Connect with us

Upišite traženi pojam

Ostale vijesti

EKSKLUZIVNI INTERVJU dr.sc. VESNA VUČEMILOVIĆ, saborska zastupnica Hrvatskih suverenista

Ova Vlada treba temeljitu rekonstrukciju. Kao što jedna lasta ne čini proljeće tako i smjena samo jednog ministra neće ništa promijeniti.

Nakon uhićenja sada već bivšeg ministra Darka Horvata, u javnosti su u kontekstu  potencijalnih zloporaba položaja i ovlasti isplivala imena i drugih političkih aktera. Smatrate li prihvatljivim opravdanje koje je ponudio potpredsjednik Vlade Boris Milošević nakon spominjanja i njegove navodne upletenosti u istoj aferi?

Mi cijelo vrijeme govorimo da je na vlasti trgovačka koalicija i to je sada bjelodano. Pogodovanja određenim firmama po političkom ključu su prisutna godinama. Milorad Pupovac je bio ključni partner i bivšim vladama kada su se dijelile potpore vjerojatno na isti način. U tržišnom gospodarstvu je tako nešto potpuno neprihvatljivo jer takvo poslovanje i takav vid pomoći nema nikakve veze sa tržišnim gospodarstvom. Opravdanje Borisa Miloševića je prozirno i neprihvatljivo, a ponuđena ostavka nije moralan čin već objava forme radi.

Hoćete li dati svoj potpis na zahtjev Mosta za raspuštanjem Sabora? Smatrate li taj potez pokušajem razotkrivanja tko bi vladajućima u skorije vrijeme mogao potencijalno dati podršku te jesu li i vas s tim ciljem pokušali kontaktirati? Pribojavate li se poput kolega iz SDP-a da bi isto eventualno moglo skrenuti fokus s trenutne afere?

Podržavam inicijativu Mosta kao što smo dali potporu i referendumskim inicijativama. Smatram da je to u ovim okolnostima opravdano. Inicijativa SDP-a i takozvane „progresivne oporbe“ nam nije prihvatljiva. Možemo je u Zagrebu pokazao ogromnu količinu nesposobnosti za upravljanje gradom, a s druge strane su odmah počeli provoditi ideološki meni potpuno neprihvatljive ciljeve i programe. SDP-a je dva puta bio na vlasti i pokazao da nema veće razlike između njih i HDZ-a jer su imali i korupcijske afere i nepotizam, zapošljavanje po stranačkom ključu itd. To bi bila smjena radi smjene i ne bi donijela ništa dobro.

Planirate li eventualno podržati novu osobu koju će vladajući predložiti na čelo Ministarstva  prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine s obzirom da je ono jedno od ključnih u procesu obnove potresom pogođenih područja? Za koga držite da bi bio sposoban uspješno iznijeti težak zadatak procesa obnove, ali i rješavanja ostalih problema u navedenom resoru?

Ova Vlada treba temeljitu rekonstrukciju. Kao što jedna lasta ne čini proljeće tako i smjena samo jednog ministra neće ništa promijeniti. Očigledno kod vladajućih nema ni volje ni snage učiniti prave promjene koje bi pokrenule nužne reforme. Održavanje statusa quo kada ste na začelju Europske unije nije opcija koja bi nas trebala zadovoljiti. U Hrvatskoj ima kvalitetnih stručnjaka koji bi se mogli uhvatiti u koštac sa problemima u tom resoru, ali ne u redovima vladajućih.

Zastupnici su se našli na nikad većem udaru kritika radi korištenja saborskih povlastica. Koji bi prema vašem mišljenju bio najpravedniji model raspodjele istih s obzirom da određeni zastupnici radi brojnih aktivnosti snose i poprilične troškove?

