Connect with us

Upišite traženi pojam

Ostale vijesti

EKSKLUZIVNI INTERVJU GORAN HIBLER, predsjednik Sindikata riječkih vatrogasaca:”Za školovati kvalitetnog vatrogasca potrebne su godine, potrebno je puno osobnog odricanja, a također su motivirajući čimbenici i materijalna prava vatrogasaca!”

O razlozima zašto su se pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke – druge nabrojnije i najstarije na području Hrvatske, osnovane davne 1863. godine odvažili na štrajk u nastojanju da se izbore za jednako tako odavno zaslužena radnička prava – porazgovarali smo s vođom njihova sindikata.

Vaš zamjenik Frane Žudić, u jednom od nedavnih medijskih gostovanja naglasio je da ste od većih zahtjeva već bili odustali. Koji su to konkretno zahtjevi bili u pitanju te oko čega ste ipak uspjeli postići dogovor na posljednjem pregovaračkom sastanku?

Naši zahtjevi su bili puno veći od ovih 12% povećanja osnovice. Mi smo u prijedlogu novog Kolektivnog ugovora tražili osnovicu od 2000 kuna što ispada da smo prije tražili manje, ali tražili smo i koeficijente uvećane za 30 do 40% tako da bi to značilo povećanje od preko 40% u neto primanjima. Nadalje, tražili smo podizanje jubilarnih nagrada, na razine od 2009. godine, neke iznose i 100% veće, tražili smo uvođenje dodatka na koeficijent za vjernost firmi u iznosu od 4% za 20 do 29 godina staža u firmi, 8% za 30 do 35 godina i 10% za više od 35 godina staža u firmi, tražili smo i uvećanje koeficijenta za djelatnike koji imaju višu ili visoku stručnu spremu, ali ne rade na mjestu za koje je ta razina obrazovanja potrebna u iznosu od 5% povećanja koeficijenta za višu stručnu spremu i 10% za visoku stručnu spremu, tražili smo uvođenje naknade za topli obrok u iznosu od 416 kuna mjesečno, ali ne kao kompenzaciju za uvođenje preraspodjele radnog vremena nego kao čisti dodatak na primanja. Od svega ovoga smo odustali, te smo tražili samo povećanje osnovice sa 1875 na 2100 kuna što ispada povećanje od 12% na osnovicu, a od svih drugih uvećanja i novih materijalnih prava smo odustali.

Ukoliko Grad Rijeka ne pristane na 12% povećanje osnovice plaća,  imate li neki drugi alternativni prijedlog koji bi vas u jednakoj mjeri zadovoljio?

Imamo prijedlog…povećanje osnovice na 13%. Kada se zbog isteka važenja našeg K.U. od 1. 4.2022. počne primjenjivati članak 76. Zakona o vatrogastvu i koeficijenata propisanih pravilnikom odnosno zakonom te isplati plaća za 4. mjesec po istome, možemo predložiti članovima da prekinemo štrajk.

Imate li podršku kolega vatrogasaca iz ostalih dijelova Hrvatske i eventualna saznanja da li i sami imaju namjeru povući jednak potez?

Imamo podršku svih vatrogasaca JVP-a u RH, a i velikog broja DVD-a te su najavili dolazak na eventualne prosvjede. Većina ih nema potrebe za štrajkom zbog već usklađenih materijalnih prava koji ih zadovoljavaju, odnosno većina ih djeluje u gradovima i općinama gdje ima dovoljno razumijevanja problematike i kvalitetnijeg vrednovanja vatrogasne struke.

Koliko dugo ste spremni štrajkati?

Do ispunjenja zahtjeva ili do stupanja na snagu Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca i mjerila za utvrđivanje navedenih te uz to, dogovorenog Kolektivnog ugovora prema tom Pravilniku i drugim već sada dogovorenim stavkama.

Bojite li se da bi netko od pripadnika vaše postrojbe u određenom trenutku ipak mogao odustati od štrajka u strahu od gubitka posla?

Nema člana sindikata, odnosno djelatnika JVP-a koji će odustati od štrajka, vatrogasci ne odustaju dok ne ostvare cilj. Imajte na umu da vatrogasci trkom idu tamo odakle dugi trkom bježe.

Vjerujete li će poslodavac pokušati sudskim putem osporiti štrajk te planirate li ukoliko se to ostvari i sami krenuti u daljnju pravnu bitku s ciljem ostvarivanja svojih prava?

Zadovoljili smo sve zakonske uvjete i nismo napravili nikakav propust koji bi mogao utjecati na zabranu štrajka, samim time niti nečiji otkaz. U štrajku ćemo odrađivati svaku intervenciju tako da neće biti nikakve štete ili ugrožavanja sigurnosti građana našeg grada ili njihove imovine.

Smatrate li da bi neprihvaćanje vaših zahtjeva i inertnog odnosa gradskih vlasti mogao odvući mlade naraštaje da se bave ovim časnim i nerijetko po život opasnim zanimanjem?

Nažalost, to je problem koji se ne može lako riješiti. Problem nije od “jučer” nego smo na njega ukazivali prije 5-6 i više godina, ali nije bilo sluha kao šta ga nema ni sada. Vatrogasni poziv je za mlađe ljude zanimljiv, ali je potrebno stvoriti motivirajuću atmosferu unutar same vatrogasne organizacije da bi vatrogasci tamo i ostali dugi niz godina. Za školovati kvalitetnog vatrogasca potrebne su godine, potrebno je puno osobnog odricanja, a također su motivirajući čimbenici i materijalna prava vatrogasca. Danas je veliki pad zainteresiranosti za profesionalno vatrogastvo jednim dijelom i zbog većih materijalnih primanja u drugim poslovnim granama poput turizma, transporta, građevinarstva i sl. gdje nema povećanog rizika za zdravlje i život.

Povezane vijesti

Politika

Povjesničar Ivo Goldstein bio je gost Dnevnika HRT-a, a govorio je o Rezoluciji UN-a kojoj se Hrvatska protivi te o stanju u Izraelu. Koja...

Politika

U utorak, 24. listopada u Mlinovima se održala proširena sjednica Izvršnog odbora Temeljnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice Mlinovi. Sjednicu je otvorio i vodio Marko...

Intervju

Uglednog profesora suvremene političke povijesti pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu te savjetnika predsjednika HDZ-a upitali smo za komentar dosad neviđenog ponašanja oporbenih saborskih zastupnika, o...