DVOJEZIČNI NATPISI U VUKOVARU: Stožer protiv ćirilice postaje de-facto vlast, viša i od Ustavnog suda

Najnovijim skidanjem i razbijanjem 15 dvojezičnih latinično-ćiriličnih ploča i ponovljenom prijetnjom kako će državnom vrhu i ove godine 18. studenog zapriječiti sudjelovanje na obilježavanju dana pada Vukovara, te izokrenutim tumačenjem odluke Ustavnog suda da mogu u potpunosti zabraniti ćirilicu u Vukovaru, pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pokazali su kako su oni, zapravo, najviša vlast […]

Najnovijim skidanjem i razbijanjem 15 dvojezičnih latinično-ćiriličnih ploča i ponovljenom prijetnjom kako će državnom vrhu i ove godine 18. studenog zapriječiti sudjelovanje na obilježavanju dana pada Vukovara, te izokrenutim tumačenjem odluke Ustavnog suda da mogu u potpunosti zabraniti ćirilicu u Vukovaru, pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pokazali su kako su oni, zapravo, najviša vlast u ovoj državi.

U utorak je sa zgrada državnih ustanova u Vukovaru poskidano 14 ploča s natpisima na latiničnom i ćiriličnom pismu, te razbijena ploča na policijskoj postaji, i to dvaput u jednom danu, a Stožer je preko Vlade Iljkića obavijestio javnost kako je to “reakcija jednog dijela braniteljske populacije nezadovoljnog što su dvojezične ploče u Vukovaru uopće postavljene”. Iljkić je također izjavio kako je “pravorijek Ustavnog suda bio jasan”. Po Iljkiću Ustavni sud je odlučio da “na ovaj način postavljanje ploča se ne smije raditi” i “zabranio je postavljanje ploča silom, po sili zakona i nezakonito”.

Ploče su poskidane nakon polaganja vijenaca na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u povodu obilježavanja 23. godišnjice osnutka 204. vukovarske brigade i uručene su gradskoj upravi u Vukovaru, na ime gradonačelnika Ivana Penave. Novoizabrani gradonačelnik Vukovara Ivan Penava iz HDZ-a izjavio je da ne zna što bi s poskidanim pločama. “Ploče nisu ni moje vlasništvo ni vlasništvo Grada, doista ne znam što bih s njima”, rekao je Penava, koji zajedno sa Gradskim vijećem ima rok od godinu dana da kroz Statut grada Vukovara riješi pitanje dvojezičnih natpisa na javnim ustanovama. Morat će gradonačelnik Penava znati što će, Ustavni sud mu je dao godinu dana da se domisli kako da provede zakon koji jamči Srbima u Vukovaru uporabu ćirilice, a da se ne zamjeri ni stožeru protiv ćirilice. Nemoguća misija.

Stožer neće ćirilicu na pločama

Vođa Stožera, Tomislav Josić, rekao je na HTV-u kako u Stožeru očekuju “da Gradsko vijeće grada Vukovara napravi Statut onako kako treba”, što bi značilo bez ćirilice. Josić očekuje i da se oglasi Ustavni sud i da pojasni “i vladajućima, i policiji, i MUP-u da su pogriješili i da rade nešto što ne bi smjeli raditi”. No,iz odluke Ustavnog suda u kolovozu razvidno je da se zabranjuje prisilno postavljanje ploča, dakle uporaba policijskih kordona da bi se štitile nekakve ploče, ali sud nije ovlastio “stožerovce” da skidaju ploče i tumače i provode odluku suda po svojoj volji, niti je Ustavni sud zabranio ćirilicu, naprotiv, dvojezičnih natpisa će u Vukovaru biti.

“Gungula” oko Ustavnog suda

U petak je predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Goran Bošnjak rekao kako je “odluka Ustavnog suda o pitanju dvojezičnosti u Vukovaru jasna i kaže kako nema postavljanja novih dvojezičnih ploča, ali ni skidanja starih”.

“Griješe oni koji misle da će Statutom posve “izbaciti” dvojezičnost iz Vukovara”, rekao je Bošnjak, dodavši kako se “ne mogu sva mjesta, ni svi dijelovi Vukovara izuzeti od dvojezičnosti, nego samo neki”.

“Na Ured državne uprave u Vukovaru nećemo postaviti novu, već samo vratiti staru ploču. Skidanje dvojezičnih ploča je nezakonito i suprotno odluci Ustavnog suda. Zato bi ploče trebale biti vraćene na svoja mjesta sve dok se Statutom grada Vukovara ne uredi pitanje dvojezičnosti kako je i naveo Ustavni sud”, rekao je Bošnjak.

Stožer vs Ustavni sud

Dakle, imamo dvije strane kojima je “jasna” odluka Ustavnog suda, svakoj na svoj način: Stožer koji tvrdi kako su ploče postavljene nezakonito, te da ih je Ustavni ovlastio da i dalje skidaju i razbijaju dvojezične natpise, i predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji tvrdi kako je skidanje dvojezičnih ploča nezakonito.

Već smo u Objektivu pisali o tome kako je odlukom Ustavnog suda o tzv. referendumu o ćirilici u kolovozu otvoren prostor za daljnje manipulacije. Ustavni sud svojom odlukom obvezao je i ovlastio Gradsko vijeće Grada Vukovara da u roku godine dana regulira uporabu manjinskog jezika i pisma “u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda, koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća, te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara”.

