirane podatke o svojim uspjesima u Saboru, a oporba nema pravo postavljati pitanja. Bilo bi dobro da smo neka pitanja mogli postaviti.

Recimo, premijer se hvalio da je došlo do pada stope nezaposlenosti, no nije spominjao da je smanjivanje stope nezaposlenosti povezano već godinama s iseljavanjem – Hrvatska je druga zemlja u EU prema broju iseljene radnosposobne populacije – ispred nas je samo Rumunjska. EU prosjek je 3,3%, a hrvatskih radnika je iseljeno 17,6%. Pri tome smo u toj statistici vodeći zadnjih 10 godina! Vrhunac cinizma je da kada je HDZ uništio sva kvalitetna i dobro plaćena radna mjesta – iselio radnike, da se onda hvale niskom stopom nezaposlenosti.

Premijer se također hvalio povećanjem broja zaposlenih, ali ne spominje da imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU. Kada govori da je došlo do porasta broja osiguranika onda bi također trebao reći da se u to broji svaki prekarni ugovor o radu. Naši radnici danas već moraju raditi na 2-3 mjesta jer od jednog prihoda ne mogu prehraniti sebe i obitelj. To se zove podzaposlenost, a ne porast zaposlenosti.

Takve i slične manipulacije slušamo već godinama, na žalost one imaju učinka na glasačko tijelo, a oporba im ne odgovara jer je zabavljena spektaklima i površnim medijski atrakcijama i vlastitim rejtingom.

Vjerujete li da će Plenković uspjeti održati obećanje o nemijenjanju cijenu plina do 1. travnja 2022. te kakvim ocjenjujete potez zamrzavanja cijena naftnih derivata? Izlaže li se Hrvatska time potencijalno i određenim reperkusijama?

Vjerojatno hoće jer pretpostavljam da su ugovorili prije podizanja cijena plina po kojoj cijeni će ga za ovu godinu otkupljivati. Što se tiče zamrzavanja cijena naftnih derivata, INA je ostvarila neto dobit od milijardu kuna u proteklih devet mjeseci zbog rasta cijena, tako da ovo zamrzavanje cijena njima sigurno neće predstavljati problem u smislu da će ih dovesti u gubitke, osim što su Mađari protiv jer im se time ograničavaju profiti.

Kao što ste svojedobno glasali za amandman Hrvatskih suverenista na odluku o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa, smatrate li jednako razumnim i njihovu inicijativu prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim hrvatskom narodu žele omogućiti da sam odlučuje o vlastitoj novčanoj valuti? Podržavate li ih i po ovom pitanju?

Ne podržavam njihove razloge za referendum – jer se oni svode na nacionalizam vezan u sentiment prema valuti, no podržavam referendum. On bi trebao biti proveden nakon široke debate o tome što ulazak u eurozonu donosi. Za nas je problematično da se odricanjem od vlastite valute odričemo posljednjih poluga za neku potencijalnu buduću progresivnu vladu koja bi ciljanim deprecijacijama ostvarivala ciljeve kao što su veća zaposlenost, otvaranje bolje plaćenih i kvalitetnijih radnih mjesta. Hrvatska godinama drži stabilnu kunu štiteći tako vjerovnike. Kuna je na žalost već do te mjere eurizirana da ćemo ulaskom u eurozonu samo postati još bolja i poslušnija kolonija, te nastaviti s politikom postizanja konkurentnosti niskom cijenom radne snage.

Fiskalna i monetarna politika trebale bi se voditi u korist društvene većine, a ne u korist elita.

Kritički ste se znali osvrtati na izjave predsjednika Milanovića konstatirajući da za sve ono što danas kritizira druge je sam kao premijer propustio učiniti. Kako pak gledate na njegove najnovije izjave kojima najavljuje da ukoliko MORH ne udovolji njegovim kadrovskim željama je čak spreman blokirati donošenje važnih odluka za Hrvatsku?

Zapravo sam kritizirala Milanovića jer je vodio istu politiku – a to je antiradnička politika, on je donio antiradnički zakon o radu 2014. godine koji je osigurao tu „trku prema dnu” – za koju je presudno bilo degradirati radnička prava i radnike obespraviti kako bi ih se treniralo da prihvate slabo plaćene, loše poslove i ne očekuju da (kao nekada) imaju pravo na obrazovanje, zdravstvo, radno mjesto, plaću od koje se može živjeti i riješeno stanovanje.
Izjave vezane uz MORH potpuno su irelevantne za radnu većinu – predstavljaju skupo plaćenu predstavu, igru moći i spletke oko naredbodavnih nadležnosti. U potpunosti irelevantno, ali puni televizijski i novinski program – a to je elitama i cilj. Bolje je da se u tjednu kada su se donosile izmjene Zakona o minimalnoj plaći i uredba koja određuje iznos te minimalne plaće Milanović i ministar obrane prepiru oko toga tko će održati prigodnu recitaciju na nekom prigodničarskom skupu, nego da se govori o tome da je minimalna plaća ispod praga siromaštva.

