Bugarski premijer tvrdi da je sporazum s Turskom “primjenjen u potpunosti”

Sporazum između Turske i Europske unije je važeći i “primjenjen je u potpunosti”, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov, nakon što je grčki premijer Kiryakos Mitsotakis za taj dogovor rekao, da je “mrtav”. “Bugari mogu mirno spavati” jer je granica te zemlje dobro zaštićena, rekao je Borisov, govoreći o novom migrantskom valu na grčko-turskoj granici, […]

Sporazum između Turske i Europske unije je važeći i “primjenjen je u potpunosti”, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov, nakon što je grčki premijer Kiryakos Mitsotakis za taj dogovor rekao, da je “mrtav”.

“Bugari mogu mirno spavati” jer je granica te zemlje dobro zaštićena, rekao je Borisov, govoreći o novom migrantskom valu na grčko-turskoj granici, nekoliko kilometara od bugarske granice.

Bugarski premijer tvrdi, kako je njegova država prije nekoliko godina provela potrebne mjere pa ne postoji prijetnja od ilegalnih prelazaka granice, a izrazio je nadu da će se situacija na granici brzo riješiti, zbog ekonomskih razloga.

“Svaki sukob šteti poslovanju i turizmu”, rekao je Borisov.

Za razliku od bugarskog kolege, grčki premijer Kiriyakos Mitsotakis je ustvrdio: “Budimo iskreni, sporazum je mrtav”.

Mitsotakis tvrdi kako je dogovor, prema kojem je Ankara 2016. pristala zaustavljati migrante na putu prema Europi u zamjenu za financijsku pomoć, propao, jer su turske vlasti potaknule trenutačnu krizu tako što ohrabruju ili čak i pomažu migrantima na putu u Europu.

Europska unija je “načelno spremna dati dodatnu pomoć za podršku izbjeglicama u Turskoj”, ako prestane sa svojim “politikama ucjene” i prijetnjama da će poslati još migranata prema Europi.

POPULARNE KATEGORIJE