DRAMA U HT-u: Koji su sve repovi dočekali novog direktora Grka Nempisa koji je u vruću stolicu sjeo 1. travnja 2019. godine umjesto Davora Tomaškovića?

Ova, 2019.godina, kako se čini, bila je vrlo ispunjena za Hrvatski Telekom. Nakon što se uprava Hrvatskog Telekoma, prošle godine, suočila s vrlo ozbiljnim navodima malih dioničara kako se istima prikrivaju obavijesti te ih se netočno informira vezano uz tzv. ‘investicije’ HT-a u obveznice Deutsche Telekoma, ove godine Financijska izvješća HT-a izmijenjena su te u […]

Ova, 2019.godina, kako se čini, bila je vrlo ispunjena za Hrvatski Telekom. Nakon što se uprava Hrvatskog Telekoma, prošle godine, suočila s vrlo ozbiljnim navodima malih dioničara kako se istima prikrivaju obavijesti te ih se netočno informira vezano uz tzv. ‘investicije’ HT-a u obveznice Deutsche Telekoma, ove godine Financijska izvješća HT-a izmijenjena su te u njima sada uistinu stoji da je HT 2016. godine uoči Božića, kupio obveznice Deutsche Telekom International Finance, off shore firme Deutsche Telekoma iz Nizozemske, a ne obveznice Deutsche Telekoma AG, kako je to ranije navodio- očito netočno!

Što će biti s malim dioničarima?

Glavna skupština Hrvatskog Telekoma ove godine održala se je 6. svibnja, kako se saznaje iz službenog oglasa, odnosno, poziva na sudjelovanje na skupštini objavljenog na stranicama HT-a. U susret Glavnoj skupštini, Hrvatski Telekom susreo se s mnogim izmjenama i unutarnjim previranjima, a pitanje je kako će se sva ta događanja odraziti na glavnu skupštinu, odnosno, male dioničare HT-a.

Naime, predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković krajem prošle godine na sjednici Nadzornog odbora podnio je ostavku te najavio da 1. travnja 2019. godine odlazi s mjesta predsjednika Uprave HT-a. Iz Hrvatskog Telekoma, neposredno nakon toga, priopćeno je da na njegovu poziciju 1. travnja stupa Grk Konstantinos Nempis, koji dolazi iz grčke OTE Grupe, u kojoj je DT najveći dioničar.

Činjenica da je Deutsche Telekom tako brzo našao zamjenu za predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma govori u prilog činjenici da ih ostavka Davora Tomaškovića nije nimalo iznenadila. Dapače, neobičnim se ističe činjenica da je Davor Tomašković dao ostavku vrlo brzo nakon što mu je produljen mandat kao predsjednika uprave.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, a i Statutu Hrvatskog Telekoma, predsjednika uprave društva imenuje Nadzorni odbor, međutim, u praksi, čini se, ne samostalno, već prema nalogu društva- majke, odnosno, Deutsche Telekoma. Da je Deutsche Telekom, koji u svom vlasništvu ima 51% dionica Hrvatskog Telekoma, zapravo ona karika koja kreira cjelokupnu politiku Hrvatskog Telekoma, gdje, čini se, Uprava i Nadzorni odbor društva imaju vrlo malo utjecaja, bilo je vidljivo već puno ranije.

Podsjećamo da je Hrvatski Telekom kupio 2016. godine obveznice i komercijalne zapise off shore firme Deutsche Telekoma, s 0 posto prinosa te na taj način praktički kreditirao Deutsche Telekom pod izlikom investiranja novca HT-a. Nadalje, u istom razdoblju Hrvatski Telekom kupio je i dionice Crnogorskog Telekoma.

Kupnja obveznica spornog izdavatelja

Božić u Hrvatskom Telekomu 2016. godine obilježen je ne tako slavnom kupovinom obveznica društva Deutsche Telekom International Finance BV lociranog u Nizozemskoj. Radi se o jednoj off- firmi Deutsche Telekoma AG, koja, po svemu sudeći, ne obavlja nikakvu djelatnost, već služi isključivo za prikupljanje novca.

