Bubija vlasnik skloništa u Pokupskom Cerju radije ubio, nego udomio

Ove informacije o postupanju u skloništu nas šokiraju. Ne mogu vjerovati da netko tako postupa sa psima. Zato tražimo od nadležnog ministarstva i ostalih nadležnih institucija da hitno ispitaju tvrdnje”, ističe gradonačelnik Dražen Barišić Vlasnik skloništa nije dao malenom mješancu pekinezer da živi, odbio je dvije udomiteljice iz Zagreba. Kako je portal direktno.hr već pisao […]

Ove informacije o postupanju u skloništu nas šokiraju. Ne mogu vjerovati da netko tako postupa sa psima. Zato tražimo od nadležnog ministarstva i ostalih nadležnih institucija da hitno ispitaju tvrdnje”, ističe gradonačelnik Dražen Barišić

Vlasnik skloništa nije dao malenom mješancu pekinezer da živi, odbio je dvije udomiteljice iz Zagreba. Kako je portal direktno.hr već pisao o ovom užasnom slučaju, u kojemu je pohlepnom vlasniku ”navodnog” skloništa za pse kojega pritom izdašno financira i Grad Velika Gorica draže zaraditi na eutanaziji psa, negoli ga udomiti, priča je puno dublja i bešćutnija.

Stoga je Večernji list, koji se bavi ovom temom već dulje vrijeme, objavio šokantnu istinu o skloništu za pse u Pokupskom Cerju, koja je užasnula ne samo ljubitelje životinja, već i ljude koji nemaju kućne ljubimce, ali ne mogu vjerovati da je takva bešćutnost onih koji bi trebali pomagati nemoćnima uopće moguća.

Podsjetimo, Grad Velika Gorica daje 750 000 kuna na godinu skloništu za životinje Pokupsko Cerje. No, sve je više dojava kako se u tom skloništu životinje zapravo brutalno zlostavljaju i eutanaziraju bez potrebe.

Direktno.hr ima informacije da je u domu u Pokupskom cerju od veljače ove godine ubijeno, odnosno, eutanazirano, više od sto pasa!

Po izjavama naših izvora, koji žele ostati anonimni (podaci poznati redakciji), budući se sama eutanazija dobro naplaćuje, iz tog doma životinje ne daju udomiteljima, uz objašnjenje kako bi oni ”švercali psima”.

Naime, u redakciju smo dobili puno dojava o katastrofalnim uvjetima u kojima su jadne životinje, ali i o brutalnostima koje doživljavaju na tom beznadnom mjestu.

Odbijaju udomitelje, eutanazija se više isplati

Bubija su eutanazirali tjedan dana pred istek roka, odbili dva udomitelja. Neki dan nisu vlasnicima htjeli dati njihovog psa koji je pobjegao i zavrsio usklonistu. Rekli su im da će biti eutanaziran. I tako stalno. Optuzuju volontere kako će prodati pse čak i u njemačke bordele, u mađarasku mesnu industriju, za vjerske obrede i vojne poligone, kažu nam naši izvori.

Zanimljivo je da su u četiri godine od male garaže narasli do ogromnog skloništa, s velikim zemljištem, a zacijelo je to i stoga što Grad Velika Gorica godišnje daje između 600.000 i 750.000 kuna skloništu za životinje Pokupsko Cerje. Nedavno je sklonište sklopilo novi ugovor, po kojemu mu Grad Velika Gorica plaća i eutanaziju.

Iako su za mješanca Bubija dom nudile dvije udomiteljice iz Zagreba, ni R. S. ni M. Đ. nisu ga mogle povesti kući. Voditelj skloništa Pokupsko Cerje odlučio je da će ga radije ubiti. ”Još početkom mjeseca vidjela sam Bubijevu sliku, a onda je nestao sa stranice skloništa. Kad sam ih nazvala, nisu mi znali reći gdje je, spominjali su i da je eutanaziran. Nije mu još bio rok pa sam sve prijavila veterinarskom inspektoru – kaže R.S. Nakon njezine prijave inspektor je posjetio sklonište i pronašao psa živog i zdravog. Kad je potvrđeno da je pas u skloništu, poslala je upitnik kao udomitelj i najavila dolazak u ponedjeljak, 13. srpnja”, piše Večernji list.

