DIJALOG S GRAĐANIMA – BUDUĆNOST EU: Plenković i Barnier suglasni – biti u EU je dobitak

Pred državama članicama Europske unije i Europom uopće veliki su izazovi, a da bi se mogla s njima suočiti, njene članice moraju sačuvati zajedništvo kako bi zaštitile svoje interese, poručio je glavni pregovarač Europske unije u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije Michel Barnier na Dijalogu s građanima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je […]

Pred državama članicama Europske unije i Europom uopće veliki su izazovi, a da bi se mogla s njima suočiti, njene članice moraju sačuvati zajedništvo kako bi zaštitile svoje interese, poručio je glavni pregovarač Europske unije u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije Michel Barnier na Dijalogu s građanima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

I Barnier i Plenković su studentima govorili o posljedicama Brexita, ustroju Unije i njezinoj budućnosti te prednostima za sve članice, s naglaskom na važnost sudjelovanja na nadolazećim izborima za Europski parlament (u Hrvatskoj 26. svibnja).

“Primijetio sam posljednjih godina da neki političari, koji su ranije tražili izlaske svojih država iz Unije, to više ne spominju”, rekao je Barnier. “Danas vidimo što znači biti unutra i zašto trebamo biti zajedno, a što znači biti izvan saveza“, zaključio je Barnier, poručivši kako se protiv globalnih fenomena poput klimatskih promjena, migracija i multipolarnog svijeta, europske države mogu nositi samo zajedno.

Komentirajući odluku Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz EU, Barnier je ustvrdio kako Unija nije zatvor te da svatko može izaći na vlastitu odgovornost.

Za ubuduće na raspolaganju je nekoliko mogućih odnosa, od bliskih kakve imaju Norveška i Island, do vrlo labavih, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom ili Kanadom. Prema njegovu mišljenju, četiri su stupa za koje kaže budućnosti EU: “zeleni” novi sporazum održivog razvoja; migracije; gospodarstvo, osobito suočavanje s tehnološkim promjenama; obrana i sigurnost.

Premijer Andrej Plenković je upozorio da sve više ima onih koji nisu sudjelovali u procesu integracije Hrvatske u EU, zbog čega im je perspektiva bitno drugačija i, dao je naslutiti, pogrešna. Naime, kao sudionik tog procesa, ulazak u EU smatra velikim dostignućem, a svijest o tome nije dovoljno ukorijenjena u Hrvatskoj. Podsjetio je da osim Slovenije i Hrvatske niti jedna država iz bivše Jugoslavije nije ušla u EU, iako sve to žele, kao i da je Hrvatska 14 milijardi kuna ‘u plusu’ (više dobila nego što je uplatila).

Premijer je istaknuo tri ključna elementa koja su utjecala na rasprave o Europskoj uniju u posljednje vrijeme, a riječ je o političkim posljedicama izbjegličko-migrantskog vala, Brexit i veliki porast demagoškog populizma. Kao prioritete hrvatskog predsjedanja Unijom sljedeće godine, Plenković je naveo zaključivanje novog sedmogodišnjeg financijskog okvira Europske unije (2021.-2027.) te vraćanje fokusa na proširenje EU na jugoistočnu Europu, odnosno hrvatsko susjedstvo, što je i u hrvatskom interesu. Tema proširenja, koja je gotovo utihnula, ne može se stavljati sa strane, poruka je Hrvatske drugim članicama. Jer, kako je premijer istaknuo, ako se ta tema previše stavlja sa strane, realno je da će se pojaviti na ovom prostoru neki drugi ‘’igrači’’.

POPULARNE KATEGORIJE