Hrvatski Telekom prvo je tvrdio kako je kupio obveznice Deutsche Telekom AG, što se ispostavilo netočnim, nakon burne rasprave i nekoliko sudskih postupaka pokrenutih nakon izdavanja Financijskih izvještaja Hrvatskog Telekoma prošle godine i održane Glavne Skupštine.

Kupovinom navedenih obveznica Hrvatski Telekom je, umjesto da isti novac isplati dioničarima putem dividende, može se naslutiti, uložio da zapravo beskamatno kreditira Deutsche Telekomu, koji je u konačnici većinski dioničar Hrvatskog Telekoma. Naime, 23. prosinca 2016.g., HT d.d. objavljuje da je prethodnog dana, dakle, 22. prosinca 2016.g. obavilo transakciju kupnje obveznica izdavatelja Deutsche Telekom AG uvrštenih na Luksemburšku burzu, u iznosu od 125 milijuna eura, sukladno odobrenju Nadzornog odbora.

U navedenoj obavijesti bilo je navedeno i kako se kamata na obveznice plaća kvartalno, a utvrđuje se kao tromjesečni EURIBOR na koji se dodaje margina od 0,35 posto godišnje. Dospijeće obveznica je travanj 2020. g.

EURIBOR iznosi oko 0,36 posto te je prilično stabilan u razdoblju od kupovine obveznica do danas, što de facto znači da se na predmetne obveznice plaća kamata od 0,00 posto. Bilo bi zanimljivo vidjeti da li bi uprava vlastite novce ulagala na navedeni način?!

Jesu li mali dioničari oštećeni?

Na navedene radnje i oštećivanje malih dioničara upozoravano je tijekom cijele prošle godine putem nekoliko tužbi malih dioničara pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, koji postupci su i dalje u tijeku.

U ožujku ove godine na iste nepravilnosti upozorio je i jedan od većih dioničara Hrvatskog Telekoma, češki fond KGI, koji je u dopisu upućenom Hrvatskom Telekomu izričito optužio isti, odnosno, odgovorne osobe Hrvatskog Telekoma da su krajem 2016.godine prisilno (po nalogu Deutsche Telekoma) kupili obveznice Deutsche Telekom International Finance BV te time oštetili ostale dioničare HT-a. KGI u svome dopisu inzistirao je da navedeno bude i tema glavne skupštine koja se održava u svibnju.

Trajno niska dividenda

Od odlaska Ivice Mudrinića s vodeće pozicije Hrvatskog Telekoma 2013. godine, drastično se smanjila i dividenda Hrvatskog Telekoma. Dok je ranije svaki dioničar po dionici dobivao oko 12 kuna, u zadnjih pet godina taj iznos se prepolovio pa HT isplaćuje uvijek stabilnih 51 posto dobiti ostvarene u protekloj godini, a u prijevodu između šest i sedam kuna po dionici.

Zanimljivo je da, usprkos rastu Hrvatskog Telekoma i činjenici da su jedna od rijetkih telekomunikacijskih kompanija koja ne posluje s gubitkom, dapače, koja posluje s iznimnim rastom, dobit začuđujuće ostaje otprilike ista svake godine. Naime, stječe se dojam da Hrvatski Telekom čini sve u svojoj moći da svake godine ima gotovo pa istu dobit, pa čak i ako to znači ulaganje u obveznice bez prinosa.

Politika smanjivanja dividende, po svemu sudeći, koristi jedino Deutsche Telekomu koji je većinski dioničar HTa, ali ne i malim dioničarima, a čime se narušava načelo ravnopravnosti svakog dioničara.

Stručnjaci navode da gledajući poslovanje i financijska izvješća Hrvatskog Telekoma, ne postoji niti jedan opravdan razlog zašto Hrvatski Telekom ne isplaćuje 100 posto svoje dobiti dioničarima.

Prema izračunu KGI-ja, HT bi mogao povećati dividendu do 20 kuna i držati je na toj razini barem deset godina, tako da bi u deset godina ona postupno dosegla dug jednak prosjeku kompanija u telekomunikacijskom sektoru (neto dug/ EBITDA 1.8x). Ta investicijska tvrtka predviđa kako bi transparentnije prakse mogle doprinijeti velikom rastu HT-a i dostizanju cijene od 300 do 350 kuna po dionici.