Samo na slikama

”Imala sam nesreću na cesti i zakasnila sam, zvala sam voditelja, slala mu poruke i molila da me pričeka. Imala sam i potvrdu HAC-a, no kad sam stigla, voditelj nije uopće htio razgovarati o psu jer mu je prošlo radno vrijeme. Iako je bio tamo, jer tamo i stanuje. Pitao me jesam li ja ona koja ga je prijavila. Sljedećeg dana nije se mogla vratiti u sklonište, no igrom slučaja po istog psa u utorak je iz Zagreba došla i M. Đ.

”Uzela sam godišnji da mogu stići jer oni rade do 14 sati. Kad sam pitala za Bubija, voditelj mi je rekao da je smrtno bolestan, da ima upalu pluća. Odgovorila sam da ću ga liječiti, ali nije ga dao. Rekla sam i da ću čekati da ozdravi pa doći po njega, odgovorio je da može”, govori M. Đ. Kada je već bila tamo, odlučila je udomiti nekog drugog psa, ali u sklonište je nisu pustili, nije mogla vidjeti životinje.

”Pokazali su mi slike i rekli da odaberem pa će mi dovesti psa. Odlučila sam se za bijelog retrivera, bio je divan, čak sam ga i prošetala”, kaže M. Đ. Vlasnik skloništa pripremio je ugovor i kad ga je već ispunila, pojavila se ženska osoba kratke crne kose (Brankica Srbić op.a). Počela je vikati da pas ne može ići bez pretprovjere.

”Mahala je ugovorom i urlala, a gospodin voditelj je trčao za njom i rekao kako će je probati udobrovoljiti. Nije uspio pa sam otišla bez psa – priča M.Đ. No, u skloništu je ostao ugovor s njezinim potpisom, o čemu je obavijestila i inspektora. Tog istog dana, u utorak, R. S. je najavila ponovni dolazak. No, kad je u srijedu stigla, Bubija više nije bilo, rok mu je prošao u pola noći.

Grad začuđen

I premda smo željeli čuti što o svemu kaže voditelj skloništa Predrag Baraba, na telefon se nije javljao, a na pismeni upit nije odgovorio. Pa tako nismo doznali zašto je odbio udomiteljice te zašto izabire oduzimanje života čak i kad psi imaju udomitelje i kad ga njihov život ništa ne košta. Nismo uspjeli doznati ni koliko je pasa u skloništu te koliko ih je u posljednjih nekoliko mjeseci, otkad je uveo svoja pravila, eutanazirao.

Što će učiniti, pitali smo u Gradu Velikoj Gorici, koja sa skloništem ima ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica. Pa tako Grad plaća hvatanje i smještaj, veterinarsko zbrinjavanje i liječenje te hranjenje životinja 60 dana. Unutar gradske nadležnosti i kontrola koje se provode, stoji u odgovoru iz ureda gradonačelnika, nisu uočene nepravilnosti.

”Ove informacije o postupanju u skloništu nas šokiraju. Ne mogu vjerovati da netko tako postupa sa psima. Zato tražimo od nadležnog ministarstva i ostalih nadležnih institucija da hitno ispitaju tvrdnje”, ističe gradonačelnik Dražen Barišić.

Za to vrijeme Zagrepčanke su voditelja skloništa još jednom prijavile veterinarskom inspektoru. Pas je trebao živjeti i voditelj skloništa zbog svoje samovolje mora odgovarati.

I premda iz Grada odgovaraju kako su šokirani i kako ne mogu vjerovati da netko tako postupa sa psima, o svemu tome i mi smo ih obavijestili. I to nakon brojnih pritužbi na ponašanje zaposlenika Skloništa, a posebno Brankice Srbić, volonterke koja i po riječima inspektora nije odgovorna osoba. No, ona ipak daje informacije, spušta ljudima slušalice, odlučuje može li pas biti udomljen. O svojim lošim iskustvima sa Skloništem, osim prijava inspektorima, i na gradonačelnikovu adresu poslani su brojni mailovi, no ništa se nije promijenilo. Grad ne zanima što se događa sa psima nakon 60 dana, ali ih ne zanima ni zašto se psi ne mogu udomiti. Iako iz gradske blagajne izdvajaju 750.000 kuna godišnje za ugovor sa skloništem.

I RTL razotrkiva stravu u Pokupskom Cerju

U priču se uključila i RTL televizija svojim prilogom. Pa tako oni izvještavaju sljedeće.