Ono što je sporno su zlouporabe određenih naknada od strane dijela zastupnika poput Peđe Grbina npr. Nismo svi isti i ne može se sve zastupnike stavljati na stup srama zbog neodgovornih pojedinaca. Ključno je i koliko i na koji način zastupnici obavljaju svoje dužnosti. Iskreno neki su tako rijetko u Saboru da bi ih teško prepoznala. Relevantan je broj javljanja, inicijativa i učinak svakog zastupnika. Sve ostalo je populizam i jeftino politikanstvo.

Koliko ste zadovoljni načinom rada unutar Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista te u kojoj mjeri se ono razlikovalo dok ste djelovali unutar Kluba Domovinskog pokreta?

U Klubu Hrvatskih suverenista sam zadovoljna suradnjom sa kolegama. Nema suvišnih tenzija i previše formalnosti. Atmosfera je dobra, imamo dosta inicijativa i zakonskih prijedloga. Upravo skupljamo potpise da jedan naš prijedlog izmjena i dopuna zakona bude uvršten u raspravu na plenarnoj sjednici. Pratimo i dnevnopolitička zbivanja koja su zadnjih mjeseci poprilično intenzivna. Kao predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport imam obaveza vezano za rad odbora. Imali smo nedavno tematsku sjednicu vezano za demografsku revitalizaciju koja je iznjedrila jako dobre prijedloge. Nadam se da će vladajući u novu strategiju uvrstiti nešto od toga.

Kao i pretežiti dio oporbe, u Saboru ste kritizirali predstavljenu Strategiju poljoprivrede do 2030. Koje su vaše najveće zamjerke na istu te koja biste im rješenja alternativno predložili?

Na žalost, i ta strategija će ostati mrtvo slovo na papiru. Kada smo ušli u EU izravna plaćanja su iznosila dvije milijarde kuna, a sada su sedam milijardi kuna. Temeljni problemi naše poljoprivrede se već godinama ne rješavaju. Poticaji se dijele po hektaru, a ključno je podići produktivnost koja je tri puta manje nego u EU. Ne može se promatrati poljoprivreda bez prerađivačke industrije. Ključno je ubrzati izgradnju otkupnih stanica, skladišnih kapaciteta i pogona za preradu kako bi imali proizvode sa višom dodanom vrijednošću. Bez tog dijela vertikale naša poljoprivreda i prehrambeno prerađivačka industrija je kao nogometna momčad bez veznih igrača. Trenutno je najkritičnije u sektoru stočarstva koji zahtjeva poseban program.

Bili ste protukandidatkinja aktualnom osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću na proteklim lokanim izborima. Pratite li njegove aktivnosti te je li išta od obećanog u kampanji počeo ispunjavati?

Ja sam županijska vijećnica u Skupštini Osječko-baranjske županije te kroz rad skupštine pratim zbivanja u županiji. Dio velikih infrastrukturnih projekata se pokrenuo, ali i dalje ostaju problemi poglavito vezano za demografsku strukturu. Osječko-baranjska županija je izgubila u proteklih deset godina nešto više od 45.000 stanovnika što je u nominalnom broju najviše od svih županija. Inicirala sam osnivanje stručnog tijela koje bi pomoglo u izradi programa demografske revitalizacije. Upravo ti programi moraju imati prioritet jer je demografska devastacija postala ograničavajući čimbenik ekonomskog razvoja, ali i sigurnosno pitanje.

Povezane vijesti

Politika

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za studeni. Rezultate istraživanja donosi Damira Gregoret. Kakav je rejting stranaka i političara u...

Politika

Tko bi sjedio u Hrvatskom saboru da su izbori ove nedjelje, pokazat će redovito mjesečno istraživanje HRT-a. HRejting proveden je od 17. do 19. listopada....

Politika

Heroj Domovinskog rata i zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić izvijestio je u srijedu da nije uspio u naumu da prikupi potpise kako bi se...

Top Tema

Povodom današnje kaznene prijave DORH-u protiv Nine Raspudića, koju je podigao Domovinski pokret , Hrvatski glasnik zatražio je mišljenje i zakonsko tumačenje od ustavnog...