Ustavni sud: “Ne provodite zakon u Vukovaru o dvojezičnosti

Ustavni sud stoga je naložio hrvatskoj vladi da također u roku godine dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz Zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu. Ustavni sud nalaže i da nadležna državna tijela ne provode taj zakon na području Grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, do donošenja izmjena i dopuna zakona.

Eto tako je odlučio Ustavni sud, međutim, građanska inicijativa vojnog naziva Stožer za obranu hrvatskog Vukovara protumačila je odluku kao odobrenje za skidanje već postavljenih dvojezičnih ploča. A upravo to zabranio je Ustavni sud.

Borković: “Odraz nasilja zakonodavca i Stožera”

Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara prokomentirao je u utorak kako je skidanje dvojezičnih ploča “odraz nasilja, kako zakonodavca, tako i s druge strane”, misleći na Stožer. “Čin koji je poduzet je nasilje, bez iskoraka razgovora i tolerancije”, osudio je Borković nepomirljivost pripadnika i simpatizera Stožera.

Stožeru ne odgovaraju nikakve inicijative za konačno razrješenje pitanja uporabe srpskog jezika i pisma u Vukovaru koje bi uključivale bilo kakvu uporabu ćirilice. U prošlu nedjelju gradska inicijativa “Grad – to smo mi” Damira Madune, koji je do svibnja prošle godine bio član Stožera, predložila je da se na desnoj strani pročelja zgrada postavljaju ploče na hrvatskom jeziku, a na lijevoj s natpisima na jezicima pripadnika svih vukovarskih nacionalnih manjina – dakle na srpskom, ali i mađarskom, njemačkom, rusinskom i ukrajinskom jeziku. Stožer je i to odbacio.

Poeni pred izbore

“Mi se s tom inicijativom ne slažemo, nije se ni on (Maduna) slagao donedavno – sad se odjednom slaže. Znači trebaju mu poeni pred izbore. Mislim da će to pasti u vodu jer hrvatskom narodu u Vukovaru to ne treba”, poručio je vođa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić.

Stožer je, osim (krivog) tumačenja odluke Ustavnog suda na sebe preuzeo i provedbu svoga viđenja zakona i sudskih odluka. Najavili su (opet) da ako se vlasti i mjerodavne institucije ogluše na njihove zahtjeve, “neće biti dobrodošli u Vukovar i na braniteljske događaje, a poglavito u Kolonu sjećanja 18. studenoga”, kao što su hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću i cijelom nizu drugih visokih državnih dužnosnika i gostiju zapriječili pristup prošle godine.

Preko 400 braniteljskih udruga na Markov trg u Zagrebu

Josić kaže kako Vlada mora odustati od “protuustavne i protuzakonite primjene ćirilične agresije na Vukovar”, te traži da se poduzmu svi politički, pravni i diplomatski koraci za trenutačno oslobađanje hrvatskog branitelja Veljka Marića iz zatvora u Srbiji, i da se spriječi srbijanska primjena univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske.

Najavio je Josić kako će “preko 400 braniteljsko-stradalničkih udruga podržati zahtjeve i prosvjed Saveza udruga branitelja radnika RH na Markovom trgu u Zagrebu”.

U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji u travnju, vođa Stožera, Tomislav Josić, na pitanje novinarke zašto ne organiziraju stranku i ne izađu na izbore, te osvoje koji mandat i participiraju u gradskoj vlasti Vukovara rekao je: “Nismo nikad rekli da želimo biti politička stranka”.

“Želimo biti korektiv, bez obzira koja je opcija na vlasti”, kaže Josić. Vrlo komotna pozicija, “korektiv”, koji ne mora ići na izbore i provjeriti egzaktno svoju snagu i utjecaj, nego si naprosto pripiše važnost galamom.

Stožer paralelna vlast u državi

Sve navedeno upućuje na zaključak kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ne samo da nije više građanska inicijativa, što službeno jest, a to znači da ne polaže nikakve račune nikome, Stožer nije više niti samo politička organizacija, Stožer je naprosto postao paradržavna vlast u Vukovaru! Ako netko može samostalno tumačiti odluke Ustavnog suda i provoditi svoju volju u Vukovaru, ako mogu ograničiti kretanje rukovodstvu hrvatske države, to znači da su jači od države, to jest – Stožer je paralelna neformalna vlast!

Jesmo li se za to borili? Zašto se žalimo na opće bezakonje, korupciju i lopovluk, a smatramo normalnim da neke skupine građana, koje se nazivaju Stožer, mogu činiti što im je volja i biti iznad države i zakona?

Demokracija “pala” na ispitu

Ne zaboravimo, sviđalo se to nekom ili ne, u Gradu Vukovaru ima 9.654 građana srpske nacionalnosti, što čini 34,87 posto od ukupno 27.683 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine. Vukovar je vraćen u okrilje hrvatske države mirnom reintegracijom 1998. godine, nakon što su tamošnjim Srbima zajamčena sva ljudska, građanska, pa i nacionalna prava. Upravo u omogućavanju svih sloboda i prava nacionalnim manjinama, Talijanima u Rovinju, Česima u Daruvaru, pa i Srbima u Vukovaru, očituje se veličina i demokratski i slobodarski duh hrvatskog naroda. A ne u stalnim prijetnjama i razbijanju ploča čekićem.

 

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close