U igri i zagrljajima svoje nove gazdarice mogao je uživati psić Bubi, štićenik azila u Cerju Pokupskom. No iako je imao udomiteljicu koja je željela baš njega, u azilu su ga eutanazirali. I navodno nije jedini. O ovom skloništu za životinje kruže strašne priče

Bubi baš nije bio siguran koliko mu je godina. Ali je znao da je mješanac pekinezera i da je običan uličar. Nije mu baš bilo lako, ali sreća mu se, mislio je, osmjehnula kad su ga doveli u sklonište u Cerju Pokupskom. Odbrojavao je dane, znao je – nakon 60-og, ako ga nitko ne udomi, nema mu više života. Onda se pojavila Mladena Đurić. U pet do 12.

“Odmah mi je upravitelj rekao da njega nema. Ja sam rekla kako nema. Kaže, pa smrtno je bolestan. Pitam što mu je, on kaže upala pluća, ja kažem pa dobro ja ću ga uzeti, ja ću ga liječiti. A on kaže – ne, mi ne dajemo bolesne životinje. Rekla sam da ću ih zvati pa ćemo vidjeti kad ozdravi, onda bih ga rado uzela. On je odmah rekao da je bilo jako puno upita”, ispričala je Mladena.

Bila su barem dva. Drugoj potencijalnoj udomiteljici, koja je po Bubija došla dan poslije, rekli su, navodno, da su ga uspavali. I to dan prije isteka roka od 60 dana. Što se dogodilo s Bubijem htjeli smo provjeriti i mi. Vlasnik skloništa Predrag Baraba cijelo se jutro nije javljao ni na pozive niti na poruke. Čim smo došli pred sklonište, netko od njegovih zaposlenika pokušao nas je potjerati.

No, minute poslije, nakon telefonskog poziva, dopušteno nam je snimiti pse koji čekaju udomljenje. Ali od Barabe i dalje ni glasa.

Susjedi gospodina Barabe, vlasnika skloništa za pse, također nisu htjeli pred naše kamere. Kažu, boje se jer je Baraba kum s gradonačelnikom Velike Gorice pa se nikad ne zna. Ovako su nam neslužbeno uspjeli reći da se boje i za svoje pse jer da navodno gospodin Baraba skuplja njihove pse pa ih onda ucjenjuje i traži novac da ih vrati natrag inače će ih eutanazirati.

Od jutra nam se zato javljaju brojne udruge iznoseći hrpu optužbi na račun vlasnika ovog skloništa koji od grada Velike Gorice na godinu prima 750 tisuća kuna za micanje pasa s ulice i brigu o njima slijedećih 60 dana.

Mnogi s kojima smo danas razgovarali također nam kažu da se boje da je ovo sve paravan za prepropdaju, zapravo za šverc pasa van Hrvatske, a ti psi obično završavaju ne baš slavno – ili kao sudionici u borbi pasa ili možda čak i još gore.

Mladena je, kad već nije išlo s Bubijem, pokušala udomiti bilo kojeg drugog psa.

“I kaže ne, ne možemo vam dati psa. Pod kojim objašnjenjem? Da moraju doći u provjeru kod mene. Ja sam rekla da dođu, međutim nisu me uopće zvali”, rekla je.

I tako je Mladena ostala bez psa, a barem dva psa iz ovog azila, bez doma. Alternativa im je uspavljivanje nakon 60 dana boravka u boksevima. Možda postoje loši udomitelji. Provjere su nužne i dobrodošle. Ali u slučaju ovih tužnih okica alternativa je – smrt.

Također, Baraba je dobio sud, ne ispostavivši račun za eutanaziju jednog od eutaniziranih pasa, prilagajući samo cjenik, ne obavještavajući vlasnike gdje je njihov pas, te ga eutanizirao i poslao vlasnicima “račun”. Na sudu su vlasnici izgubili sud, a navodno Baraba sa sutkinjom “ima dogovor”, što daje naslutiti da ona po riječima svjedokinje kojoj je “presudila” u Barabinu korist, na prvom ročištu rekla: “Pa platite mu, što ćete se natezati s njim?” Za ovaj posljednji navedeni slučaj Baraba nije izdao račun, koji treba sadržavati alfanumerički kod, već je na osnovu cjenika – presuđeno u njegovu korist.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close