Milanović i Plenković su već blokirali ono što je bitno – a to su politike za radnu većinu – pitanja koja su životno važna za one koji su zaposleni, ali ne primaju plaću koja bi im mogla osigurati temeljne potrebe, za nezaposlene koji imaju dva izbora – prihvatiti slabo plaćene i loše poslove ili iseliti i za umirovljenike koji nemaju nikakvih izbora zbog čega su mnogi nagnuti nad kontejnerima tražeći otpatke onih koji imaju privilegiju sudjelovati u spektaklu na liniji Miki Maus – Šiljo i birati hoće li biti za prvog koji se igra zapovjednim lancem ili drugog koji vježba za buduću EU sinekuricu.

Smatrate li korisnim za Hrvatsku susret predsjednika Milanovića s nerijetko skandaloznim Miloradom Dodikom te biste li na njegovom mjestu jednako postupili?

Na njegovom mjestu često ne bih jednako postupila jer tu funkciju uopće ne shvaćam na način na koji ju shvaća Milanović. Uloga predsjednika nije da pokazuje stranim diplomatima kako se to lijepo živi iznad hrvatskog prosjeka, već da stane uz radnu većinu. Predsjednička funkcija je simbolična, ona nema puno ovlasti zato je, kada je tu funkciju obnašala Kolinda Grabar Kitarović ili Ivo Josipović ona bila gotovo nevidljiva, dok bi mogla biti itekako važna. Milanović je tu ulogu spektakularizirao, što medijima, ali i HDZ-u u konačnici odgovara.

U tom smislu i ova posjeta Dodika, političara koji negira genocid u Srebrenici, neće utjecati na život radne većine, a Milanoviću će biti još jedna skupo plaćena fotografija u njegovom spomenaru „Kad sam bio predsjednik i od te funkcije radio cirkus”.

Kako kao pripadnica lijevog političkog spektra gledate na razilaženje među članovima SDP-ovog saborskog kluba te s kojom od navedenih strana ćete u budućnosti biti skloniji surađivati? Koga doživljavate predvodnikom oporbe u Hrvatskom saboru?

Riječ je o borbi između frakcija, a ne sukobu koji bi se temeljio na bilo kakvim razlikama u političkom pristupu. Stoga su i u ovim recentnim izmjenama Zakona o minimalnoj plaći pokazali gdje stoje po pitanju radništva – i jedni i drugi su glasali suzdržano, a željeli su zapravo glasati za jer su tako većinom glasali i po saborskim odborima. No kako je RF nametnuo temu i objasnio kako je riječ o izmjenama koje uvode nove iznimke od pravila da se ne smije isplatiti plaća manja od minimalca, da će se radnicima i dalje moći ugovarati plaća manja od minimalne, da će se dodaci (prekovremeni, rad noću, blagdanom, nedjeljom) plaćati minimalno ili nikako, te da minimalnu plaću treba definirati kao dostojanstvenu, sukladno Ustavu RH – ipak su se odlučili na „suzdržano”.

Neki njihovi zastupnici su čak i gušili raspravu o primjedbama sindikata na ovaj zakon – pa sam i snimila grotesknu sjednicu Odbora za rad koju je vodio predsjednik Odbora iz redova Kluba socijaldemokrata – Davorko Vidović koji je, kao i drugi iz njegovog kluba glasao za ovaj zakon na Odboru, a na Odboru nije želio pročitati primjedbe sindikata niti je dopustio da se o njima raspravlja, apelirajući da se „sve ubrza i ne komplicira jer se tako radilo i u prethodnom sazivu Sabora”.

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Povezane vijesti

Top Tema

Zbog ukidanja prireza zagrebačka gradska vlast odlučila se za vraćanje poreza na dohodak na maksimalnu razinu od 35,4% te povećanje paušala za iznajmljivače apartmana...

Politika

03. kolovoza 2023., HRVATSKA – Domovinski pokret osjeća dužnost najoštrije osuditi 16. po redu, tzv. Izjavu sjećanja Srpskog narodnog vijeća, kojom Milorad Pupovac u jednoj...

Kultura

Obilježavanje desete godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji trebalo je završiti svečanim koncertom na Trgu kralja Tomislava, koji je trebao biti i veliko...

Top Tema

Producent Fran Juraj Prižmić nakon izrazito uspješne 2022. godine u kojoj je producirao dva igrana i nekoliko dokumentarnih filmova u ekskluzivnom intervjuu za objektivno.hr...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori