BRANKO GRČIĆ: SDP za povećanje plaća radnika i smanjenje troškova rada

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić ustvrdio je da HDZ planira rasterećenje onih koji imaju, a gotovo ništa na one koji nemaju. Najavljeno smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, neće dovesti do smanjenja cijena roba i usluga, što je priznao i sâm ministar financija Zdravko Marić. “Te dvije milijarde kuna isključivo idu poduzetnicima […]

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić ustvrdio je da HDZ planira rasterećenje onih koji imaju, a gotovo ništa na one koji nemaju. Najavljeno smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, neće dovesti do smanjenja cijena roba i usluga, što je priznao i sâm ministar financija Zdravko Marić. “Te dvije milijarde kuna isključivo idu poduzetnicima i trgovcima, a hoće li završiti u investicijama upitno je “, upozorio je Grčić.

 

Pita se zašto premijer Andrej Plenković inzistira na toj mjeri, kad većina političke a ni stručne javnosti nije za takvu mjeru, već za rasterećenje cijene rada, odnosno povećanje plaća radnika i smanjenje ukupnih troškova rada.

 

Što se tiče prijedloga ukidanja doprinosa za zapošljavanje i za zaštitu na radu, Grčić kaže kako se tu radi o ukupno 2,1 milijardi kuna, za koje se ne zna kako će ih vlada nadoknaditi. Osim toga, nema niti jednog argumenta za potvrdu da će se to preliti u plaće radnika, jer se radi o doprinosima koji idu na plaću i trošak su poslodavca.

 

Grčić je kritizirao i najavu pomicanja poreznog razreda sa 17.500 kuna na 35.000 kuna za primjenu stope od 36 posto, jer će time plaće porasti samo za oko 20.000 ljudi “na vrhu piramide”, tj. onih s najvišim plaćama u državi. U toj skupini nisu, dakle,  liječnici, profesori, informatičari ili pripadnici srednjeg sloja, čije se iseljavanje želi zaustaviti.

 

“Ta mjera ni na koji način neće doprinijeti rastu plaća kojim bi se smanjilo iseljavanje iz zemlje – 4,1 milijardi kuna ide poduzetnicima i trgovcima, a samo 250 milijuna kuna zaposlenima, i to uglavnom menadžerima i članovima uprava.

SDP to ne može podržati jer smatra da u žarištu trebaju biti zaposleni, treba porezno rasteretiti plaće, što ne isključuje mogućnost da se korigiraju i doprinosi na plaću.

Grčić ističe da bi smanjenje obje stope oporezivanja dohotka (npr. 24 posto na 20 posto, a 36 posto na 30 posto) otvorilo prostor za rast plaća za oko 550.000 zaposlenih. Ukupan trošak iznosio bi 1,4 milijardi kuna, a ako se ne bi dirala opća stopa PDV-a, za to bi trebao i manji iznos novca.

 

Što se tiče PDV-a, drži kako i tu postoji mogućnost ciljanog djelovanja, tj. ne smanjivati opću stopu PDV-a već napraviti njegovu korekciju u određenim propulzivnim sektorima (ugostiteljstvo i turizam u kome je ova vlada povećala stopu PDV-a s 13 na 25 posto).

POPULARNE KATEGORIJE