Promjena adrese, promjena predsjednika uprave

U medijima se već ranije, netom nakon što je javnosti priopćeno kako je Davor Tomašković podnio ostavku, počelo nagađati o razlozima njegova odlaska. Premda Tomašković nikada nije javno istupio i objasnio svoje razloge odlaska, javnosti je prezentirana priča da odlazi radi ‘bolje poslovne prilike’.

Pitamo se, koja bi to bila bolja poslovna prilika od mjesta predsjednika uprave jedne od vodećih, najbrže rastućih i usudili bismo se reći, najbogatijih tvrtki u Republici Hrvatskoj?

Za odgovor na gornje pitanje možda je potrebno prisjetiti se i prošlosti Hrvatskog Telekoma te vidjeti da, kada se ima posla s Deutsche Telekomom, ništa nije slučajno.

Naime, Davor Tomašković sjeo je na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskog Telekoma 2013. godine, nakon odlaska Ivice Mudrinića. U istom razdoblju Hrvatski Telekom promijenio je svoju poslovnu adresu iz HOTO Tornja u Sky Office na Zagrebačkoj Aveniji.

Sada pak, odlazi Davor Tomašković, a istovremeno, Hrvatski Telekom svoje poslovno sjedište seli na treću adresu i to Radničku cestu 21. Cinici bi rekli, nova adresa novi predsjednik uprave. Clean start. Međutim, krije li se iza ovakvih promjena nešto drugo?

Podsjetimo, gotovo točno pet godina prije odlaska Davora Tomaškovića, ostavku na mjesto predsjednika Uprave HT-a dao je Mudrinić, nakon 15 godina predsjedavanja HT-om, na sjednici Nadzornog odbora HT-a 9. prosinca 2013. godine. Gotovo istovremeno s objavom ostavke Ivice Mudrinića, Hrvatski Telekom izvijestio je da raskida ugovor o najmu poslovnog prostora u HOTO tornju te da će HT svoje urede preseliti na čak 18 katova Sky Offica.

Slučajnost ili ne, činjenica je da su oba predsjednika Uprave Hrvatskog Telekoma smijenjena upravo u trenutku kada je HT, ili možda DT, odlučio da će Hrvatski Telekom mijenjati svoju lokaciju te kada su sklapani višemilijunski i višegodišnji ugovori o zakupu poslovnog prostora.

Zanimljivo je također da je 2017. godine Hrvatski Telekom prodao svoje nekretnine na Slavonskoj aveniji, društvu Nekretnine Istok d.o.o., za iznos od cca osam milijuna eura, da bi nakon toga najavio preseljenje ureda Hrvatskog Telekoma u zgradu na adresi Radnička 21, također u vlasništvu kupca. Dosta je nelogično da tvrtka koja ima viška novaca umjesto da na svom zemljištu gradi svoj poslovni ured, prodaje svoju nekretninu za novac koji joj nije neophodan te novac od prodaje troši za uzimanje u najam neke druge nekretnine. To je jedno od pitanje na koje će sigurno bivša uprava i nova uprava trebati odgovoriti svojim dioničarima.

Što čeka novog predsjednika uprave?

Prema svemu sudeći, novog predsjednika Uprave, Grka Konstantinosa Nempis čeka vrlo težak zadatak. Ulazi u Hrvatski Telekom koji se na van predstavlja kao najperspektivnija firma Deutsche Telekoma, dok ga iznutra izjedaju zakulisne igre, za koje je samo pitanje vremena kada će u potpunosti izaći na vidjelo.

Između vruće Glavne skupštine na kojoj će novog predsjednika uprave, po svemu sudeći, dočekati horda nezadovoljnih malih dioničara, vlasnika Hrvatskog Telekoma, potencijalnih tužbi malih dioničara protiv članova Uprave i Nadzornog odbora Hrvatskog Telekoma, seljenja na novu lokaciju i repova prošlog predsjednika uprave, Grka svakako ne čeka nimalo lak posao.

Pa, poželimo mu sreću, uz vjeru da će mu pomoći Ivica Mišetić, potpredsjednik Nadzornog odbora HT-a, koji je, kako se čini, jedina konstanta u tom društvu.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close